Konu: Gh çok yüksek çýktý....  (Okunma says 13602 defa)

cana

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 5
Gh çok yüksek çýktý....
« : Ocak 01, 2009, 11:26:33 »
Yýldýrým Bey merhabalar

Bu yaz yeni bir akvaryum kurdum.  120lt. lik tankýn en alt tabanýna saksý topraðý (torf)+ zeolit + dere kumu koydum. Dere kumunu koymadan önce tuz ruhu ile test etmiþtim hiç köpürme olmadý.  Tankým bol bitkili, co2 verilmiyor. Bazen gübre ilavesi yapýyorum. þu an lepistes ve karides besliyorum.
 
Geçen Pazar günü size uðradýðýmda Golden ramireziyi gördüm gerçekten çok hoþ bir balýk. Bu balýkta Gh çok önemli. Önce bir akvaryumun deðerlerini ölçeyim dedim. Gh:20 çýktý. (sera test kiti). çeþme suyunu ölçtüm Gh: 9 çýktý...
 
Dünden beri aklým karýþmýþ durumda. çeþme suyu 9 derece tamam da,  akvaryumdaki su deðerinin daha düþük olmasý gerekir, en azýndan bitkiler Ca, Mg besin tüketimi olacaðýndan...

Sebep(ler) ne olabilir? Ne yapmam lazým....
 
Yardýmlarýnýzý bekliyorum...

Selamlar....

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Gh çok yüksek çýktý....
« Yantla #1 : Ocak 01, 2009, 12:57:51 s »
Merhabalar ve hoþ geldiniz. Akvaryumunuzun GH deðeri gerçekten deçok yüksek, hem bitkiler hem de pekçok balýk türü için. Bitkilerin tüketeceði Ca ve Mg suyun sertlik deðerini deðiþtirmekten uzak kalacak kadar düþüktür. Özellikle de Ca deðerini. Su toplam sertliði (GH) Ca ve Mg nin toplamýndan oluþtuðu gibi bu minerallerden sadece birinden de oluþabilir. Sýklýkla sadece Ca aðýrlýklý yüksek GH ortaya çýkabilmektedir. Þebeke suyunda 9 civarýnda bir GH varken akvaryumda bu deðer 20'ye ulaþabiliyorsa ve test kitinizin yaptýðý ölçümü doðru kabul etmemiz gerekiyorsa, bu durumda bir akvaryumda bu kadar yüksek GH artýþýna neden olabilecek unsurlar akvaryum içinde kullanýlan kayalar ve zemin malzemesi ve kýsmen de filtre malzemleriniz olacaktýr. Örneðin dere kumunuzun içinde olabilecek midye kýrýðý buna bir neden olabilir. Temiz midye kýrýðý genellikle tuzruhunda yada sirke ile yapýlan testlerde köpürmeye neden olmaz. Sodyum yerine Kalsiyum iyonlarýný salarak NH türevlerini baðlayan zeolit türleri de vardýr. Dýþ filtrelerde bakteri yuvalanmasý için uygun malzeme yerine mercan kýrýðý kullanýmý da hatalýdýr. Dolayýsýyla kullanýlan bütün malzemeleri bir tekrar gözden geçirmek ve öncelikle de testinizin güvenilirliðini bir baþka markanýn testiyle de çapraz doðrulamaya tabi tutmak faydalý olacaktýr. Ayrýca GH deðerini düþürmek için su deðiþim sýklýðýný yada miktarýný artýrmak, reçine yada filtrelerde peat kullanmak faydalý olacaktýr.

cana

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 5
Ynt: Gh çok yüksek çýktý....
« Yantla #2 : Ocak 02, 2009, 09:49:48 »
Dolayýsýyla kullanýlan bütün malzemeleri bir tekrar gözden geçirmek ve öncelikle de testinizin güvenilirliðini bir baþka markanýn testiyle de çapraz doðrulamaya tabi tutmak faydalý olacaktýr. Ayrýca GH deðerini düþürmek için su deðiþim sýklýðýný yada miktarýný artýrmak, reçine yada filtrelerde peat kullanmak faydalý olacaktýr.

Kumumda midye kýrýðý yok. Kumcudan almýþtým. Alýrkende tuz ruhu ile test etmemle beraber kumda hiç köpürme olmamýþtý. Kumu da adapazarý yöresindeki dere yataklarýndan çýkarýldýðýný söylemiþlerdi.

Asit dökerken köpürmeyle ortaya çýkan madde nedir? Yada asit kumun içindeki hangi maddeyle tepkimeye girer? Bu ne anlama gelir?

Test kitime þöyle güveniyorum. Eve satýn aldýðým damacana suyunun etiketinde Gh:3, test kitiyle ben de ölçünce ayný deðeri buldum...

Aklýma þöyle bir çözüm geliyor. iyice ýsýndýrýlmýþ kaynak suyumu ayrý ayrý kaplara koyacaðým torf, zeolit ve kumun içine boþaltýp ( sýcak suda daha kolay erir diye)  birkaç gün bu su içinde bekletip enson tekrardan bir ölçüm yapmak...yüksek deðer çýkan kaptaki malzeme GH'ýn azmasýna sebeptir diye düþünüyorum...

Kocaman bir hiiiiiiiii. valla þimdi yazarken aklýma geldi... Dükkana gelen deniz akvaryumu olan bir arkadaþ bana dýþ filiremde kullanmam için Eheim'ýn Lav taþýndan vermiþti. Acaba kendisi bunu deniz akvaryumunda kullanmýþmýydý? beni tanýdýnýz mý karaköy de pvc malzemeleri satan kiþiyim... Bu arkadaþlada dükkana geldikçe konuþur muhabbet ederiz.. hani hemen telefon açayýmda sorayým imkaným yok... Aldýðýmda oldukça kirliydi. uzun zaman dýþarýda kaldýðý belliydi, toz toprak içindeydi....sýcak suyla yýkadýkça kirli kirli sularý akýtmýþtým.. Acaba bumu? hay allah...

 


YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Gh çok yüksek çýktý....
« Yantla #3 : Ocak 02, 2009, 10:56:34 »
Asit dökerken köpürmeyle ortaya çýkan madde nedir? Yada asit kumun içindeki hangi maddeyle tepkimeye girer? Bu ne anlama gelir?
Asit yada sirke ile yapýlan testlerde test edilen malzemenin içeriðinde özellikle kalsit veya benzeri bir madde var mý bunu anlamaya çalýþýrýz ve köpürme de bu maddenin mevcudiyetini bize gösterir. Bu türden tuzlar su kimyasýný doðrudan etkileyerek özellikle KH ve GH deðerlerinin deðiþmesine neden olur.

Aklýma þöyle bir çözüm geliyor. iyice ýsýndýrýlmýþ kaynak suyumu ayrý ayrý kaplara koyacaðým torf, zeolit ve kumun içine boþaltýp ( sýcak suda daha kolay erir diye)  birkaç gün bu su içinde bekletip enson tekrardan bir ölçüm yapmak...yüksek deðer çýkan kaptaki malzeme GH'ýn azmasýna sebeptir diye düþünüyorum...
Suyu ýsýtmaya gerek yok. 1 haftaya kadar beklemek yeterli olacaktýr. Standart torfun böyle bir sorun yaratacaðýný pek zannetmiyorum. Zeolit ile ilgili olarak (http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,882.msg5810.html#msg5810) mesajýmý bir gözden geçirebilirsiniz. Bu deneyi yaparken dördüncü bir kapta deneyin kontrollü olmasýný saðlamak üzere içinde sadece diðer üç kaba koyduðunuz suyun aynýsýnýn olmasýna dikkat edin. Test süresi boyunca suda kendi baþýna oluþabilecek deðer deðiþimlerini de kontrol etmeniz, ve varsa bu deðiþimleri diðer test kaplarýndaki deðerlerle karþýlaþtýrmanýz yerinde olacaktýr.

Acaba kendisi bunu deniz akvaryumunda kullanmýþmýydý? Aldýðýmda oldukça kirliydi. uzun zaman dýþarýda kaldýðý belliydi, toz toprak içindeydi....sýcak suyla yýkadýkça kirli kirli sularý akýtmýþtým.. Acaba bumu?
Elbette sizi hatýrlýyorum. Eðer bu malzeme deniz akvaryumunda kullanýlmýþsa çok ciddi sorunlar yaratabilir. Teste baþlamadan önce bunu kontrol etmekte fayda var. Ancak bahsettiðiniz test te bitkili akvaryumlarda kullanýlacak malzemelerin seçimi ve kullanýlmasýna iliþkin olarak herkes tarafýndan neredeyse her malzeme için yapýlmasýnda büyük fayda olan bir uygulamadýr.

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Gh çok yüksek çýktý....
« Yantla #4 : Ocak 02, 2009, 15:49:07 s »
Bu arada ben de yeri gelmiþken köpürmeden bahsedeyim. Asitler özellikle 1A ve 2A grubu metalleriyle tepkimeye girerek hidrojen gazý açýða çýkarýrlar. 1A grubu zaten aþýrý aktif olduðu için suya veya asite deðdiðinde direk patlayarak tepkime verir ;D Kum veya benzeri dekorasyon malzemelerimiz özellikle Ca ve Mg gibi suyu bazikleþtiren metalleri yoðun olarak içerip içermediðini anlamak için asit dökeriz. Eðer bu elementler bolza varsa tepkimeye girer ve köpürür ayrýca hidrojen gazý açýða çýkar. Solumanýzý tavsiye etmem bu arada ;D

cana

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 5
Ynt: Gh çok yüksek çýktý....
« Yantla #5 : Ocak 03, 2009, 10:43:02 »
Yýldýrm bey köpüren maddenin kalsit olduðunu yukarýda ifade etmiþti. Kalsit (CaCO3). Bizim tesisat malzemleri piyasasýnda  ucuza satýlan meþhur bir markanýn plastik hammaddenin yanýnda kullandýðý madde :P. kalýnlýk ve sertlik saðlýyor. (Aslýnda malzemeyi þiþiriyor..)

Birkan bey sizin mesajýnýzdan þunu anlýyorum; Döktüðümüz asit,  MgCO3/CaCO3 bileþiklerin CO3(karbonat) kýsmýyla DEÐÝL, Ca, Mg metalleriyle tepkimeye giriyor...   Her halükarda bu tür kumlar CO3 le KH, Ca ve Mg ile GH yükselmesine neden olmakta...

Bahsettiðim Deney çalýþmasýný kýsmet olursa bu hafta sonu yapýcam. Bir hafta sonunda elde ettiðim test sonuçlarýný inþallah burada zikrederim.