Konu: Yeni taban malzemelerim sizce nasıl?  (Okunma says 9514 defa)

MoRt4L33

• Yeni üye
  • *
  • leti: 12
Yeni taban malzemelerim sizce nasıl?
« : Aralk 25, 2008, 21:24:54 s »
Bitkili akvaryumumun tabanını tamamen deyiştireceğim. En alttan üste doğru şu ürünleri kullanacağım.

1 Enalta 2-3avuç anadolu marka bitki torfu (%100 organik)

2 üstüne coco peatla karıştıracağım prodac fertil peat plates ( bu 2 ürünü acaba parçalayıptamı kullanıcam yoksa balyaları olduğu gibimi koycam?)

3 Tetra Plant Complete Substrate (2.8kg) ile prodac Humu Plus (500gr) karışımı

-------------------------------------------------------------------------------------------------------- (kurşun kalem kalınlığında delikleri olan tül)

7-8cm dere kumu yada hagen siyah kum(%70 hagen alıcam)

Bu ürünlerin bazılarını aldım humu plus ve fertil peat plates'i, pazartesi günüde Tetra Plant Complete alacağım.

Şuan oturduğumuz evden mart ayında taşınacağız yeni eve  ve taşınırken akvaryumdaki bitkilerin hepsini söküp tekrar dikmeyi planlıyorum bu yüzden kafam çok karışık? Sizce yeni evdemi deyiştirmeliyim tabanı yoksa 15tatile kalmaz deyiştiricem çok kararsızım.Taşınırken suyun bozulması ve tabanların birbirine girmesinden çok korkuyorum ama bir yandanda yeni tabanımı kurmak için sabırsızlanıyorum.

Işık sistemimde şuan da
2grolüx 18watt
1philips aquarelle
2adet (sağda ve solda) 21'er watt tasarruflu daylihgt ampul
Toplam 95 watt yapıyor tabanı deyiştireceğim zaman bu ışık sistemimede takviye olarak 1adet daha aquarelle alıcam.
Taban bitkilerinin ve kırmızı bitkilerin ağırlıkta olduğu bir bitkili akvaryum kurmayı düşünüyorum.

Unutmadan akvaryum ölçüleri 80*30*40
« Son Dzenleme: Aralk 25, 2008, 21:37:59 s Gnderen: MoRt4L33 »

akvarist

• Üye
  • **
  • leti: 36
Ynt: Yeni taban malzemelerim sizce nasýl?
« Yantla #1 : Aralk 26, 2008, 09:15:23 »
  Çok fazla deneyimli olduðumu söyleyemem.Fakat bildiðim ve yorumlayabildiðim kadarýyla fikir vermeye çalýþayým.
Bence gereðinden fazla karýþtýrmýþsýnýz daha sade bir taban kullanabilirsiniz.Örneðin;
1-) 2-3 avuç torfun bir faydasý olacaðýný sanmýyorum.Zaten Coco peat( hindistan cevizi torfu) kullanacaksýnýz ayný besinler coco peatinde içinde bulunur.
2)prodac fertil peat plates buda bir tür besin takviyeli torfdur.Bence kýrarak kullanýrsanýz daha iyi olur.Tabanýn her yanýna yayma þansýnýz olur.
3)tetranýn ürününü bilmiyorum.Ben sera Flora depot kullandým.Akvaryum yeni kurduðum için tavsiye anlamýnda pek birþey diyemem, Fakat flora depotun yaygýn olarak kullanýldýðýný görüyorum.Ayrýca Tetra plant Complete Substrate bitkiler için gerekli temel besinleri(tabandan aldýklarýný) baþlangýçta saðlar bu yüzden birçok ürünü karýþtýrmanýn fazla bir faydasý olmayabilir.
   Kurþun kalemden kastýnýz bilmiyorum.Fakat teli mümkün olduðunca ince delikli kullanýn (sinek teli) herhangi bir aksilikte taban üste çýkmasýn ve gerekirse ayrýlabilsin.
   Hagen siyah kumu bende yeni kullandým, kesinlikle tavsiye ederim.Hem bitkilerin dikimi hemde görsel olarak çok iyi bir kum.
Sonuçta bence bu tabanda Prodac fertil ve Bitki torfu fazla gerekli görünmüyor.
  Deðiþim konusu ise zamanlamayý iyi yapmak gerek.kýsa zamanda kurulumu saðlar bitkilerin de oturmasýný saðlarsanýz; bitkiler tabana iyice tutunmuþ olacaðýndan taþýma fazla problem olmaz.Yada kurulumdan ortaya çýkabilecek problemleri taþýnma esnasýnda revize ederek düzeltebilirsiniz.Çünki bir kere kurmakla iþ bitmiyor.:)
  Iþýklandýrmada doðru gübreleme ve sürekli ölçüm ve kontrolle bitkilerinizi çoþturabilirsiniz.Eðer yeterli takviye ve dengeyi oturtamazsanýz 0,5 watt/lt nin üzerindeki ýþýklandýrma faydadan çok zarar bile getirebilir( alg oluþumu gibi).Ayrýca eðer takviye edecekseniz yeterince aquerella ve grolux ýþýðýnýz olduðu için farklý spectrum deðerleri verecek ýþýklarý tercih edebilirisiniz sanýrým.Örneðin phlips tld 965 iyi olabilir.
  yolunuz açýk olsun:)

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #2 : Aralk 26, 2008, 11:17:20 »
1 Enalta 2-3avuç anadolu marka bitki torfu (%100 organik)
Bu kurulumda tamamen gereksiz. Bir faydasýný göremezsiniz.

2 üstüne coco peatla karýþtýracaðým prodac fertil peat plates ( bu 2 ürünü acaba parçalayýptamý kullanýcam yoksa balyalarý olduðu gibimi koycam?)
Peat plates kullanýmý aðýr kök beslenmesi gerektiren Cryptocoryne, Echinodorus gibi bitkiler için faydalý olmaktadýr. Eðer bu tür bitkilerden kullanacaksanýz ve daha sonra sökmeyi düþünmüyorsanýz çok ta küçük parçalara ayýrmadan bu bitkilerin geleceði bölgelere sanki oldukça iri tablet gübrelermiþ gibi yerleþtirebilirsiniz.

3 Tetra Plant Complete Substrate (2.8kg) ile prodac Humu Plus (500gr) karýþýmý
-------------------------------------------------------------------------------------------------------- (kurþun kalem kalýnlýðýnda delikleri olan tül)
Tül kullanýmýný kesinlikle tavsiye etmiyorum. Doðru dikim, bakým ve söküm yöntemleri uygulamanýz durumunda buna hiçbir gerek olmayacak ve faydadan çok zararýný göreceksiniz.

7-8cm dere kumu yada hagen siyah kum(%70 hagen alýcam)
Renk olarak sizi rahatsýz etmeyecekse Hagen siyah kum bir bitkili akvaryumda kullanýlabilecek en güzel ve kullanýþlý kumdur. Kesinlikle ilk tercihim ve tavsiyemdir.

Þuan oturduðumuz evden mart ayýnda taþýnacaðýz yeni eve  ve taþýnýrken akvaryumdaki bitkilerin hepsini söküp tekrar dikmeyi planlýyorum bu yüzden kafam çok karýþýk? Sizce yeni evdemi deyiþtirmeliyim tabaný yoksa 15tatile kalmaz deyiþtiricem çok kararsýzým.Taþýnýrken suyun bozulmasý ve tabanlarýn birbirine girmesinden çok korkuyorum ama bir yandanda yeni tabanýmý kurmak için sabýrsýzlanýyorum.

Kesinlikle aceleci davranmamanýzý ve yeni kurulumunuzu yeni evinizde yapmanýzý tavsiye ediyorum. Bütün malzemelerinizi güzelce paketleyip bir kenara kaldýrmanýz en doðrusu olacaktýr.

Taban bitkilerinin ve kýrmýzý bitkilerin aðýrlýkta olduðu bir bitkili akvaryum kurmayý düþünüyorum.
Taban bitkileri ve kýrmýzý renkli bitkilere daha fazla fayda saðlayacaðý için ekleyeceðiniz lambanýn 10.000K gibi yüksek bir renk sýcaklýðýna (mavi spektrumdan daha kuvvetli ýþýk yayan bir lamba demek daha doðru olacaktýr) sahip olmasýný tavsiye ederim.

MoRt4L33

• Yeni üye
  • *
  • leti: 12
« Yantla #3 : ubat 03, 2009, 19:09:13 s »
Arkadaþlar malzemelerimin bazýlarýný aldým.Buseferde kafamda 2-3 taban karýþýmý var.Bunlarýn arasýnda en iyi verim alabileceðim ve en uuzun süre idare edebileceðim seçenek sizce hangisi.

1.
En alt
 Dazs soil   yada lav kýrýðý yada fondo vivo ( tabanýn hava almasý ve sürkülasyon saðlamak için bir yararý olurmu acaba? )   

cocopeat ve prodac fertil peat plates karýþýmýný sereceðim.

Prodac humu plus ve Tetra plant complete substrate  karýþýmýný
kullanacaðým.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - (sineklik)
 25-30kg siyah hagen kum.

2.
En alt
 cocopeat ve prodac fertil peat plates karýþýmýný sereceðim.

Dazs soil   yada lav kýrýðý yada fondo vivo ( tabanýn hava almasý ve sürkülasyon saðlamak için bir yararý olurmu acaba? )

Prodac humu plus ve Tetra plant complete substrate  karýþýmýný
kullanacaðým.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  - (sineklik)
 25-30kg siyah hagen kum.

3.
en alt

Prodac humu plus,Tetra plant complete substrate ve prodac fertil peat plates karýþýmý

aquclay fondo vivo karýþýmý
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
hagen siyah kum.

4.
en alt
cocopeat ve prodac fertil peat plates karýþýmý

Prodac humu plus ve Tetra plant complete substrate  karýþýmý
 25-30kg siyah hagen kum.

SÝzce hangisi daha uygun bu taban lardan.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #4 : ubat 04, 2009, 12:43:16 s »
Bu dizilimlerin herhangi birini kullanabilirsiniz. Bir fark olmaz. Ancak sineklik konusunu tekrar düþünmenizi tavsiye ederim.