Bir arkadaþ bana mesaj gönderek soru sormuþ. Yanýtladým ama baþkalarýnýn da okumasý için burada yazýyorum.
Soru:
Bende co2 dýy sýsýtemle verýyorum.5 lýtrelýk su þiþesine karýsým uyguluyorum.yas mayanýn 1 pakedýn 4 parca bölüp 1parcasýný, 1.5 su bardagý þeker ve 1 paket kabartma tozu koyuyuorum.SÝzce dogrumu sýzce oranlar lar ne olmalý?
5 litrelik su kaplarýnýn mukavemeti düþüktür. Eðer gazýn difüzyonu için yüksek basýnç gerektiren seramik tablalý difüzör kullanýyorsan maya kabýnýn patlama riski olabilir. Filtre dönüþüne baðlý vortez difüzör veya bunun gibi basýncýn yükselmeden difüze edildiði difüzörlerde ise sorun yok.
Yaþ maya çeþitli büyüklüklerde bulunuyor. Margarin paketi boyutunda olan da var 2-3cm lik alüminyum folye içine sarýlý olan daha küçük boyutlarý da var. Kullandýðýnýz maya büyük boyutlu ise 1/4 oraný çok fazla. Küçük paketleri kullanýyorsanýz 1/4 yeterli. Büyüklerin 1/4 oraný için çok fazla dememin nedeni ise tamamen ekonomik neden ve bu kadar çok maya kullanmanýn zararý yok fakat gereði de yok. Çünkü, bakteriler çok hýzla bölünüp üreyecek ve sayýlarý 10 dakikada trilyonlarý bulacaktýr.
Burada dikkat etmeniz gereken musluktan direk su kullanmamanýz. Klor bakterilerin bir kýsmýný öldürecek bir kýsmýnýn da faaliyete geçmesini durdurup þekerin alkole dönüþümünü birkaç gün geciktirebilir. Þiþeye akvaryumdan su doldurursanýz en geç yarým saat sonra CO2 yeterli miktarda oluþmaya baþlar.
5 litrelik kaba, 1.5 su bardaðý þeker az. Ben 2.5 litrelik kaba 2 su bardaðý kadar koyuyorum. Þeker miktarýnýn fazla olmasý sistemin daha uzun ömürlü olmasýný saðlar.
Ancak ortam sýcaklýðý çok önemli.
Fermantasyon sýcaklýða baðlý olarak 10-30 gün devam ediyor. Tabi bunun yanýda eriyikteki þeker miktarýna da baðlý. Sýcaklýðýn çok yüksek olmasý da fermantasyonu durdurur. Çünkü fermantasyonun yan ürünü olan CO2 dýþýnda ýsý da oluþur. 30 dereceyi geçen ortamda bakterilerin tamamý geri dönmeyecek biçimde yok olur, ölüler yani.
Yaz aylarýnda oda sýcaklýðý 30 derece ise dolayýsý ile hazýrladýðýnýz karýþým da bu sýcaklýða ulaþacaktýr. Fermantasyonun diðer çýktýsý olan ýsý, suyun sýcaklýðýný 40 derecelere kadar ýsýtabiliyor. Ve tüm bakteriler ölür. Bu durumda eriyikte hala þeker varsa döküp yeniden hazýrlama yerine, yeni maya eklemelisiniz. Bazýlarýnýn burada ve diðer forumlarda yazdýðý gibi sýcaklýk yüksek olmamalýdýr. 18 derece maya mantarlarý için ideal ortamdýr fakat bunu saðlamak zor. Bu sýcaklýkta, maya kabýnýn sürekli olarak CO2 üretmesi içindeki þeker miktarýna göre 4 hafta kadar sürer. Daha yüksek sýcaklýklarda 25 dolaylarýnda hýzlý fermantasyon olur ve þeker çabuk biter. Bu nedenle de CO2 oluþmasý kýsa sürede aþýrý miktarda olur. Bu durumda yani sýcaklýðýn yüksek olduðu ortamda büyük hacýmlý maya kabý kullanmaya gerek yoktur. Yaz aylarýnda þiþenin bulundu ortam sýcak ise 1.5 litrelik þiþe kullanýp haftalýk deðiþimlerle CO 2 üretmek daha yararlýdýr.
Ancak büyük kabta, düþük þeker konsantrasyonu hazýrlamanýn da yararý var. Yani yaz aylarýnda daha az þeker kullanarak büyük þiþeye karýþým hazýrlarsanýz alkol oraný düþük olacaktýr. Yüksek þeker oraný da bakteri yaþamýný durdurur. Alkol oraný %16 lara ulaþtýðýnda karýþýmda hala þeker varsa bu þeker ziyan olacaktýr.
Þarap üretiminde tanklarýn serin mahzenlerde tutulmasýnýn, veya sýcaklýðýn kontrol edilerek 30 dereceye yükselmesi durumunda tanklarýn üzerine su tutulmasýnýn, ya da geliþmiþ üretimhnelerde soðutucular ile sýcaklýk denetiminin yapýlmasýnýn nedeni bakterileri korumak içindir.
Sonuç olarak maya kabýný asla ýsýtmayýn, tam tersi serin olmasý daha uygun. 18-20 derecelerde CO2 üretimi daha laminer saðlanýr.