Konu: Bitkili Akvaryumda Spot Led Aydýnlatma  (Okunma says 21537 defa)

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
Bitkili Akvaryumda Spot Led Aydýnlatma
« : Aralk 26, 2008, 13:36:10 s »
Arkadaslar bitkili tankýnda spot led lamba ile aydýnlatma yapan var mý?

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
Ynt: Bitkili Akvaryumda Spot Led Aydýnlatma
« Yantla #1 : Aralk 26, 2008, 15:36:53 s »
ya da bu konuda bilgisi olan arkadaslar paylasabilir mi?

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #2 : Aralk 26, 2008, 16:21:26 s »
Bu konu bir dönem benim de ilgimi çekmiþti ama daha sonradan üstüne düþmedim. Led lambalarýn verdiði ýþýk hakkýnda kapsamlý bir veri olsa deðerlendirebiliriz bu konuyu aslýnda. Ben bulamamýþtým kaç kelvindir falan filan.. Yalnýz verdiði beyaz ýþýðýn rengi çok çið duruyor bilemiyorum.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #3 : Aralk 26, 2008, 16:25:33 s »
karýsýk kombinasyon tavsiye ediyolar gerci ama beyaz - mavi ve kýrmýzý olarak tabi kelvin degerleri konusunda benimde pek bi bilgim yok. ama led spot dediklerim biraz farklý normal led gibi degil bir arkadasimin atölyesinde gördüm cok yogun ýsýk veriyor tabi gözle görülen bu degerlerini bilmiyorum :S

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #4 : Aralk 26, 2008, 16:38:19 s »
benim sordugum led 'power led' diye geciyor adý

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #5 : Aralk 26, 2008, 17:07:11 s »
power led

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #6 : Aralk 26, 2008, 17:09:46 s »

bu led in adýda scr mi ne tam olarak bende bilmiyorum bu spotta toplam 36 adet var daylight diye geciyor.

renk kodu ve kelvin degerlerini bildirecekler bende bilmiyorum

4-5 w ile calisiyor. direk elektrigi 12w adaptörden alýyor. fiyat olarak ta degeri yaklasýk olarak 50-60 ytl civarý dediler.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #7 : Aralk 26, 2008, 17:17:39 s »
Akvaryumlarda led aydýnlatma özellikle Amerika'da oldukça yaygýn olarak kullanýlan ve son zamanlarda bitkili akvaryumlarda da kullanýlmaya baþlanan bir sistemdir. Ancak burada bahsi geçen ledler bildiðimiz 0.5 mm çapýndaki ledler deðildir. Yukarýdaki resimde görülen led kombinasyonunu nereden bulduðunuzu bilemiyorum ancak marka, model gibi bilgisi mevcutsa araþtýrmak mümkün olabilir. Bitkili akvaryumlarda kullanýlmasý gereken ledler HP Led (Hýgh Power - Yüksek güçlü) adýyla bilinirler. Bunlar normal ledlere göre çok daha geniþ bir spektruma sahip olup uygun sayý ve konumlamada kullanýlýrsa olumlu sonuçlar alýnabilir. Bu tür aydýnlatmanýn popülerlik kazanmasýnýn belli baþlý birkaç nedeni var. Örneðin, çok düþük elektrik tüketimiyle çok yüksek bölgesel aydýnlatma saðlayabilmeleri, 20.000-60.000 saat arasý aydýnlatma ömürlerinin olmasý, farklý renkli varyasyonlar yaratýlarak istenilen görsel efektin yaratýlabilmesi, bir sürü floresaný sýðdýrabilecek kapakla ve tabi onun aðýrlýðýyla uðraþmak yerine daha pratik bir þekilde uygulanabilmesi gibi... Ancak Türkiye'de malesef bu tür ürünlerde biraz eksiklikler var. Bir süredir aradýðým bu ledlerden henüz bulabilmiþ deðilim. Örneðin aþaðýda verdiði linke bakarsanýz nasýl bir led kastettiðimi görebilirsiniz:

http://www.luxeonstar.com/luxeon-rebel-stars-c-29.php

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #8 : Aralk 26, 2008, 17:23:51 s »
bende konuya cok yabancýyým aslýnda. sadece arastýrýyorum marka ve ürün bilgisini ogrendigim zaman sizinle paylasacagim gercektende cok ekonomik ve tasarruflu ayrýca dedýgýnýz gýbý yer kaplamýyor. ama bitkili akvaryum icin uygunmudur bilmiyorum.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #9 : Aralk 26, 2008, 17:28:23 s »
Bahsettiðim sitedeki ledlere bakacak olursanýz farklý K deðerlerine sahip ledler mevcut. Ayrýca bu ürünler bazý hobiciler tarafýndan bitki akvaryumlarýnda baþarýyla kullanýlýyor, sadece sýralamasý, seçimi ve sayýsýný iyi hesaplamak lazým. Ekonomikliði sadece uzun ömürlülüðüne baðlý olarak söyleyebiliriz. Çünkü bunlarýn fiyatlarý 10 dolardan aþaðý olmayacaktýr.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #10 : Aralk 26, 2008, 17:31:18 s »
evet fiyatlari ve kelvin degerlerini gordum. benim son gonderdigim 1 spotta sadece 36 led vardý bu sitedeki ledlerle baya maliyetli cýkýyor :)

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #11 : Aralk 30, 2008, 14:09:27 s »
bahsi gecen led in kelvin degeri 6500 oldugunu soylediler. fiyat bilgisinide vericekler.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #12 : Aralk 30, 2008, 15:33:06 s »
Kelvin deðeri uygun ancak bakmamýz gereken diðer önemli parametreler neler fikrim yok :)

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #13 : Aralk 30, 2008, 16:23:17 s »
vallahi benimde pek bi fikrim yok. hani ugrastigima deyicek mi diye dusunuyorum. daylight 6500 kelvin led i bulduk ama gralux ve aqurella ile ayni etkiyi vermesi icin ne tur degerlere ve renk kodlarina bakmamiz gerekiyor bilmiyorum. ben bu sistemi ertelesem daha iyi olucak gibi daha cok arastirma yapmak gerekiyor kullananda olmayinca deneme yanýlma yapmak korkutuyor.

Mert

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
« Yantla #14 : Ocak 02, 2009, 00:01:44 »
Bitkilki akvaryumda spot led kullanýyorum. Resmini çekip forma koyayým nasýl gözüküyor siz karar verin.  Acemi akvaryumcu misafirden selamlar.