Konu: Kahverengi Yosun (Brown Algae)  (Okunma says 30623 defa)

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« : Ocak 14, 2009, 22:43:32 s »
Aslýnda benimki bile bile lades olmak oldu. Dekor yapmak uðruna koyduðum bir büyük bir küçük kayadan sonra sanýrým suda silikat fazlasý oluþtu ve Lilaeopsis'lerin dibinden baþlayan bu illet zamanla her yere yayýldý. Blyxa'larýn dallarý arasýna Alternanthera'ya ve en son olarakda Rotala'lara. Hiç silikat testi yapmadým çünkü test kiti 45 tl civarýnda. Diðer sonuçlara gelince
Demir : 0.1 mg/l civarýnda
Nitrat : 5 ve altý
Fosfat : 0.1 mg/lt civarý
Gh : 6
Kh : 4

Yaklaþýk 2 aydýr var bu problem ve bundan 2-3 hafta öncesine kadar tavan noktasýndaydý. Öyleki heryeri kaplamýþtý. Bu problem ilk baþladýðýnda haftada bir yaptýðým 30 litrelik su deðiþimlerini 2'ye çýkardým. Kayalarýn büyük kýsmýný akvaryumdan çýkardým. Bu problemden yaklaþýk 3-4 hafta sonra büyük kaya yerine Maltepe Pet'ten aldýðým Mahagony kökünü akvaryuma koydum. Gübrelemeyi test'lerle þuandaki seviyelerine çektim. Co2'yi 2 saniyede bir kabarcýktan saniyede bir kabarcýða çýkardým. Ama uzun süre hiç bir etki olmadý ve her ufak doz aþýmlý gübrelemede iyice arttýlar. Son 2 haftadýr azalmaya baþladý yosunlar. Þuanda sadece ön sað kýsýmdaki yoðun Lilaeopsislerin dibinde ve onlarýn hemen yanýndaki boþlukta yoðun olarak var. Ýnternette yaptýðým araþtýrmada aþýrý silikat yada nitrat ve düþük yetersiz aydýnlatma sebep olarak gösterilmiþ. Aydýnlatmam þuanda 5 adet 18 watt floresan ile günde 12 saat su kapasitesi de 135 litre. Yine yaptýðým araþtýrmalarda gördüðüm birþey ýþýk miktarý arttýrýldýðýnda ve silikat seviyedi düþdüðünde yosunlarýn kahverengi'den yeþile dönüþtüðünün görüleceði yazýlmýþtý. Þuanda yosunlar kahverengi ile yeþil arasý bir tonda. Peki tamamen bu dertten kurtulmak için ne yapabilirim? Fikri olan herkezin fikrine açýðým. Yardýmlarýnýz için þimdiden Teþekkür Ederim.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #1 : Ocak 14, 2009, 23:09:18 s »
135 litreye 90 watt adýnlatma fazla sayýlmaz. Ancak 12 saat biraz yüksek. Saniyede 1 kabarcýk ise benim yöntemlerime göre kesinlikle çok düþük bir oran. 2-3 kabarcýk tavsiye ederim. Genellikle ALG sorunlarýnýn ilk nedeni ve en kolay çözüm þekli CO2 miktarýný artýrmaktýr. Testlerle elde edilen sonuçlar genel bir takým kriterlere göre deðil kendi akvarymunuza göre deðerlendirilmelidir. Neticede ayný akvaryumdan iki tane olmaz. Her akvaryum farklýdýr, faunasý farklýdýr, dinamikleri farklýdýr, herþey farklýdýr. Konu alg olunca makro ve mikro besinlerle ilgili olarak uyulmasý gereken sadece iki genel kaný vardýr. Bunlarýn ilki; AKVARYUMDA DENGENÝN SAÐLANMASI. Nedir bu denge: Ýhtiyaç duyulan besinlerin tamamýnýn akvaryum içinde olmasý gereken seviyelerin altýnda olmamasýný saðlayabilmek. Ýkincisi ise, ilkiyle baðlantýlý da düþünebileceðiniz, dengenin az önce söylediðimiz þekilde ele alýnmasýnýn akabinde hiçbir besinin fazlasýnýn yosuna neden olmayacaðýdýr. Bu iki genel kaný neticesinde benim senelerdir pekçok akvaryumda uyguladýðým sonucu elde ediyorum. Herþeyi fazlasýyla mevcut kýlmak: Iþýk, CO2, Makro, Mikro, Bitki miktarý. Akvaryum ortamýnda bu kadar çok deðiþkeni belli hedef miktarlarda tutmak güç bir iþtir. Ancak herhangi birinin sýfýra inmesini engellemeden tamamýný suda bulundurmak ise çok daha kolaydýr. Benim (herzaman herkesle paylaþtýðým) bitkili akvaryum sýrrým budur.

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #2 : Ocak 15, 2009, 00:09:15 »
Aydýnlatma konusunda haklýsýnýz biraz eksik ama hazýrda bir adet daha takýlma yerim var. Aslýnda iki tane idi ama birisi geldiðinde arýzalý çýktý armatürlerden. Diðer saðlam olan için ise eðer bir ara aldýðým yere gidebilirsem Philips TL-D 965 alacaðým böylece aydýnlatma 100 Watt'ýn üzerine çýkacak. Co2 konusundaki tavsiyenede uyacaðým Yýldýrým abi. Yarýndan itibaren önce 2 kabarcýk'a sonra da 3 kabarcýk'a çýkaracaðým bakalým deðiþiklikler ne yönde olacak. Þuanda en önemli problem floresan çünkü elimdeki 965 i aldýðým yer bana oldukça ters kalýyor ve gitmeye üþendiðimden uzun süredir ikincisini alamýyorum.

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #3 : Ocak 30, 2009, 16:50:34 s »
Karbondioksit'i biraz arttýrdým aydýnlatmaya yeni bir lamba ekledim ve fosfat seviyesini biraz daha yükselttim. Bu hafta bugünle birlikte 3. 20 litre üzeri su deðiþimini yapacaðým ve Pazar günü yeniden yapacaðým. Tabandaki Lilaeopsis'leri tamamen söküp hem bitkileri hem tabaný tamamen temizlemeyi düþünüyorum. Su deðiþimlerine haftada 2 yada 3 kere olacak þekilde devam edeceðim ama Alternanthera ile Rotala larýn üstündeki yosunlarý temizlemek oldukça zor olacak. Çok yumuþak kývamdalar ve elleyince daðýlýyorlar. Ýnternette bir iki sitede tabandan iyice dip çekimi yapýlmasý gerektiði yazýlmýþ acaba silikat suda eþit miktarda deðilde daha çok tabandamý birikiyor. Eðer öyleyse bütün bitkileri söküp tabaný temizlemek daha mantýklý olacaktýr sanýrým.

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #4 : ubat 08, 2009, 22:45:09 s »
Bugün detaylý bir temizlik yaptým. Pek çok bitkiyi söktüm ve üzerlerindeki yosunlarý temizledim. Ön taraftaki kum kalýnlýðýný biraz arkalara kaydýrdým. Alternanthera'dan görünmez hale gelen Mahogony kökünü çýkardým altýndaki kayayý attým ve üzerina Java Moss sarýp yerleþtirdim. Tabi yosundan görünmez hale gelen Alternanthera'yýda çok küçük 4 parça kalacak þekilde çýkardým akvaryumdan. Rotala Rotundafolia'larý baya bir budadým ama kalanlar çok cýlýz ve saðlýksýz bir görüntüde umarým düzelirler. Ön kýsýmdaki lilaeopsislerin üstü tamamen yosun kaplýydý. Onlarý teker teker eþimle birlikte temizledik ve yenidek diktim. Kumun üzerinde sarý bir tortu tabakasý vardý. Yaklaþýk 70 litre su deðiþtirerek bunlarý temizlemeye çalýþtým. Bir miktar kaldý ama onlarýda bu hafta bir iki dip çekimi ile toplayacaðým. Dizayn'dada biraz deðiþikliðe gittim.Ýþte iþleme baþlamadan önceki hali ve iþlemlerden sonraki hali.

Ýþte yosundan berbat hale gelmiþ hali

Lilaeopsis'lerin sökülmüþ hali

Lilaeopsis'lerin üzerindeki yosunlarýn temizliði

Lilaeopsislerden sonra Blyxa'larýn sökülmüþ hali

Mahogany'ye Java Moss sararken ben :)

Son halin uzaktan çekimi

Buda yakýn çekimi.

Harun Söylen

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #5 : ubat 08, 2009, 22:57:23 s »
barýþ bey
1- O kediyi parçalarým ben masallah pek sevimli
2- Senin tanký her gördüðümde sadece rasbora baksam mi diye dusunmeden edemiyorum.

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #6 : ubat 08, 2009, 23:15:37 s »
Harun bey
1- O kedi hakikaten parçalanacak gibi sevimli :) Ben misinayý köke sarmaya çalýþýrken misinaya yapmadýðý kalmadý :D
2- Ben çok memnunum rasbora'dan herkeze de tavsiye ederim. Gerçekten süper hayvanlar.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #7 : ubat 09, 2009, 11:48:02 »
Barýþ’ýn yukarýdaki mesajýný baz alarak bazý küçük tavsiyelerde bulunmaya çalýþayým:

Bugün detaylý bir temizlik yaptým. Pek çok bitkiyi söktüm ve üzerlerindeki yosunlarý temizledim.
Ön kýsýmdaki lilaeopsislerin üstü tamamen yosun kaplýydý. Onlarý teker teker eþimle birlikte temizledik ve yenidek diktim.
Dizayn'dada biraz deðiþikliðe gittim.

Bitki akvaryumlarýnda detaylý temizlik yapmak bazen (özellikle detay abartýldýðýnda) beklenenden daha kötü sonuçlar verebilir. Bitkilerin yerinden çýkarýlmasý ve tekrar dikilmesi bitkilerin birkaç günlük duraklama dönemine girmesine ve fotosentez faaliyetinin yavaþlamasýna/durmasýna sebep olmaktadýr. Buda sudaki besin döngüsünü etkiler. Bunu gözönünde bulundurarak hareket edilmesi ve bu türden deðiþikliklerin herzaman haftada bir akvaryumun 1/3’ü ile sýnýrlý tutulmasý biraz daha garantili bir uygulama olacaktýr. Bitkilerin üzerinde alg oluþumunun en büyük nedenlerinden birisi bitkinin saðlýklý bir büyüme içinde bulunmayýþýdýr. Söküm/dikim iþlemi bu geliþimi biraz daha sekteye uðratacaðýndan mümkünse alg temizlðinin bitkiler yerinden sökülmeden yapýlmasý uygun olacaktýr. Çok ilerlemiþ alg durumlarýnda ise bitkinin atýlmasý daha kolay bir çözüm olacaktýr. Pekçok alg türü için Excel (H2O2 yada oksijenli su, ucuz ama etkisi daha az bir alternatiftir) kullanýlarak noktasal yada bölgesel þýrýnga ile püskürtme yöntemi ile aþýrý kirlenmiþ olan bölgelerin kýsa zaman içinde temizlenmesi saðlanabilir.

Ön taraftaki kum kalýnlýðýný biraz arkalara kaydýrdým.
Kumun üzerinde sarý bir tortu tabakasý vardý. Yaklaþýk 70 litre su deðiþtirerek bunlarý temizlemeye çalýþtým. Bir miktar kaldý ama onlarýda bu hafta bir iki dip çekimi ile toplayacaðým.

Bitkili akvaryumlarda en sýk yapýlan hatalardan birisidir bu. Akvaryumlarýmýzda tabana hiçbir zaman müdahele etmemeli ve balýk akvaryumlarýnda yapýldýðý gibi zemini karýþtýran dip temizliðinden her zaman uzak durulmalýdýr. Çünkü bu iþlem neticesinde su içinde dolaþan serbest partikül miktarý artacak, zemindeki çökeltinin suya karýþmasýyla besin dengesi altüst olacak ve ayný zamanda bakteriyel denge de etkilenecektir. (Bakteriler sadece filter içinde deðil, büyük bir kýsmý ise zeminde yer almaktadýr.) Bunun neticesinde de sýklýkla Bakteri patlamasý yada Alg patlamasý meydana gelmektedir. Peki bunun yerine ne yapýlabilir??? Akvaryumunuzda kullandýðýnýz kumdan 1cm kalýnlýk yapmaya yetecek kadar bir miktarý her zaman temiz olarak bir kenarda tutulur. Akvaryum içinde bir bölge yükseltilmek istenirse bu kumdan oralara takviye yapýlýr. Aþýrý kirlenmiþ/alglenmiþ bir bölge varsa üzerine bu kum ilave edilerek mevcut bölge gömülür. Böylece altta kalan organik artýklar bitkilere gübre ve bakteri besini olarak faydalý olurlar. Böylece çok daha temiz ve saðlýklý bir akvaryumunuz olur. Peki her seferinde kum ilave edip akvaryumun kumla dolmasý sözkonusu olursa ne olacak? Aþýrý kum yükselmesinin önüne geçmek için ise üzerine kum ilave etmeyi düþündüðünüz bölgelerden akvaryumun rutin su deðiþimini uygularken su çektiðiniz hortumla bir biktar kumuda alýrsýnýz. Bu iþlem esnasýnda almak istediðinizden daha fazla kumu yerinden oynatmamaya/müdahele etmemeye özen gösterin. Bu bölgelere yeni kumunuzu serebilir ve sifonladýðýnýz atýk kumu ise kaynar su ile yýkadýktan sonra bir sonraki temizlikte kullanmak üzere bir kenarda beklemeye alabilirsiniz.

yosundan görünmez hale gelen Alternanthera'yýda çok küçük 4 parça kalacak þekilde çýkardým akvaryumdan. Rotala Rotundafolia'larý baya bir budadým ama kalanlar çok cýlýz ve saðlýksýz bir görüntüde umarým düzelirler.

Budamada en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de budama miktarýdýr. Geride kalan bitkide bir iki nod saðlýklý bölüm olmasý yeterlidir. Bitki tekrar geliþimini sürdürecektir. Ancak asýl önemli olan konu yaptýðýnýz budama miktarýnýn akvaryumda tüketilecek besin miktarýný etkileyecek düzeyi aþmamasýdýr. Eðer abartarak çok fazla budama yapmýþsanýz günlük dozlamanýzý da buna baðlý olarak bir miktar düþürmeniz yerinde olacaktýr. Dozlama miktarýnýn kontrolü sadece budama durumunda deðil, bitkilerin geliþimi ve akvaryumu daha kalabalýk hale getirmesi durumunda da gerekmektedir. Neticede gübre takviyesi sadece ýþýk/CO2/hacim deðil öncelikle akvaryumdaki bitki miktarýna bakýlarak yapýlmalýdýr. Iþýk/CO2 ve su hacmi daha ziyade ince ayarlar için önemlidir. Bu da sýk düþülen hatalardan birisidir malesef. Ýþe ilk koyulduðunuzda belirlemiþ olduðunuz yada bir sure geçtikten sonra oturtmuþ olduðunuz bir dozlama rejimi her zaman geçerli kalmayacaktýr. Bitkili akvaryumlar dinamik bir sistemdir ve zamanla güncellemeler gerektirir. Uzun bir peryot boyunca herþey yolunda giderken, hiç sebepsiz yere alglerin belirmeye baþlamasý sýklýkla iþte bu dinamik döngünün gerisinde kalmaktan kaynaklanmaktadýr.

Barýþ, senin akvarymunun yeni halinden söz etmek gerekirse; dizayn olarak gelecek vaad ediyor, ancak ilk bakýþ olarak sanki bitki miktarý biraz yetersiz gibi görünüyor bana.

soners

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 315
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #8 : ubat 09, 2009, 11:52:08 »
Yýldýrým Bey ellerinize saðlýk çok güzel bir çalýþma olmuþ.Bizleri bilgilendirdiðiniz için teþekkürler.

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #9 : ubat 09, 2009, 14:57:52 s »
 Yýldýrým abi eline saðlýk benim yeni düzenlemeyle ilgili ufak bir makale çýkarmýþsýn ortaya. Bu dediklerini daha önceden öðrenmiþ olsam böyle köklü bir deðiþikliðe giriþmezdim herhalde ama yaptýk artýk bir kere. Bitkileri diktikten ve suyu tamamladýktan bir süre sonra görülür þekilde bir fotosentez baþladý. Tabi bu ne kadar sürer yada ne kadar faydalý emin deðilim. Zaman içinde gözlemlemelerim devam edecek. Gübre miktarýna gelince haklýsýn azalttým. Bitki miktarýnýn azlýðýný tür olarak kastediyorsan mümkün olduðu kadar az tür istiyorum ama hacim olarak diyorsan akvaryumdaki kadar bitkiyi attýðýmýda söylemeliyim. Özellikle Blyxa yerini sevdiði zaman öyle bir geliþtiki neredeyse her yeri kaplamýþtý ve eski dizaynda Lilaeopsis'ler þimdikinin yarýsý kadar bir alanda bulunuyorlardý. Bitkiler bir geliþmeye baþlasýn ve inþallah baþka bir problemde yaþamazsam (bakteri popilasyonu kayný, yeni bir alg patlamasý..) yapabileceðim bir kaç iyileþtirmede olacaktýr elbet. Benim kafama takýlan bölgesel Excel uygulamasý oldu. Dediðin gibi Excel'i noktasal olarak þýrýngayla uygulamada yosunlardan ne kadar sürede kurtulunuyor. Eðer gerçekten iþe yarayan bir yöntemse dolabýn içinde boþ boþ duran Excel'e gün doðabilir demektir :)

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #10 : ubat 09, 2009, 15:12:10 s »
Excel her ne kadar ürün kompozisyonu ile ilgili tam olarak bir bilgi vermese de ciddi olarak inadýðým bir þey bu ürünün sadece organik karbon takviyesi olmadýðýdýr. Muhtemelen ürün içerisinde bir tür algicide bulunmakta (ve kuvvetle muhtemel bu bir tür alleopatik bileþik). Gördüðüm kadarýyla bu ürün pekçok alg türünde oldukça etkili. Suya direk katýlmasý kontrol altýndaki akvaryumlarda gayet baþarýlý bir takviye unsuru oluyor. Alg baskýnýna uðramýþ akvaryumlarda ise bölgesel yada noktasal tedavi oldukça baþarýlý oluyor. Alg türlerine göre etki süresi ve dozaj farklýlýk gösterse de benim gözlemlerime göre etkinliði kahverengi renk tonlarýndaki alglerde 2-3 gün ve koyu yeþile doðru uzandýkça daha yüksek dozlarla 1 hafta-10 gün gibi. Hair (Kýl-saç her neyse) alglerde ve GSA (yeþil nokta) ise etkisi en düþük, cyano'da ise hiçbir etkisi yok (zaten bilindiði gibi bu bir algden ziyade fotosentetik bakteri). Bu ürünün bilebildiðim tek kötü yaný Vallisneria tarzý bitkilere iyi gelmediði ve bozulmalara neden olabildiði. Yosun tür ve miktarýna baðlý olarak þiþe üzerinde belirtilen dozajýn 4-5 katýna kadar aþýrý dozlama güvenle uygulanabiliyor. Þiþe üzerinde belirtilen 200 litreye 5ml oraný ise kahverengi yosunlara þýrýnga ile bölgesel uygulama için yeterli geliyor. Aðýr enfeksiyonlarda dozlamayý 2-3 gün aralýklarla tekrarlamak gerekebilir.

ANCAK HER ZAMAN ÝFADE ETMEYE ÇALIÞTIÐIM GÝBÝ EXCEL UYGULAMASI DA DÝÐER ALG ÖNLEYÝCÝ ADI ALTINDA SATILAN ÜRÜNLER GÝBÝ (kimilerine göre baþarýlý, kimilerine göre deðil) ANLIK ÇÖZÜMLER OLUP GERÇEK ANLAMDA TEDAVÝ DEÐÝLLERDÝR. NETÝCEDE BU ÜRÜNLER BÝR ÖMÜR BOYU KULLANILACAK ÜRÜNLER DEÐÝLDÝR. ÖNEMLÝ OLAN SORUNUN KAYNAÐINI TESBÝT EDÝP BUNU DÜZELTMEK VE ALGLERÝN OLUÞUMUNU EN BAÞTAN KONTROL ALTINDA TUTMAK ve HERHANGÝ BÝR KATKI MADDESÝNE ÝHTÝYAÇ DUYMAMAKTIR.

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #11 : ubat 09, 2009, 15:58:26 s »
Yýldýrým Abi ben Excel'i alg yapar diye biliyorum yanlýþ mý biliyorum. Nanomda kullanýrken de hatrý sayýlýr alg sorunum vardý ama sebepler baþka da olabilir elbette. Bu arada Excel cidden sakat birþey. Ýçinde zehirli maddeler de var ve en saðlýklýsý devamlý kullanýmda günlük dozlar. 2 haftada bir 3-5 kapak döküveririm derseniz balýklar nallarý dikebilri yani ;D Bu arada eðer Excel alg giderici içeriyorsa akvaryumdaki azot döngüsüne zarar verme ihtimali de yok mu acaba ? Bir de oksijenli suyu soracaktým azot döngüsü konusunda :)

Bvarisli

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #12 : ubat 09, 2009, 16:54:08 s »
 Birkan bende birkaç yerde Excel'in alg önleyici etkisinin olduðunu okumuþtum ve bir süre ufak akvaryumumda içinde karidesler varken kullandým ve bir yan etki görmedim.
 Yýldýrým abi alg kontrolündeki dediklerine sonuna kadar katýlýyorum. Þimdiye kadar iki kere bu çapta alg problemim olmuþtu ikisinde de elimde yosun öneleyici ilaç olmasýna raðmen kullanmadým. Sonuçta her iþte kolaya kaçarsak ve bu iþ bitki gibi bir zevk meselesiyse o iþle uðraþmanýn bir anlamý yok.
 Birde aklýma takýlan bir iki soru var. Dün tank'ta 70 litreye yakýn su deðiþtirmeme raðmen Nitrat'ým 5 Fosfat'ým 0.25 ve demir'imde 0.25 çýktý. Bu sonuçlar normal su deðiþimdekilerle ayný. Acaba bizim þebeke suyu doðal bir gübre ve NPK'mý :D Ýkinci bir konu ise sürekli düþen Gh ve Kh. 3 hafta öncesine kadar ikiside 5 iken geçen hafta sonu Gh:4 Kh:3dü ve dünkü testlerde Gh:3 Kh:2 çýktý. 3 hatfadan beri akvaryumda büyük boy bir mahogany ve 3 parça mangrow'dan baþka mahogany'nin altýnda onu tutan ve kuma gömülü olan bir kaya parçasýndan baþka birþey yoktu. Þimdi artýk sadece mahogany var. Birde su deðiþim tankýnda deðiþim suyunu þelale filtre içerisinde filtrelediðim Eheim Torf Pellets (Sanýrým Sera Super Peat'in muadili) var. Torf 6 aydýr kullandýðým bir malzeme ve belli periyotlarla yeniliyorum. Bu gh ve kh düþüþü neden olabilir.
« Son Dzenleme: ubat 09, 2009, 16:55:01 s Gnderen: Devletabi »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #13 : ubat 09, 2009, 16:58:49 s »
Yýldýrým Abi ben Excel'i alg yapar diye biliyorum yanlýþ mý biliyorum. Nanomda kullanýrken de hatrý sayýlýr alg sorunum vardý ama sebepler baþka da olabilir elbette.
Bu fikre nereden kapýldýðýný bilemiyorum Birkan. Ancak benim önerim nedenleri baþka yerlerde araman olurdu.

Bu arada Excel cidden sakat birþey. Ýçinde zehirli maddeler de var ve en saðlýklýsý devamlý kullanýmda günlük dozlar. 2 haftada bir 3-5 kapak döküveririm derseniz balýklar nallarý dikebilri yani
Excell içindeki etkin maddelerden biri gluteraldehyde. Bu madde fazla kullanýlmasý durumunda önerilen dozun 10 katý yada daha fazlasý gibi, zehirleyici seviyelere ulaþabilme riski var. Örneðin þiþeyi kazayla boce etmek gibi.

Bu arada eðer Excel alg giderici içeriyorsa akvaryumdaki azot döngüsüne zarar verme ihtimali de yok mu acaba ? Bir de oksijenli suyu soracaktým azot döngüsü konusunda :)
Yukarýda bahsettiðim gibi aþýrý doza ulaþýlmasý durumunda her türlü canlýya bio-moleküler seviyede zarar vermektedir. Bakteriler de bundan ilk nasiplenecek organizmalar olacaktýr. H2O2 ise excelle göre daha zayýf olacaktýr. Suya katýlmasýnýn çok kýsa bir süre ardýndan Oksijen molekülerinden birini býrakarak normal suya dönüþecektir. Bu nedenle etkisi kesinlikle noktasal ve çok kýsa sürelidir. Bu ürünü daha yüksek konsantrasyonlarda banyolama içinde kullanmak ta mümkündür.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

  • Baðýmlý Üye
  • ***
  • Özel Üye
  • leti: 387
Ynt: Kahverengi Yosun (Brown Algae)
« Yantla #14 : ubat 09, 2009, 17:13:06 s »
Acaba bizim þebeke suyu doðal bir gübre ve NPK'mý
Birde su deðiþim tankýnda deðiþim suyunu þelale filtre içerisinde filtrelediðim Eheim Torf Pellets (Sanýrým Sera Super Peat'in muadili) var. Torf 6 aydýr kullandýðým bir malzeme ve belli periyotlarla yeniliyorum. Bu gh ve kh düþüþü neden olabilir.
Su deðiþimlerinde kullandýðýmýz suyun ne içerdiðini bilmek te oldukça önemli. Bu konuda öncelikle su daðýtým kuruluþunun aylýk olarak yayýnlamak ve sitelerinden duyurmak zorunda olduklarý su kalite raporunu ara sýra kontrol etmek gerekmektedir. Bunun akabinde akvaryumunuza uyguladýðýnýz gibi þebeke suyuna da aralýklarla bu testi uygulamak faydalý olacaktýr. Özellikle yaðmur dönemlerinin ardýndan ve mevsim deðiþikliklerinde. Ayrýca kullanýlan testleri de arasýra kontrol etmekte ve baþka testlerle karþýlaþtýrmakta fayda var. Torf ürünlerinin suyun GH ve KH'ýný düþürücü etkileri de vardýr elbette.