Konu: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý  (Okunma says 33049 defa)

cihanevitan

• Üye
  • **
  • leti: 114
Ynt: DIY Karbondioksit'in Ayrýntýlarý
« Yantla #30 : ubat 01, 2009, 12:23:18 s »
Peki basýncý dengelemek için mi yapýyordunuz?.Amaç fazal co2 bir anda vermemek mi?

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #31 : ubat 01, 2009, 12:25:57 s »
2.5 litrelikte maya karýsýmý kullanýyordum 2 litre. bos sise olarak ta sadece 1 litrelik pet sise kullanýyordum. bos sise kullanmamdaki amac mayalý karisimda olusan co2 nin bos siseye gitmenisi saglamak ordanda akvaryuma. sebebi ise mayali karisimdaki sývýnýn akvaryuma akrismasini onlemek icin.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #32 : ubat 01, 2009, 12:28:07 s »

bu sistemde oldugu gibi. sadece sisenin olcumleri farkli benim kullandigimda
« Son Dzenleme: ubat 01, 2009, 12:29:04 s Gnderen: punkart »

cihanevitan

• Üye
  • **
« Yantla #33 : ubat 01, 2009, 12:37:29 s »
Anladým 3 þiþe eklemeyi düþünüyorum 2 þiþedeki co2 3 þiþe toplaným tek þiþeden cýkcak,biraz da olsa dengelenme saðlanýr bence,balýklara fazal co2 zarar vermemek amaçým.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #34 : ubat 01, 2009, 12:42:18 s »
siz bilirsiniz ama ben zannetmiyorum ki bi problem olsun 2 siseli gosterdigim sistem uygun bence. co2 de hava hortumu vanasiyla ayarliyordum. bence bir diðer onemli püf nokta kapaklarda ve vana taktýðýmýz baglantýda tam sýzdýrmazlýk saglamak. cok yuksek bir basýncta olusmuyor zaten bu olculerde yaptýgýmýz zaman yani bir tehlikesi oldugunu sanmýyorum. birde kus suluguyla yapilan vortex le dagitirsaniz guzel olur bu benim fikrim tabi :)

cihanevitan

• Üye
  • **
« Yantla #35 : ubat 01, 2009, 12:49:18 s »
Kapaklardan yana þikayetim yok sýzdýrmazlýk ama tek þiþeden benim tanka yetmeyeceðini düþünüyorum ve  2þiþe projesini yaptým.Herhafta bir þiþe deðiþtiricem.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #36 : ubat 01, 2009, 12:53:28 s »
hayýrlýsý olsun :)

cihanevitan

• Üye
  • **
« Yantla #37 : ubat 01, 2009, 12:57:23 s »
Saolun :)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #38 : ubat 01, 2009, 22:12:12 s »
Ben seramik tablalý cam difüzör kullandýðýn için ikinci þiþeyi kullanmýyorum. Bir arkadaþa kurduðumuz tanka vortex difüzör koymuþtum. Burada ikinci þiþe kullandým.

http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,639.0.html

Bunu kullanma nedenim yaz aylarýnda buharlaþacak alkolün tanka gitmesini aklýmca engellemek. Mayalý kaptan gelen boru ikinci þiþedeki suya giriyor. Þiþe saydam olsaydý CO2 sayacý yerine de geçecekti. Ama asýl amacým tanka buharlaþan mayalý suyun ve alkolün gidiþini azaltmak. Yukarýda linkte resmi var.
Bunlarý bir zamanlar tornada yapýyordum. Ve mükemmel sýzdýrmazlýðý olan kapaklar. Bunlardan burada isteyen 5-6 kiþiye de göndermiþtim.
Yýldýrým beye de 8 litrelik su kabý için kapak vermiþtim. Þimdi aklýma geldi, acaba kullanýyor mu? Bu kapaðý bir markanýn (galiba erikli) þiþesine göre yapmýþtým. Fakat baþka marka þiþeye takýnca vida diþleri uymadý dolayýsý ile gaz sýzmasý oldu. Sonra þiþeyi deðiþtirince sorun kalmadý. Büyük hacýmlý su þiþelerinde vida hatvesi büyük ve vida boyu çok kýsa. Bu nedenle kola þiþeleri kadar sorunsuz deðil. Siz de yapacak olursanýz kapaðýný kullandýðýnýz markanýn þiþesini kullanýn.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #39 : ubat 01, 2009, 22:26:43 s »
bir zamanlar o kapaktan bende cok istemistim ama bulent beye soylemekte cok gec kalmýstým :)

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #40 : ubat 01, 2009, 22:37:46 s »
bir zamanlar o kapaktan bende cok istemistim ama bulent beye soylemekte cok gec kalmýstým :)

Çevremde ve burada yirmiden fazla kiþiye verdim.  Ben danýþmanlýk yapýyorum. Gittiðim firmalardan birinde imalatta fazla kullanýlmayan küçük bir torna vardý, orada yapýyordum. Þimdi artýk oraya gitmediðimden kapak seri üretimim :D sona erdi. Kalýp yaptýrýp platikten basarak üretmek istedim, kalýp maliyeti çok yüksek olduðundan caydým. Kalýp olsa tanesi 1 kuruþa mal olacak bir kapak. Benim alkol oluþumunun ekzotermik özelliðini anlatmak için açtýðým konu nerelere gelmiþ.  :D

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #41 : ubat 02, 2009, 09:50:06 »
Yýldýrým beye de 8 litrelik su kabý için kapak vermiþtim. Þimdi aklýma geldi, acaba kullanýyor mu?

Kapaðý ilk zamanlar ikinci akvaryumum için bir süre kullanmýþtým. Teþekkürler Bülent Bey. Ancak mayalý sistemin sýkýntýsýna daha fazla katlanamadýðým için önce bir T vasýtasýyla mevcut tüpümden iki akvaryuma birden daha sonra da ikinci bir tüple diðerinden baðýmsýz olarak basýnçlý CO2 kullanmaya devam ettim. Aslýnda kurulum maliyeti biraz yüksek de olsa basýnçlý CO2 sistemi kullanmak her zaman daha doðrusu.