Merhabalar,
Benim de 200x75x75h ölçülerinde brüt 1125L high-tech bitki akvaryumum var. Bir kaç konuya deðinmek istiyorum, umarým hazýrlýk aþamasýnda size fikir verebilirim biraz.
Öncelikle tank boyutlarý ve aydýnlatma konusuna deðinmek istiyorum çünkü bu ikisini beraber göz önünde bulundurmak gerekmekte. Glossostigma ve HC gibi taban bitkileri kullanmayý düþünüyorsanýz eðer yükseklik cidden sýkýntý yaratýyor. Ben 150W metal halidelerin yeteceðini düþünerek sistemi kurmuþtum fakat yanýlmýþým. Fazladan taban malzemesi kullanarak su yüksekliðini 55-57cm e düþürdükten sonra 150W MH ler ile baþarý saðladým. Eðer 75cm brüt akvaryum yüksekliði düþünüyorsanýz kesinlikle 250W MH'den aþþaðýsýný düþünmeyin ve bu boyutlarda bir akvaryumda watt/litre hesabýnýn tutmayacagýný aklýnýzda bulundurun. 150W da alsanýz 250W da alsanýz, ideal bir armatür ile her MH ampul 60cmx60cm'lik tabaný ideal olarak aydýnlatabilir.
Bu arada eðer yüksekliði 75cm yapacaksanýz 15mm cam yeterli olacaktýr 22mm e gerek yok. Ön cephe için ExtraClear cam tavsiye ederim.
Akvaryumumda 3x150W MH(AquaArc) ve 6x58W T8 (4xphilips 965 + 2x Gro-Lux) kullanmaktayým.
Ýkinci olarak, akvaryumunuzu tasarlarken kesinlikle 1 ve ya 2 adet yan bölme yapýn. Görsel kirlilikten kurtulmak adýna çok faydalý kendi akvaryumumdan yan bölme fotoðrafý, (sump kullanýlmayan akvaryumlarda bölme yapýldýðýný daha önce hiç görmemiþtim sanýrým ilklerdenim
) :
Ben tek bölme yaptým çok yer kaybetmemek için, o yüzden filtre emiþ borularý görünüyor akvaryum içerinde, þu an yaptýracak olsam 2 bölme yapardým. Bir de fotoðrafta yan bölmeyi çift cam ile ayýrdýðýmý görmüþsünüzdür fotoðrafta, arada hava kalmasý önemli, karþýdan akvaryuma bakýldýgýnda yan cam ayna etkisi yarattýðýndan orada öyle bir bölme olduðu anlaþýlmýyor. Þu þekilde:
Bir arkadaþým için hazýrladýðým bölmeli kare akvaryum kalýþmasý:
Þimdilik aklýma gelenler bunlar eðer sormak istediðiniz bir þey olursa elimden geldiðimce yardýmcý olmaya çalýþýrým.
Hazýrlýk aþamasýnda motivasyon olmasý açýsýndan akvarymumdan bir iki kare paylaþmak isterim, en sonunda tüm uðraþlara deðiyor cidden;
Mayýs 2009' a ait iki fotoðraf, yoðunluðumdan ötürü akvaryum ile ilgilenemiyorum yazdan beri, þu günlerde tekrar kurulum için hazýrlýk aþamasýndayým:
Benzer bir tasarýmla yarýþmaya katýlmayý düþündüðümden mayýs ayýna ait (akvaryumun son hali) cephe fotoðrafýný þimdilik yayýnlamak istemiyorum
Saygýlar