Konu: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý  (Okunma says 33048 defa)

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« : Ocak 14, 2009, 12:19:56 s »
Bir arkadaþ bana mesaj gönderek soru sormuþ. Yanýtladým ama baþkalarýnýn da okumasý için burada yazýyorum.

Alnt
Soru:
Bende co2 dýy sýsýtemle verýyorum.5 lýtrelýk su þiþesine karýsým uyguluyorum.yas mayanýn 1 pakedýn 4 parca bölüp 1parcasýný, 1.5 su bardagý þeker ve 1 paket kabartma tozu koyuyuorum.SÝzce dogrumu sýzce oranlar lar ne olmalý?

5 litrelik su kaplarýnýn mukavemeti düþüktür. Eðer gazýn difüzyonu için yüksek basýnç gerektiren seramik tablalý difüzör kullanýyorsan maya kabýnýn patlama riski olabilir. Filtre dönüþüne baðlý vortez difüzör veya bunun gibi basýncýn yükselmeden difüze edildiði difüzörlerde ise sorun yok.

Yaþ maya çeþitli büyüklüklerde bulunuyor. Margarin paketi boyutunda olan da var 2-3cm lik alüminyum folye içine sarýlý olan daha küçük boyutlarý da var. Kullandýðýnýz maya büyük boyutlu ise 1/4 oraný çok fazla. Küçük paketleri kullanýyorsanýz 1/4 yeterli. Büyüklerin 1/4 oraný için çok fazla dememin nedeni ise tamamen ekonomik neden ve bu kadar çok maya kullanmanýn zararý yok fakat gereði de yok. Çünkü, bakteriler çok hýzla bölünüp üreyecek ve sayýlarý 10 dakikada trilyonlarý bulacaktýr.
Burada dikkat etmeniz gereken musluktan direk su kullanmamanýz. Klor bakterilerin bir kýsmýný öldürecek bir kýsmýnýn da faaliyete geçmesini durdurup þekerin alkole dönüþümünü birkaç gün geciktirebilir. Þiþeye akvaryumdan su doldurursanýz en geç yarým saat sonra CO2 yeterli miktarda oluþmaya baþlar.

5 litrelik kaba, 1.5 su bardaðý þeker az. Ben 2.5 litrelik kaba 2 su bardaðý kadar koyuyorum. Þeker miktarýnýn fazla olmasý sistemin daha uzun ömürlü olmasýný saðlar.
Ancak ortam sýcaklýðý çok önemli.
Fermantasyon sýcaklýða baðlý olarak 10-30 gün devam ediyor. Tabi bunun yanýda eriyikteki þeker miktarýna da baðlý. Sýcaklýðýn çok yüksek olmasý da fermantasyonu durdurur. Çünkü fermantasyonun yan ürünü olan CO2 dýþýnda ýsý da oluþur. 30 dereceyi geçen ortamda bakterilerin tamamý geri dönmeyecek biçimde yok olur, ölüler yani.

Yaz aylarýnda oda sýcaklýðý 30 derece ise dolayýsý ile hazýrladýðýnýz karýþým da bu sýcaklýða ulaþacaktýr. Fermantasyonun diðer çýktýsý olan ýsý, suyun sýcaklýðýný 40 derecelere kadar ýsýtabiliyor. Ve tüm bakteriler ölür. Bu durumda eriyikte hala þeker varsa döküp yeniden hazýrlama yerine, yeni maya eklemelisiniz. Bazýlarýnýn burada ve diðer forumlarda yazdýðý gibi sýcaklýk yüksek olmamalýdýr. 18 derece maya mantarlarý için ideal ortamdýr fakat bunu saðlamak zor. Bu sýcaklýkta, maya kabýnýn sürekli olarak CO2 üretmesi içindeki þeker miktarýna göre 4 hafta kadar sürer. Daha yüksek sýcaklýklarda 25 dolaylarýnda hýzlý fermantasyon olur ve þeker çabuk biter. Bu nedenle de CO2 oluþmasý kýsa sürede aþýrý miktarda olur. Bu durumda yani sýcaklýðýn yüksek olduðu ortamda büyük hacýmlý maya kabý kullanmaya gerek yoktur. Yaz aylarýnda þiþenin bulundu ortam sýcak ise 1.5 litrelik þiþe kullanýp haftalýk deðiþimlerle CO 2 üretmek daha yararlýdýr.

Ancak büyük kabta, düþük þeker konsantrasyonu hazýrlamanýn da yararý var. Yani yaz aylarýnda daha az þeker kullanarak büyük þiþeye karýþým hazýrlarsanýz alkol oraný düþük olacaktýr. Yüksek  þeker oraný da bakteri yaþamýný durdurur. Alkol oraný %16 lara ulaþtýðýnda karýþýmda hala þeker varsa bu þeker ziyan olacaktýr.

Þarap üretiminde tanklarýn serin mahzenlerde tutulmasýnýn, veya sýcaklýðýn kontrol edilerek 30 dereceye yükselmesi durumunda tanklarýn üzerine su tutulmasýnýn, ya da geliþmiþ üretimhnelerde soðutucular ile sýcaklýk denetiminin yapýlmasýnýn nedeni bakterileri korumak içindir. 

Sonuç olarak maya kabýný asla ýsýtmayýn, tam tersi serin olmasý daha uygun. 18-20 derecelerde CO2 üretimi daha laminer saðlanýr.

 

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #1 : Ocak 14, 2009, 15:59:21 s »
Bülent Abi gerçekten güzel bilgiler. Bu ara yazýlarýna hasretiz gerçekten :) Karbondioksit üretimi sýrasýnda açýða çýkan ýsýyla bakteri ortamýnýn sýcaklýðý 7-8 dereceye kadar artabiliyor(muþ). En azýndan bizim ÖSS kitaplarý böyle diyor ;D

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #2 : Ocak 14, 2009, 22:01:00 s »
Bana gönderilen mesaj e-mail ile geldi. Arkadaþa yanýt verirken buraya da yazmayý düþündüm. Daha önce senin þiþeyi ýsýtma yöntemini görünce yazacaktým, unutmuþum.
Farklý konular ve sorular olmayýnca buraya girmeyi seyrekleþtirmiþtim.

Sýcaklýk artýþý su þeker oranýna baðlý olarak 10 dereceye kadar yükselebiliyor. Ortam da sýcaksa bizim kaplarda sýcaklýk 40 dereceye kadar çýkýyor.
Bu da bakterilerin ölümü demek. Yeniden maya ekleyerek þekerin alkole dönüþümünü devam ettirebilirsin.

Madem, ÖSS kitabýnda gördün neden bizim konu ile baðlantý kurmadýn? Belki fermantasyonun 30 derecede durduðunu bilmiyordun. Baþka bir bilgi; bu sýrada ise ayrýca malonik asit oluþumu artar.
 
Öðrendiklerinle sürekli baðlantýlar kur. Her zaman gözlemler yap. Bu gözlemler sonucu varsayýmlar ortaya atýp bunlarý her ortamda denemek ve varsayýma ters sonuçlar alýnýnca varsayýmý yeniden gözden geçirip düzeltmek, yeniden denemelere devam etmek gerekir. Gözlemler sonucu ortaya attýðýn hipotez denemeler sonucu komple de çökebilir.
Bu durumda yeni varsayým ortaya atmak gerekir. Bu sürecin BÝLÝMSEL YÖNTEMDÝR. Bilim böyle geliþir ve gerçeklere böyle yaklaþýlýr.
Yanlýþlar, yanlýþ uygulamalar ve bunlarýn doðru sanýlmasý, ve doðru sanýlan yanlýþlarýn savunulmasý insanýn berbat bir özelliðidir. Geliþmeyi engelleyen bu özelliðimizdir.

Deneyler sonucu kabul edilebilir gözüken varsayýmý da bu iþlerle uðraþanlara bildirmek gerekir. Onlar da denemelere devam edip farklý sonuçlar alýrsa onlar tarafýndan hipotez yeniden gözden geçirilir,
 düzeltilir, geliþtirilir ya da kökünden çöker. Fakat farklý hipotezler geliþtirilmesinde yeni görüþlerin ortaya çýkmasýnda bu sürecin büyük yararý vardýr. 

« Son Dzenleme: Ocak 14, 2009, 22:17:10 s Gnderen: Joker »

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #3 : Ocak 14, 2009, 22:36:56 s »
Birkaç dakika önce, ayný kiþi karbonat ilavesini sordu. Ben genellikle koymuyorum. Birkaç defa koymuþtum, yararý oldu mu olmadý mý bilmiyorum.

Bunu da denemek gerekir. Þöyle; iki ayrý kaba, ayný miktarda su, þeker ve maya koyup þiþelerden birine de karbonat eklenmeli.
Ve sonuç ÖLÇÜLMELÝ. Her iki þiþeden ne kadar CO2 çýktýðý ve þiþelerin reaksiyon ömürleri ölçülmeli. Benim buna olanaðým olmadýðýndan ölçüm yapmadým.
Bu nedenle soruya doðru yanýt verecek bilgim yok. Buralarda yazýlanlara göre konulmalý, ama ben fetva verecek bilgiye sahip deðilim.

Maya kabý soðuk ortamda bulunuyorsa veya bol CO2 ye ihtiyacýnýz varsa DAP konulmasýnýn büyük yararý olabilir. DAP yani diamonyum fosfat
þekerin alkole dönüþmesinde fermantasyonu hýzlandýrýr.
Büyük yararý olabilir dedim, çünkü bu yukarýda yazdýðým gereksinime yani CO2 debisinin yüksek istendiði büyük tanklarda yararlý olacaktýr.
DAP ý da gübre satan yerlerden alabilirsiniz. Hatta sizin ihtiyacýnýz çok az olacaðýndan bedava bile verirler.
 



 

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #4 : Ocak 14, 2009, 22:54:57 s »
Karbonat deðil ancak hamur kabartma tozu eklenmesinin iki faydasý var. Bunlardan ilki çözeltinin alkali deðerini iyice yükseltip, alkol oluþumuna baðlý olarak asiditenin artmasýný geciktirmek ve bu sayede hazýrlanan karýþýmýn ömrünü bir derece uzatmaktýr. Ýkinci faydasý ise köpürme olayýný engellemesidir. Ben kendi formülümü hazýrlarken 5 litrelik et þiþede, 1/4 yaþ maya, bir paket hamur kabartma tozu ve 1.5-2 bardak toz þeker kullanýyorum. Haftada bir þiþedeki suyun 1/4ünü döküp, taze su koyuyorum ve 3-4 adet kesme þekeri eritmeden içine atýyorum. Bu þekilde bir kabý 2-3 ay kullanýyorum. Þekeri baþlangýçta az tutmaktan yanayým. Bu sayede ilk baþlangýçtaki kontrol dýþý aþýrý CO2 üretiminin önüne geçildiði gibi karýþýmýn da ömrü bir miktar uzuyor.

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #5 : Ocak 14, 2009, 23:00:25 s »
Eline saðlýk abi güzel bir yazý olmuþ. Benim sormak istediðim fermantasyonu uzatacak herhangi bir etki hazýrlanan karýþýmýn süresini kýsaltmayacakmýdýr. Yani mesela normalde 20 gün sürecek bir kurulumun ömrü 15 güne düþmezmi (rakamlarý örnek olarak verdim) Ben hiçbir ekstra katký kullanmadan hazýrladýðým þiþelerde 20-25 gün civarý kabarcýk alýyordum. Kabarcýk azalmaya baþladýðýnda da þiþenin içine 3-4 kesme þeker atarak bir 5 gün kadar daha kabarcýk alýyordum.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #6 : Ocak 14, 2009, 23:23:16 s »
Tam anlayamadým ama, fermantasyon süresi ile karýþýmýn süresi ayný anlama geliyor olmalý. Netice de fermantasyon=karýþým. Ancak þöyle dersek fermantasyonun miktarýný artýrmak karýþýmýn süresini kýsaltýr, ve tabi tam tersi de geçerli. Karþýmýn süresi, yada fermantasyon prosesinin peryodu tamamen suyun aþýrý alkol deðer alýp mevcut bakterilerin hayatýnýn sona ermesidir. Yapýlan kýsmi su deðiþimleri yada alkalinitenin yükseltilmesi tamamen bu olumsuzluðu ortadan kaldýrmaya yöneliktir. Örneðin bu fermantasyon sürecinde alkole karþý daha dayanýklý olduðu için hamur mayasý yerine bira yada þarap/þampanya mayasý kullanýlmasý da rastlanýlan, daha pahalý bir yöntemdir.

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #7 : Ocak 14, 2009, 23:25:15 s »
Hamur kabartma tozu da karbonat da sodyum bikarbonat içerdiðinden sanýrým pek farký yok. Ancak kabartma tozunda bir sodyum bileþiði daha var neydi, aklýma gelmedi þimdi.

Yaptýklarýnýzý ben de uygulayýp deneyeceðim. Artýk istanbulda daha fazla kalabiliyorum. Gözleme olanaðým daha fazla ama ölçme olanaðým yok. Yine de bunlar baþkalarý tarafýnca denenmiþ olumlu sonuçlar alýnmýþ uygulamalardýr sanýyorum.

Hýzlý fermantasyon tabi ki de karýþýmýn ömrünü kýsaltacaktýr, büyük tank aþýrý bitki, gibi þartlarda CO2 i daha fazla üretmek isteyen olursa  DAP tan söz ettim. Birçok þiþe veya büyük þiþe hazýrlama yerine 2.5 litrelik þiþeden hava pompasýndan çýkan hava debisinde CO2 fýþkýrýyor. Arada suyu azaltýp tekrar su ve þeker eklemek, güzel bir yol. Ben de birkaç kez yaptým ama karþýlaþtýrma yapamadým. Bu alkol oraný 12 nin üzerine çýktýðýnda önemli uygulama. Baþlangýçta sudaki þeker oraný aþýrý olduðunda alkol ancak bu deðerlere çýkabilir.

   

 

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #8 : Ocak 14, 2009, 23:30:05 s »
Ben yazarken Yýldýrým Bey de yazmýþ, ona aynen katýlýyorum. Bu arada yukarýda yazdýðým malonik asit adý üstünde asit, ph düþecektir. Karbonatýn da buna ters etkisi olacaðýndan yararý olacaktýr.
Ben birkaç kez kullandým ama farký gözleme ve kýyaslama olanaðým olmadý. 

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #9 : Ocak 15, 2009, 08:58:07 »
Bugünlerde yeni kurduðum minik akvaryum için co2 arayýþlarým arasýnda bu konu iyi oldu. Tüp'e ek yapamýyorum seramik tablalý difizör kullandýðým için aþýrý basýnçtan bir yerlerden kaçak baþlýyor o yüzden tüp büyük tankta devam ederken bende sanýrým mayalý sistemle ufak akvaryumu idame ettireceðim. Karýþýmý hazýrlarkende Yýldýrým abinin formülü bende deneyeceðim. Güzel bir konu oldu elinize saðlýk.

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #10 : Ocak 15, 2009, 13:13:26 s »
Karbonat konusu benim kafamý biraz kurcalayan bir konu aslýnda. Sistemin düþmeye meyilli sertliðini tamponlamada elbette iþlevli ancak sistemi kurarken attýðýmýz karbonat baþta yüksek pH ve sertliðe sebep olmuyor mu ? Mayalar bu sertliði tolere edebiliyor mu ? Gerçi durdurucu etki yapsa bile zamanla optimuma ulaþýyor ama baþta inhibitör etki de yapabilir gibi.

Bu arada maya kabýnýn sýcaklýðýyla ilgili sanýrým çeþitlli testler yapmak gerek. Bülent Abi'nin de en kýzdýðý þeylerden biri sýcaklýk üzerinden konuþmak zaten:D Acaba açýða çýkan ýsý 2.5lt'lik kapta gerçekten kaydadeðer sýcaklýk artýþý saðlýyor mu ve eðer maya kabý 26 derece gibi sýcaklýklarda tutmak için ýsýtýlýrsa mayanýn ýsýsýyla birlikte riskli sýcaklýklara çýkýlabilir mi ? Sýcaklýk olayýný bir ara test etmek istiyorum :)

Joker

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #11 : Ocak 15, 2009, 13:35:25 s »
Sanýrým burada ph yrine sertlik yazdýn. Bende sensörünü tuttuðum yerin sýcaklýðýný gösteren termometre var. Eczahanelerden insan sýcaklýðýný ölçmek için kulaða sokulan termometreler var.
Bunlarýn çoðunun diðer cisimlerin de sýcaklýðýný ölçme özelliði var. Bunlardan alýp, oda sýcaklýðýný ve þiþe üzerine yöneltip þiþedeki karýþýmýn sýcaklýðýný ölçebilirsiniz 1-2 günlük maya kabýnýn  odadan 7 derece daha sýcak olduðunu görebilirsiniz. Þeker oraný yüksek ise 10 dereceye kadar daha yüksek sýcaklýk görmek mümkün.

   

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #12 : Ocak 15, 2009, 13:39:43 s »
Karobnat ilk hetapta sertlikte sonra da pH'ta artýþa sebep olmuyor mu ? Daha sonra da ani düþüþüleri yüksek sertlikle engelliyor diye biliyorum ben. Tamamen yanlýþ mý yoksa ;D

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #13 : Ocak 15, 2009, 14:14:49 s »
Ýlk mesajýmda bu konuyu fazla detaylandýrmak istememiþtim. Ancak biraz daha açýklama vermenin zamaný gelmiþ. Saccharomyces cerevisiae olarak bilinen maya içindeki bakteriler üzerinde yapýlan araþtýrmada, hücre iç duvarlarýndaki pH deðerinin 5.8 olduðu ve bu derecenin saðlanmasý durumunda fermantasyonun maksimum düzeyde gerçekleþtiði ortaya çýkarýlmýþtýr. Bu pH deðerinin 2 dereceye düþmesi durumunda ise prosesin tamamen durduðu ve bakterilerin hýzla ölmeye baþladýðý ortaya çýkarýlmýþtýr. Karýþýmýn içine baþlangýçta kabartma tozu eklenmesinin nedeni karþýmdaki pH düþüþlerinin azamiye çýkmasýný engellemek içindir. Kabartma tozunu eklemenin bir baþka faydasý ie sudaki alkole dönüþüm hýzýnýn azaltýlmasýdýr. Sudaki alkol miktarý ne kadar artarsa bakterilerin de (elbete alkole daha dayanýklý þampanya mayasý gibi maya türleri kapsam dýþýdýr) yaþam süresi o kadar kýsalmaktadýr. pH düþüþüne karþý tamponlama saðlamanýn yanýnda, kabartma tozu içinde yer alan sodyum iyonlarýnýn (sodyum da alkol kadar olmasa da mayalar üzerinde öldürücü etkisi olan bir baþka elementtir) maya içindeki bakterilerin hýzla çoðalmasýný ve böylece fazla þeker tüketmesinin önüne geçerek alkole dönüþüm hýzýnýn da yavaþlamasýna neden olmaktadýr. Bu iþlem karýþýmýn ömrünü uzatýrken CO2 çýkýþýný da bir derece azaltacaktýr elbette. Ancak þiþe hacminin büyütülmesi, yada kýsmi su deðiþimleri gibi yöntemlerle CO2 miktarlarý istenen seviyeye rahatça çekilebilir. Bu tüm karýþýmý yeniden yapmak yerine çok daha kolay ve tercih edilebilir bir durumdur. Ayrýca pek sevmediðim bir taným olan bardak, kaþýk gibi ölçeklerin kullanýlmasý benim de yukarýdaki gibi zaman zaman düþtüðüm bir hata. Düzeltmek gerekirse 1.5-2 bardak þeker yerine toplam karýþým hacminin %10'u aþmayacak þekilde þeker eklemek doðru taným olacaktýr. Þeker karýþým içinde ayný oranda ethanole dönüþecek ve bu ethanol (alkol) oraný %10'a ýlaþtýðýnda bakteriler için öldürücü seviye oluþmuþ olacaktýr. Örneðin yukarýdaki tarifimdeki gibi 5000 ml (5lt) karýþým yapýlacaksa içine konulacak þeker en fazla 500ml olmalýdýr.

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #14 : Ocak 15, 2009, 14:28:05 s »
Bilgiler için çok teþekkürler. Yalnýz alkolün uçacak kýsmýný da hesaba katmalýyýz bence :) Ama buradan þu sonuç çýkýyor ki daha fazla þeker çözeceðim diye yapýlan onlarca þey aslýnda boþuna.