Konu: Difüzör veya Reaktör  (Okunma says 15455 defa)

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
Difüzör veya Reaktör
« : Ocak 22, 2009, 14:54:30 s »
175 lt.lik bitkili tankýmda mayalý sistem C02 kullanýyorum bugüne kadar hava taþý ve aský filtrenin çýkýþý(girdap yaparak su akýyor)oradan C02 yi çözmeye çalýþýyordum.C02 kaybým yaklaþýk % 50 gibi .Bu C02 yi en iyi bir þekilde çözecek difüzörmü olur reaktörmü olur yardýmlarýnýzý,marka ve modeliyle yazmanýzý bekliyorum.Mayalý sistemde kullanýlanlar olsun araþtýrdýðýma göre bazýlarý tüplü sistem haricinde C02 çýkýþý olmuyormuþ.
« Son Dzenleme: Ocak 22, 2009, 15:02:00 s Gnderen: soners »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Difüzör veya Reaktör
« Yantla #1 : Ocak 22, 2009, 15:29:12 s »
Özellikle seramik tablalý difizörler yüksek basýnç gerektirdiði için mayalý sistemde ki kulandýðýnýz kapak çok saðlam deðilse yada ek yerleri varsa patlama yapabilir ve gaz çýkýþý alamayabilirsiniz. Bir kafa motoru yada iç filtre ve kuþ suluðu ile yapacaðýnýz bir vortex ise iþinizi gayet güzel bir þekilde çözecektir.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #2 : Ocak 22, 2009, 15:35:36 s »
Barýþ bey cevabýnýz için teþekkürler ama kuþ suluðu ile uðraþacak hem vaktim hem becerim ;D yok birde görüntü kirliliði þýk olmayýþý cabasý eðer hazýr iþe yarar (Mayalý sistem) bir alet olsa çok daha iyi olur. Sizin kullandýðýnýz ve memnun kaldýðýnýz yokmu?.Mecbur kalýnca kuþ suluðuylada uðraþýcaz artýk.
« Son Dzenleme: Ocak 22, 2009, 16:58:07 s Gnderen: soners »

akvarist

• Üye
  • **
  • leti: 36
« Yantla #3 : Ocak 23, 2009, 11:26:43 »
Þöyle bir þey de yapabilirsiniz(yaptýrabilirsiniz)
http://www.rexgrigg.com/diy-reactor.htm
Pvc borudan kolayca yapýlabilir,güzel tarafýda dýþ filtrede kullanacaðýnýz için akvaryumda görüntü kirliliði olmaz. Dýþ filtrenin çýkýþ borusunu üstten giriþ yapýn, alttan çýkan hortum akvaryuma girsin.Yanda görülen þeffaf borudan co2 girer.CO2 gazý yükselmeye çalýþacak, ters yönde giden su akýþýyla karþýlaþarak suya karýþacaktýr.
Kolay gelsin.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #4 : Ocak 23, 2009, 16:48:35 s »
Soner bey Kamil beyin linkini verdiði alet'in ticari olarak satýlaný Ista Max Mix. Harici yada dahili olarak kullanýlabiliyor. Dýþ filtrenin çýkýþ hortumundan gelen su ile içindeki pervane döüyor ve üstten verdiðiniz co2'yi çözüyor. Ama mayalý sistemde ne kadar etkili olur bilemem. Çünkü dýþ filtre sürekli tazikli su gönderdiðinden üstüne takýlan co2 hortumunun ucu boþta olduðunda ordan da su geliyor. Mayalý sistem o basýnca dayanýp suyu itemez ve gazý çözücüye ulaþtýramazsa maya þiþesine su girmesi ihtimali var.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #5 : Ocak 23, 2009, 16:53:16 s »
Barýþ bey internette sörf yaparken eski gaz lambalarý varya onun camýndan vortex gibi bir þey gördüm.Eþimi ikna edebilirsem evde antika bir gaz lambamýz var onun camýný çýkarýp deneyeceðim sonucu sizlerle paylaþýrým.Ýnþallah olursa görüntüsüde fena deðil görüntü kirliliði yapmayacak gibi.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #6 : Ocak 23, 2009, 17:01:13 s »
Suyu içinde çevirebileceðiniz hemen herþeyle vortex yapabilmek mümkün. Kuþ suluðu, Gaz lambasý camý, Pasta krema sýkacaðý. Birazcýk el becerisi ve vakit'le çok zor bir iþ deðil. Ama gaz lambasý camýnda delik açmak biraz riskli olacaktýr. Camýn kýrýlma ihtimali var.

akvarist

• Üye
  • **
  • leti: 36
« Yantla #7 : Ocak 23, 2009, 17:45:35 s »
Barýþ Bey, Soner Bey ben linkini verdiðim sistemi denemedim.Fakat geçen yýl vortex reaktör yaptým, fazla yer kapladýðý için sonra dýþ filtrenin yanýna aldým, harici olarak uzun süre mayalý sistemle kullandým bir problem yaþamadým.Þiþe kapaklarýný, hortumlarý ve baðlantý yerlerini saðlam yaptýktan sonra bir problem olacaðýný sanmam.Çünki dýþ filtrelerimizden çýkan suyun oluþturduðu basýnç önemli birþey deðil.Maya þisesinden gelen basýnç çok daha yüksek oluyor.Yada þöyle bir þey daha denenebilir.
http://forum.aquatic-gardeners.org/viewtopic.php?t=550
Az yer kaplýyor ve verimli olur sanýrým.
Yada vortex yapabilirsiniz. Krema pompasý ve küçük bir motorla kibar birþey yapabilirsiniz.
Fakat sistemi 24 saat çalýþtýrmanýz gerekiyor(mayayý kapatamadýðýnýz için) ve sirkulasyon motorunu gece kapatsanýz sabah içinde gaz biriktiðinden otomatik baþlatamýyor, yer kaplýyor v.b problemler çýkýyor.
 Ancak gaz lambasý veya benzeri camdan ürünlerle yapmak bana çok pratik gelmedi.Hem delme þekil verme, hemde esnememe problemleri olduðundan bilemiyorum.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #8 : Ocak 24, 2009, 11:05:20 »
Mayalý sistemde kafa motorunu ters baðladýðýnýz zaman elektrik kesintileri yada akþamlarý kafa motorunu kapatma sýrasýndaki kafam motoru içindeki gaz birikmesi olayý olmuyor. O seviyeye gelen gaz kafa motorunun su alma kýsmý tepede olduðu için çýkýyor. Kafa motorunun yanmamasý için iyi bir çözüm.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #9 : Ocak 24, 2009, 11:24:38 »
Bazen diyorumki senin neyine bitki ile uðraþmak çýkar bitkileri sade balýk besle.Bitki yetiþtirmek balýk yetiþtirmekten daha zor.Akþam içiþleri bakanýný zor ikna ettim gaz lambasý için neyse kandýrdýk.Gaz lambasý camýný aldýk 1.deliði deldim 2.deliði delerken cam sizlere ömür iki parmaðýn kesilmeside cabasý.Þimdilik vortex iþini sinirim geçene kadar iptal ediyorum.Ýlgilenen arkadaþlara teþekkürler.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #10 : Ocak 24, 2009, 14:15:00 s »
Gaz lambasý olayýna ben de kapanmadan önce youtube'da rastlamþtým. Çok verimli duruyor ancak sizin de kanýtladýðýnýz gibi camla uðraþmak biraz riskli :) Ben kuþ suluðu kullanýyorum gayet yeterli ve etkili. Bitkiler uzayýnca görünmüyor da en azýndan benim akvaryumda.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #11 : Ocak 26, 2009, 17:09:20 s »
Ýþyerinde krizden dolayý boþ boþ otururken(Allah kimseyi iþsiz býrakmasýn) aklýma bir fikir geldi,eve gidince uygulayýp sizlere sonuçlarýnýda bildireceðim.Ufak bir tiyo vereyim C02  yi çözmek için hava taþý  ,pet bardak,hava taþý,elyaf ile bir çalýþma yapacaðým.Yapýmý ise þöyle pet bardaðýn altýndan veya yan tarafýndan delik açýp C02 gelen hortumla hava taþýný bardaðýn içine koyacaðým bardaðýn üstünü filtrelerde kullandýðýmýz sünger veya elyaf ile kapatacaðým gazý verdikten sonra bakacaðým elyaf veya sünger seramik difüzör gibi Co2 yi parçalayabilecekmi?Fikir nasýl iþe yararmý arkadaþlar. ::) ??? ::)
« Son Dzenleme: Ocak 26, 2009, 17:11:26 s Gnderen: soners »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #12 : Ocak 26, 2009, 17:15:06 s »
Kabarcýklar çok daha büyük olacaktýr. Sünger yada elyafýn gözenekleri oldukça büyük kalacaktýr co2 için. Bunun yerine hava taþý ile geniþçe ters çevrilmiþ bir kaba verip su ile temas ettirerek çözmeye çalýþmak daha iyi bir yöntem ama pasif çözücü olduðu için bir vortex gibi verim asla olmayacaktýr.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #13 : Ocak 26, 2009, 17:21:58 s »
Sünger veya elyafý en kalýnýndan kullansak zannedersem hem C02 bardakda daha uzun süre kalacak.Þunu becerebilirsem hava taþýnýn parçaladýðý C02 yi birazda sünger veya elyafa parçalatabilirsek bir nebze daha iyi olur diyorum.bardaðý ters çevirirsek hava kabarcýklarý büyük büyük çýkmaz mý ama elyafta veya süngerde gözeneklerde sýzarak çýkma zorunda kalacaktýr.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #14 : Ocak 26, 2009, 18:05:42 s »
Tatlýsuda kabarcýklarý ne kadar uðraþsak da çok tatmin edici sonuçlar alýnamýyor hiçbir þekilde. Suyun yoðunluðuyla alakalý bir durum. Mesela tuzlusuda çok çok ince kabarcýklar elde edebiliyorsunuz. Bu nedenle kabarcýklarý küçültmenin dýþýnda baþka yardýmcý faktörler de eklemek gerekiyor difizör sistemlerine. Bahsettiðiniz proje yapýlabilecek en iyi pasif reaktörlerden bir tanesi ancak sonuç olarak pasif :) Pasif reaktörden çok bir verim beklememeli.