Barýþ’ýn yukarýdaki mesajýný baz alarak bazý küçük tavsiyelerde bulunmaya çalýþayým:
Bugün detaylý bir temizlik yaptým. Pek çok bitkiyi söktüm ve üzerlerindeki yosunlarý temizledim.
Ön kýsýmdaki lilaeopsislerin üstü tamamen yosun kaplýydý. Onlarý teker teker eþimle birlikte temizledik ve yenidek diktim.
Dizayn'dada biraz deðiþikliðe gittim.
Bitki akvaryumlarýnda detaylý temizlik yapmak bazen (özellikle detay abartýldýðýnda) beklenenden daha kötü sonuçlar verebilir. Bitkilerin yerinden çýkarýlmasý ve tekrar dikilmesi bitkilerin birkaç günlük duraklama dönemine girmesine ve fotosentez faaliyetinin yavaþlamasýna/durmasýna sebep olmaktadýr. Buda sudaki besin döngüsünü etkiler. Bunu gözönünde bulundurarak hareket edilmesi ve bu türden deðiþikliklerin herzaman haftada bir akvaryumun 1/3’ü ile sýnýrlý tutulmasý biraz daha garantili bir uygulama olacaktýr. Bitkilerin üzerinde alg oluþumunun en büyük nedenlerinden birisi bitkinin saðlýklý bir büyüme içinde bulunmayýþýdýr. Söküm/dikim iþlemi bu geliþimi biraz daha sekteye uðratacaðýndan mümkünse alg temizlðinin bitkiler yerinden sökülmeden yapýlmasý uygun olacaktýr. Çok ilerlemiþ alg durumlarýnda ise bitkinin atýlmasý daha kolay bir çözüm olacaktýr. Pekçok alg türü için Excel (H2O2 yada oksijenli su, ucuz ama etkisi daha az bir alternatiftir) kullanýlarak noktasal yada bölgesel þýrýnga ile püskürtme yöntemi ile aþýrý kirlenmiþ olan bölgelerin kýsa zaman içinde temizlenmesi saðlanabilir.
Ön taraftaki kum kalýnlýðýný biraz arkalara kaydýrdým.
Kumun üzerinde sarý bir tortu tabakasý vardý. Yaklaþýk 70 litre su deðiþtirerek bunlarý temizlemeye çalýþtým. Bir miktar kaldý ama onlarýda bu hafta bir iki dip çekimi ile toplayacaðým.
Bitkili akvaryumlarda en sýk yapýlan hatalardan birisidir bu. Akvaryumlarýmýzda tabana hiçbir zaman müdahele etmemeli ve balýk akvaryumlarýnda yapýldýðý gibi zemini karýþtýran dip temizliðinden her zaman uzak durulmalýdýr. Çünkü bu iþlem neticesinde su içinde dolaþan serbest partikül miktarý artacak, zemindeki çökeltinin suya karýþmasýyla besin dengesi altüst olacak ve ayný zamanda bakteriyel denge de etkilenecektir. (Bakteriler sadece filter içinde deðil, büyük bir kýsmý ise zeminde yer almaktadýr.) Bunun neticesinde de sýklýkla Bakteri patlamasý yada Alg patlamasý meydana gelmektedir. Peki bunun yerine ne yapýlabilir??? Akvaryumunuzda kullandýðýnýz kumdan 1cm kalýnlýk yapmaya yetecek kadar bir miktarý her zaman temiz olarak bir kenarda tutulur. Akvaryum içinde bir bölge yükseltilmek istenirse bu kumdan oralara takviye yapýlýr. Aþýrý kirlenmiþ/alglenmiþ bir bölge varsa üzerine bu kum ilave edilerek mevcut bölge gömülür. Böylece altta kalan organik artýklar bitkilere gübre ve bakteri besini olarak faydalý olurlar. Böylece çok daha temiz ve saðlýklý bir akvaryumunuz olur. Peki her seferinde kum ilave edip akvaryumun kumla dolmasý sözkonusu olursa ne olacak? Aþýrý kum yükselmesinin önüne geçmek için ise üzerine kum ilave etmeyi düþündüðünüz bölgelerden akvaryumun rutin su deðiþimini uygularken su çektiðiniz hortumla bir biktar kumuda alýrsýnýz. Bu iþlem esnasýnda almak istediðinizden daha fazla kumu yerinden oynatmamaya/müdahele etmemeye özen gösterin. Bu bölgelere yeni kumunuzu serebilir ve sifonladýðýnýz atýk kumu ise kaynar su ile yýkadýktan sonra bir sonraki temizlikte kullanmak üzere bir kenarda beklemeye alabilirsiniz.
yosundan görünmez hale gelen Alternanthera'yýda çok küçük 4 parça kalacak þekilde çýkardým akvaryumdan. Rotala Rotundafolia'larý baya bir budadým ama kalanlar çok cýlýz ve saðlýksýz bir görüntüde umarým düzelirler.
Budamada en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de budama miktarýdýr. Geride kalan bitkide bir iki nod saðlýklý bölüm olmasý yeterlidir. Bitki tekrar geliþimini sürdürecektir. Ancak asýl önemli olan konu yaptýðýnýz budama miktarýnýn akvaryumda tüketilecek besin miktarýný etkileyecek düzeyi aþmamasýdýr. Eðer abartarak çok fazla budama yapmýþsanýz günlük dozlamanýzý da buna baðlý olarak bir miktar düþürmeniz yerinde olacaktýr. Dozlama miktarýnýn kontrolü sadece budama durumunda deðil, bitkilerin geliþimi ve akvaryumu daha kalabalýk hale getirmesi durumunda da gerekmektedir. Neticede gübre takviyesi sadece ýþýk/CO2/hacim deðil öncelikle akvaryumdaki bitki miktarýna bakýlarak yapýlmalýdýr. Iþýk/CO2 ve su hacmi daha ziyade ince ayarlar için önemlidir. Bu da sýk düþülen hatalardan birisidir malesef. Ýþe ilk koyulduðunuzda belirlemiþ olduðunuz yada bir sure geçtikten sonra oturtmuþ olduðunuz bir dozlama rejimi her zaman geçerli kalmayacaktýr. Bitkili akvaryumlar dinamik bir sistemdir ve zamanla güncellemeler gerektirir. Uzun bir peryot boyunca herþey yolunda giderken, hiç sebepsiz yere alglerin belirmeye baþlamasý sýklýkla iþte bu dinamik döngünün gerisinde kalmaktan kaynaklanmaktadýr.
Barýþ, senin akvarymunun yeni halinden söz etmek gerekirse; dizayn olarak gelecek vaad ediyor, ancak ilk bakýþ olarak sanki bitki miktarý biraz yetersiz gibi görünüyor bana.