Konu: CO2 Tüplü Sistem Kurulumu  (Okunma says 27663 defa)

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
CO2 Tüplü Sistem Kurulumu
« : Aralk 25, 2008, 10:12:11 »

Co2 Tüpü - Regülatör - Selenoid Valf - Ýnce Ayar Vanasý - Damla Sayacý - Difüzör = Suda Çözülen Co2

1- CO2 Tüpü ( 10 kg)
2- Tüp Vanasý : Bütün parcalar birleþtirildikten sonra tüpün vanasýný yarým tur açmak yeterli oluyor.
3- CO2 Regülatörü : Saðdaki gösterge iç basýncý, soldaki gösterge dýþ basýncý belirtir. altýndaki vana tüpten gelen co2 nin açýlmasý için ayarlanýr.
4- Selenoid Valf : Bir Timer yardýmýyla co2 yi akvaryumdaki ýþýða göre ayarlamak için kullanýlýr. Sürekli co2 vermek istemeyenler için idealdir.
5- Ýnce Ayar Vanasý : Regülatörden gelen co2 yi asýl ayarlayacagimiz vana
6- DIY Damla Sayacý : Akvaryuma vereceðimiz co2 yi kabarcýk olarak görmemizi saðlayan düzenek
7- Cam Difüzör : Suda co2 yi çözmek için.

Regülatör, Selenoid Valf ve Ýnce Ayar Vanasi baglantilarini yaparken aþaðýdaki somun bandýný kullanmak zorunda kaldým çünkü baðlantýlarýmda sýzdýrma sorunu yaþadým. ama bantladýðýmda bant conta görevi gördü ve tam sýzdýrmazlýk saðladý.

Sistemi saniyede 2 kabarcýk olarak ayarladým. (co2 çýkýþ basýncý 7 bar) Selenoid valfi ýsýnma sorunu olmamasi için 3 farklý zaman dilimine ayarladim dun gece 3 saat calýþtý ýsýndý fakat bu ýsýnma regülatöre etki etmedi, sistem normal ve sorunsuz bir sekilde calýsýyor umarým böyle devam eder :)

Sistemin Maliyeti:

1- Co2 Tüpü 10 kg. (Bunun Fiyatýný bilmiyorum bana hediye geldi.)
2- Gentec Marka Co2 regülatör = 75 ytl
3- Ceme Italyan Marka Selenoid Valf = 20 ytl
4- Paslanmaz Celik Ince Ayar Valfi = 20 ytl (Ne kadar kaliteli olursa o kadar saðlýklý çalýþtýðýný söylediler)
5- Ara baðlantýlar için rekorlarýn tanesi 1 ytl toplam= 4 ytl.
6- 1 adet çek valf ve eczanelerde satýlan serum kitinden yaptýðým damla sayacý = 1 ytl.
7- Basýnca dayanýklý hortum 1 metre = 1 ytl.
8- Cam Difüzör = 15 ytl.

Genel toplam Co2 tüpü haric = 136 ytl.

Kurulumda verdiði bilgilerle yardýmcý olan Barýþ ER ve Yýldýrým ÖZDEMÝR ' e ayrýca teþekkür ederim. Umarým yanlýþ bir bilgi paylaþmadým. Eðer varsa lütfen düzeltin teþekkürler.

gelpcpccik

• Üye
  • **
  • leti: 28
Ynt: CO2 Tüplü Sistem Kurulumu
« Yantla #1 : Aralk 25, 2008, 10:29:50 »
çok begendim kardeþim kazasiz belasiz güle güle kulan

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #2 : Aralk 25, 2008, 10:39:05 »
tesekkurler kardesim

akvarist

• Üye
  • **
  • leti: 36
« Yantla #3 : Aralk 25, 2008, 11:08:10 »
Harun Bey detaylý olarak anlatmanýz yeni kurmayý düþünenler için faydalý ve açýklayýcý olmuþ.Elinize saðlýk, hayýrlý olsun.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #4 : Aralk 25, 2008, 11:16:30 »
mayadan kurtulduk darýsý olmayan arkadaslarin basina sizinde sisteminiz hayýrlý olsun umarým sorunsuz devam eder.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #5 : Aralk 25, 2008, 16:22:46 s »
Hayýrlý olsun valla Harun Abi. Darýsý baþýmýza :) Maliyet de gayet güzel sanýrým.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #6 : Aralk 25, 2008, 16:27:16 s »
Tesekkurler dostum, darýsý basýna tabi :) araþtýrdým hem ucuz hem güvenli bu sekilde oluyor bence.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #7 : Aralk 31, 2008, 16:44:22 s »
Birkaç bilgide ben yazayým en azýndan fikir verir.
Co2 Tüpü 5 kg: 82,5 Ytl (ikinci el dolumu ve testi yapýlmýþ(Fiyatlar bölgeye göre deðiþiklik gösterebilir)
Özsoy ince ayar vanalý Regülatör: Sanýrým 90 ytl civarýna almýþtým.

Selenoid valf kullanmadým co2 24 saat açýk. Þuanda saniyede 1 kabarcýk normalde 2 saniyede 1 kabarcýk.

« Son Dzenleme: Aralk 31, 2008, 16:46:31 s Gnderen: Devletabi »

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #8 : Ocak 02, 2009, 14:17:45 s »
konumuzla su an alakasýz ama soylemeden edemicem :D rasbora lar super masallah. bende severek bakýyorum :)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #9 : Ocak 14, 2009, 21:53:25 s »
Teþekkür ederim Harun bey. Çok kararsýz kalmýþtým Kardinal neon'la Rasbora arasýnda ama aldýktan çok kýsa bir süre sonra doðru karar verdiðimi anladým. Bu saðlýklý ve güzel balýklarý aldýðým yer olan Maltepe pet'e de güzel hizmetleri ve benim kararsýzlýklarýmla uzun uzun düþünmelerime katlandýklarý için teþekkür ederim :D

radenko

• Yeni üye
  • *
  • leti: 13
« Yantla #10 : Ocak 16, 2009, 21:51:56 s »
merhabalar..
regülatörden sonra yüksek basýnç olmadýðý için basýnça dayanýklý hortuma ihtiyaç yoktur yani herhangi bir hortum kullanmakta sakýnça yoktur. Tüp tarafýndaki basýnç tüpün içindeki basýnçtýr diðer taraftaki basýn sizin akvaryuma kaç mlbarla co2 gönderdiðinizi gösterir. Tüpün vanasýný tam yada yarým açmanýn hiç bir önemi yoktur önemli olan regulatörün üzerimden yaptýðýnýz ayardýr. selonoid valfin ýsýnmasý regülatöre hiç bir zarar vermez selonoid valf orada bir türlü vana görevini üstlenir. selonoid valflerin çalýþma prensibi elektrik geldiðinde vananýn açýlmasý kesildiðinde kapanmasýdýr. selonid valfin bozulmasý durumunda kaçak yoksa gaz akýþý durur. bu arada valfin ýsýnmasýnda herhangi bir sakýnça yoktur. valften sonra kulladýðýnýz vananýn görevi emniyet için olmuþ herhalde ama kýsýkta tutsanýz açýkta tutsanýz regulatörde oluþacak bir bozulmada basýnçýn entisiyle iþlem görmeyecektir çok hassas ayarlamadýðýnýz takirde tabiki normal bir vanayla bunu yapmaný biraz uðraþ ister.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #11 : Ocak 24, 2009, 11:28:08 »
3 gundur 9 saat aralýksýz olarak calistiriyorum co2 sistemini selenoid valfteki ýsýnma problem olmadi. yuksek bir ýsýnca maruz kalmýyor. su an sorunsuz calýsýyor.

mangokitten

• Yeni üye
  • *
  • leti: 11
« Yantla #12 : ubat 05, 2009, 09:32:27 »
vermiþ oluðunuz bilgiler için çok teþekkür ederim. gerçekten çok iyi aydýnlattýnýz beni.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #13 : ubat 05, 2009, 09:44:46 »
yardýmcý olabildiysek ne mutlu bize :)

volkantr34

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 102
  • Ad Soyad: Volkan GÜRSOYLAR
« Yantla #14 : Nisan 05, 2009, 22:22:49 s »
Gökte ararken yerde bulduðum bir anlatým.. Hiçbir yerde bu kadar detaylý anlatýlmýyor sorulduðunda cevap verilmiyordu.. Geç buldum güç buldum bu konuyu ama iyi buldum.. Elinize emeðinize saðlýk...

Ve 3 adet sorum var..

1. Bir sitede co2 yangýn söndürme tüplerinin kullanýlmamasý gerektiði bunun yerine bu iþ için olan tüplerden alýnmasý gerektiðini okumuþtum.. bendede 5 lt'lik co2 yangýn söndürme tüpü var kullanabilir miyim ?
2. Bu regülatörlerin tipleri yada baþka cinsleri var mý acaba ? Benim bulduðum birinde sanayi tipi olduðunu söylediler ve iþimi görmez diye vermediler.. Bunu ararken adlandýrabileceðimiz bir çeþidi var mý acaba ?
3. Regülatörü üzerinde ki vanadan ayarlarken basýncý kaça getirmemiz lazým ? deðiþken bir deðer midir yoksa bir derecesi var mýdýr ?

Þimdiden çok teþekkür ederim...