Konu: Mini mini 1'ler Çalýþkan 2'ler  (Okunma says 62753 defa)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
Ynt: Mini mini 1'ler Çalýþkan 2'ler
« Yantla #75 : Mart 19, 2009, 23:18:04 s »
En sonunda tüpten ikinci hattý çekebildim ve nano'da 20 ml'lik þýrýngadan yaptýðým vortex'i kullanmaya baþladým. ok uðraþtýrýcý ve sýkýcý bir iþlemdi tüpten gelen hortumu ikiye ayýrma iþi ve pek çok ara baðlantý, check valf kullanarak güzel iþleyen ama çok çirkin gözüken bir sistem kurdum :)
Ýþte resmi

Sistemi bir 5 ml'lik þýrýnga, 3 hortum ekleme aparatý, 1 T aparat, 2 check valf ve bir miktar hava hortumu ile yaptým ama yapým aþamalarýný resmedemedim çünkü her yerim japon oldu. Þýrýngadan kabarcýk sayacýnýn altýndaki check valf'li kýsa kablo sýrýngada eksilen suyu tamamlamak için. Bir enjektör yardýmýyla su dolduruyorum. Fikri Volkan SEZER'den aldým. Sistemi þimdilik eðreti olarak tüpün üstüne koydum, yarýn düzgün bir yer ayarlarým. Ýki baðlantý arasýnda basýnç farký olduðundan basýncý dengelemek için þiþe'nin üstünde gözüken serum kabarcýk sayacýnýn içinden çýkan metal aparatý kullandým. Þuan bu mesajý yazarken ikinci sistemde de neden serum kabarcýk sayacý kullanmak aklýma gelmedi diye bir soru geldi bende anlam veremedim :D Sanýrým sistemi kopyaladýðým için direk þýrýngaya odaklanmýþým.
Ýkinci resmimiz ise yine þýrýngadan vortex.

Çok fazla bir ekstrasý yok. Bir kafa motoru ve bir þýrýnga. Yanlýz þýrýnganýn iç hacmi küçük geldi yeterli gaz çözünemiyor ve içi gaz doluyor o konuda da birþeyler yapmam gerekecek. Þýrýnganýn altýndaki kýsým ne diyecek olursanýz vortex etkisinin tabana etkisini azaltmaya çalýþmak için þýrýnga sýkma kýsmý tepesinden yaptýðým korunak.

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #76 : Mart 20, 2009, 10:44:37 »
Barýþ bey sizden böyle bir iþçilik beklemezdim :D.Bir þey dikkatimi çekti þýrýnganýn üzerindeki yazýlar zamanla suya salýným yapmazlarmý?.Þýrýnga yerine krema sýkacaðýndan yapsaydýnýz daha þýk olabilirdi diye düþünüyorum.Krema pompasý hem büyük hem daha güzel duruyor.Bir tiyo daha vereyim krema pompasý kullandýðýnýz taktirde istediðiniz ucu takabiliyorsunuz ben uzun olanýný taktým ucunada biraz hortum ekledim Zaten pompanýn içinde çözülüyor çözülmeyen inat eden C02 lerde hortumdan uzun bir yol katettikten sonra çözülüyorlar ve su çýkýþýnýda istediðiniz yere kadar uzatabiliyorsunuz. Emeðinize ve elinize saðlýk , paylaþýmýnýz için teþekkürler.
« Son Dzenleme: Mart 20, 2009, 10:54:37 Gnderen: soners »

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #77 : Mart 20, 2009, 12:10:16 s »
Barýþçýðým, kýzmak gücenmek yok, ama ben bu akvaryumun karþýdan halini görmeyi pek istemem sanýrým. Lakin küçücük bir akvaryumda, büyük yer iþgal eden ve tamamen ortalýkta duran, kesinlikle de hoþ görünmeyen bir difüzör sistemi !!! Böyle bir þeyle uðraþmak yerine küçük bir cam seramik difüzör kullansan daha kolay, ucuz ve çok daha þýk durmazmýydý acaba ???

soners

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 315
« Yantla #78 : Mart 20, 2009, 13:07:38 s »
Yýldýrým bey Barýþ beyin elinde cam difüzör vardý zaten,herhalde verim alamadý veya basýnç yeterli gelmediði için çýkarmýþ olabilir çünkü tek bir tüple C02 veriyor, neyse gerekli cevabý kendisi verecektir.Bende merakla bekliyorum neden vortekse döndü aceb ???

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #79 : Mart 20, 2009, 15:33:03 s »
Soner bey sormayýn beynim durdu bu sistemi yaparken :D Yok o baðlantý yok bu baðlantý falan filan derken böyle birþey çýktý ortaya. Zaten denemelik yaptým bu sistemi bakalým ne olacak diye ki zaten yakýnda akvaryum bile deðiþecek.

Barýþçýðým, kýzmak gücenmek yok, ama ben bu akvaryumun karþýdan halini görmeyi pek istemem sanýrým. Lakin küçücük bir akvaryumda, büyük yer iþgal eden ve tamamen ortalýkta duran, kesinlikle de hoþ görünmeyen bir difüzör sistemi !!! Böyle bir þeyle uðraþmak yerine küçük bir cam seramik difüzör kullansan daha kolay, ucuz ve çok daha þýk durmazmýydý acaba ???
Yýldýrým abi tabi ki kýzmak gücenmek yok. Dediklerinde de çok haklýsýn ama eski sistemde mayalý sisteme cam difizör baðlamýþtým ve hem difizöre gelen gazýn azlýðýndan hemde difizörün düþük çözücülüðünden dolayý bitkiler geliþmedi. Cam difizörü tüpe baðlamaya çalýþtýðýmda sürekli bir yerlerden kaçak oldu ve basýnç dengesizliðinden iki tank'a da co2 veremedim. Bu sistem akvaryum deðiþene kadar glosso'larý kurtarma amaçlý çünkü halleri pek iç açýcý deðil. Zaten vortex etkisi tabanda fýrtýnalar koparýyor bu haliyle kullanýlmaz. Tank deðiþince bakacaðýz artýk birþeyler. Seramik tablalý cam difizörler bu tip ufak tanklarda çok güzel gözüküyor ama dediðim gibi tek tüp'ten hem seramik difizöre hemde büyük tank'a baðlý olan ista'ya co2 gönderemedim. Yakýn bir tarihte akvaryumu büyüteceðim için þimdilik görsellikten öte glossolarý kurtarmaya bakýyorum. Birde hazýr yeri gelmiþken sana bir soru sorayým Yýldýrým abi. Elinizde Parvula ve Pogestemon Helferi varmý? Varsa fiyatlarýný bana özelden yazarsan bende size parayý yollayým.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #80 : Mart 20, 2009, 18:13:46 s »
Tek tüpten farklý akvaryumlara CO2 daðýtmak gerçekten biraz sorunlu olabiliyor. Sorunun tek kaynaðý ise doðru teçhizata ulaþamamak. Daha ekonomik ve güvenilir bir çözüm denemek istersen, bir nalburdan öncelikle sarý metalden bir T edinebilirsin. Bu T'ye hortum çok zor girdiðinden kaçýrma riski hiç yok. Daha sonra T'den akvaryuma uzanan hortumlarý akvaryuma (suya) girer girmez kesip araya bildiðimiz standart vidalý hava musluklarýndan koyarak iki taraf arasýndaki basýnç farklýlýðýný saðlayabilirsiniz. Ancak bu musluklarýn suyun altýnda olmasýna dikkat edersen kaçak riskini de engellersin.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #81 : Mart 20, 2009, 21:12:41 s »
Tavsiyen için çok teþekkür ederim Yýldýrým abi. Yarýn Bursa'daki Tekzen Yapý markete gidecektim zaten hazýr gitmiþken dediðin malzemelere de bakayým. Eðer o malzemeleri kullanýrsam sanýrým elimdeki mevcut serum damla sayacýnýda kullanabilirim deðilmi.
 Bugün çalýþtýðým yerin yakýnlarýndaki ufak bir yeþil alandan taþ topladým. Daha önce buradan aldýðým bir örneði tuz ruhu testine tabi tutmuþtum ve hiç kabarma olmamýþtý bende biraz daha topladým ve yeni akvaryum için kullanmaya karar verdim. O taþlarý toplarken iki farklý tür daha gördüm ve onlardan da numune aldým ama ne yazýkki testi geçemediler. Ýþte bulduðum taþlar

Ýkinci resimdeki kýzýllýða aldanmayýn aslýnda çoðu ilk resimdeki gibi renklerde. Testi geçemeyen krem rengi ve gri renk taþ'ta kova'da. Taþlarý su dolu kovaya koydum ve içine Permasol'lü su döktüm. Bir iki gün bu þekilde dezenfekte ettikten sonra akvaryumdan alacaðým suyun içinde ilk konulma anýnýn ve bir hafta sonrasýnýn ph,gh,kh deðerleri karþýlaþtýrmasýný yapacaðým. Eðer yine büyük bir fark olmazsa bu taþlardan kullanacaðým.
« Son Dzenleme: Mart 20, 2009, 21:15:12 s Gnderen: Devletabi »

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #82 : Mart 24, 2009, 22:10:04 s »
Tüpten çýkan hortumu ikiye bölmeyi hala baþaramadým. Cumartesi günü Yýldýrým abinin söylediði sarý metal'den T aparat'a baktým hava hortumlarý için oldukça büyüktü ve uygun boyutu yoktu. Neyse o iþi plastik T aparatla ve japon'la hallettim ama kabarcýk sayacý olarak kullandýðým serum kabarcýk sayacýnýn emniyet valf'i varmýþ ve aþýrý basýnca maruz kalýnca açýlarak gaz fazlasýný dýþarý atýyor ve cam difizör için yeterli basýnç oluþmuyor. Orayýda japon'lamýþtým ama bugün denediðimde yine oradan kaçýrdý. Ya iyice yapýþtýracaðým yada kabarcýk sayacýný aradan kaldýracaðým ama bu seferde saniyede kaç kabarcýk verdiðimi bilemeyeceðim :(

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #83 : Mart 28, 2009, 08:22:44 »
Barýþ Beyin bu konusundan sonra ben de eski bir ufakýlýða elimde ne malzeme bulduysam  týkýþtýrdým. Ne tüp var ne de zeminde torf vs.
18 wattlýk ampul, 1 litrelik maya kabý ve CO2 ergimesi için olumsuz bir þelale filtre var. Kuralý 1.5 aydan az  oldu. Þu ana kadar su deðiþimi de yapmadým. Bir kez rotala budamasý ve kestiklerimi dibe sokuþturma, bir kaç kez de aþýrý çoðalan riccialardan birkaç avuç attým.
Söylemek istediðim, fazla uðraþmadan da fena sonuç alýnmayabilir. Bunda bakýmý kolay bitkilerin seçiminin de rolü var. Yeni baþlayanlarý korkutmayýp, bu iþin zor olmadýðýný eklemekte yarar var.   

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #84 : Mart 28, 2009, 18:19:05 s »
Ben bir ara 50ml'lik nitrivecten reaktör yapmýþtým forumda da var hatta süper birþey oluyor, ucu da dar malum. Ama bu boyutlarda bir reaktör için enjektörden daha iyi bir nesne yok galiba. Genel foto yok mu Barýþ abi, ben bu aralar uzak kaldým baþlýktan ve siteden :)

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #85 : Mart 29, 2009, 15:53:14 s »
Birkan þu aralar deli gibi seramik tablalý difizör'le ista max mix'e co2'yi bölmeye çalýþýyorum o yüzden þimdilik bu iþimi görüyor. Ne zaman deneme yapsam bir yerden kaçak oldu bende oralarý japon'ladým ve ertesi gün tekrar denedim. Artýk kaçak yapacak yer kalmadý gibi ama denemeye vaktim olmadý :D Olmadý bir tane daha seramik tablalý alýp direk plastik T aparat ile kabarcýk sayacý vs. kullanmadan iki akvaryuma co2'yi öyle vereceðim. Denemeler sýrasýnda kaçan gazdan'da tüpün ana basýncý 30 bar'a kadar düþtü. Zaten yakýnda akvaryumuda deðiþtireceðim için pek bununla uðraþmýyorum. Birde üstüne apisto'larým yeniden yavruladý günlerin çoðu onlarý izlemekle geçti ne zaman ayýrsam diye. Genel fotoya gelince tankýn 25 cm yüksekliði ve üstüne 10-15 cm'de armatür yüksekliði eklenince boyuna giden glossolar yüzünden eklemiyorum :D Eski mesajlardan birinde de dediðim gibi þuanki amacým yeni tanka geçene kadar glossolarý kaybetmemek. Yeni tankta yükseklik 20 cm olacak ve bu armatür'e takviye olarak kendi kapaðýnada tasarruflu ampul takacaðým. O zamanda yayýlmazsa glosso'lar akþam yemeðine güzel bir salata çýkacak (iyice semiz otuna benzedilerde :D)Tanký bozmadan belki bir foto yayýnlarým. Genel olarak bahsedecek olursak bir cüce vatoz haricinde kaybým olmadý, kahverengi alg problemi tamamen yok oldu, su berrak camlar tertemiz. Hatta o kadar güzel durumdaki tank nazar deðecek diye korkuyorum :) Blyxa yüksek ýþýðý yiyincemi bilmem yoksa baþka nedendenmi açýk yeþil'le pembemsi arasý birþey oldu. Maalesef gobi taþlarý üzerindeki yosunlar kaybolmadý bende çýkarýp temizlemedim þimdilik duruyorlar bakalým.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #86 : Mart 30, 2009, 10:52:13 »
Glosso iþi þakaya gelmiyor abi. Ben rotalalarý budamaya üþendiðim için þu an bütün glossolarý kaybettim. Ne yapayým bütün hafta dershane vardý ;D

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
« Yantla #87 : Nisan 08, 2009, 17:10:18 s »
Ýþte yeni akvaryumum

(içinde kediyi besleyeceðim  ;D)
Buda kafamda tasarlayýp yine bir sýkýntý anýnda paint'te çizdiðim kum þekli

Son olarak da akvaryum yeni yerinde bir pozu

Ben akvaryumu kurdum hazýr hale getirdim hatta ilk bitkilerini bile diktim ama þimdilik yeni resim eklemeyeceðim. Belki ilerki zamanlarda tank'ta geliþirse yayýnlarým. Maalesef kurulum aþamasýnda eþim fotoðraf makinasýný alýp Çanakkale'ye gittiði için üzülerek resimleri cep telefonuyla çektim. Bu son resimde onlardan biri.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
« Yantla #88 : Nisan 09, 2009, 16:12:52 s »
Hayýrlýsý olsun, saðlýkla büyürler inþallah bitkileriniz.
« Son Dzenleme: Nisan 09, 2009, 16:15:04 s Gnderen: Punk@rt »

fantastik3

• Üye
  • Özel Üye
  • leti: 133
  • Ad Soyad: Mutlu Metin CANSEVER
« Yantla #89 : Mays 10, 2009, 01:16:33 »
Kedinize bayýldým