CO2 enjeksiyonunun en güvenli yolu pH-controller olmakla beraber; eðer el ile kontrol edilecekse tüplü sistem bir selenoid vana yardýmý ile aydýnlatmanýn zamanlayýcýsýna baðlamak en doðrusu.
Özellikle kuvvetli bir aydýnlatmaya sahip tanklarda ciddi anlamda CO2 vermekteyiz tanka, hatta bu sayede neredeyse izleyebileceðimiz oranda (bitkilerden O2 çýkýþý) fotosentez gerçekleþmekte.
Böylesi hýzlý tanklarda ýþýklar kapanýp fotosentez durduktan sonra CO2 vermeye devam etmek sakýncalý olur diye düþünüyorum. KH deðerine baðlý olmakla beraber pH deðerince ciddi düþüdler meydana gelebilir, artan CO2 konsantrasyonu balýklar için tehlikeli seviyelere ulaþabilir. Ayrý bir zamanlayýcýya baðlanmýþ hava motoru ýþýklar kapandýktan sonra devreye sokularak sorun giderilir fakat bu durumdada CO2 israfý söz konusudur.
Mayalý sistemler, açýkcasý ip üzerinde yürümek gibi, ideal CO2 enjeksyonunu saðlamak gerçekten güç. Iþýklar kapandýktan sonra, arkadaþlarýn da dediði gibi hortumu sökmek en mantýklýsý. Ya da geceleri akvaryumun bulunduðu ortam soðuyor ise (ki genelde öyle olur), sýcaklýk düþüþü ile fermantasyon yavaþlayacaðýndan CO2 salýnýmýnýn azalmasý umulabilir. Bitkili akvaryumda yeterli tebrübeye sahip olmayanlarýn mayalý sistem kullanmamasý daha bile faydalý olur diye düþünüyorum. Mayalý sistem ile baþarý saðlamýþ tecrübeli hoibicilere saygý duymak gerekir.