Konu: T5 VE T8 Hangisini almalýyým.?  (Okunma says 26306 defa)

hakanturken108

• Yeni üye
  • *
  • leti: 11
T5 VE T8 Hangisini almalýyým.?
« : Ocak 31, 2009, 09:51:11 »
 Ben elimde varolan akvaryumumu hafta içi yeiden kuracaðým ve þu ana olan tasarruflu ampülleri býrakýp Eðer Samsunda bulabilirsem gidip arayacaðým.
 Acaba t5 ,t8 nedir, hangisini kullanmalýyým? Akvaryum boyum 70 Cm buna T5 ler mi uygun geliyor sýðmasý için. Derinlik 35 Cm.

***Birde Samsuna Gitgel Bayaðý masraflý olacak bana, acaba elinde fazlalýk aydýnlatmasý olan arkadaþlar var mý, onun yerine kargo ücreti verip ondan alsam. Sonuçta gidipte bulamamak, dönüpte hüsrana uðramak var.
 Sonuç itibariyle Bitkili Canlý DOðuran Tankým, Saz, Eledoa, Moss, Rotola, Amannia Gracilis, Pistia Bitilerim olacak.
 Sizden BEnim anlayabileceðim ve bulabileceðim Birþeyler demeniz.
 Eðer Bulabilirsem ki piyasa elektrikçilerinde Philips Aquarelle, Lux pro ve ya Slyvana Grolux vs. vs. arayacaðým. Ýnþ SÝzlerden bulabilirim ama son çare samsuna Gitmek.
 Ýþte Þu an Elimde Bulunan! 2* 23W 1500 Lümen E27 Tasarruf Ampül, FUJIKA

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
  • leti: 418
  • Ad Soyad: Harun Söylen
Ynt: T5 VE T8 Hangisini almalýyým.?
« Yantla #1 : Ocak 31, 2009, 10:08:24 »
t5 lerin daha uzun omurlu ve performanslý oldugunu biliyorum. aralarinda wat ve lumen farký oldugunu okumustum bide kapaktaki alanda daha az yer kaplamasý acýsýndanda t5 lerin daha uygun oldugunu dusunuyorum. bu konuda daha cok bilgisi olan arkadaslar yardýmcý olacaktýr size.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #2 : Ocak 31, 2009, 13:16:42 s »
T5 yada T8 hangisini seçmeli?
- T8 lambalarda daha fazla seçenek mevcut, T5 ler daha kýsýtlý.
- T8 lambalar daha ucuzdur, T5ler daha pahalý.
- T8 lambalar ve T5 lambalar özel bazý balastlar dýþýnda farklý tesisat gerektirirler.
- T8 lambalar daha fazla yer ister, bu konuda sýkýntýsý olanlar için T5 uygundur.
- T5 lambalarýn ýþýk gücü ve watt deðerleri T8lere göre daha fazladýr. Az sayýda lambayla T8lerle ayný aydýnlatma saðlanabilir.
- T5 lambalar ortalama 12-15 ayda bir deðiþim gerektirir, T8 ler 6-10 ayda.
- T5 lambalar daha fazla ýsýnýr, T8ler gibi bir plastik kapaða 3 adet konulamazlar.
- T5 lambalar yüksek akvaryumlarda T8lere göre daha iyi sonuç verirler.

Þimdilik aklýma gelenlerden birkaçý bunlar. Ancak genede doðru ýþýk seçimi ile ilgili olarak (http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,904.0.html) þu yazýyý bir gözden geçirmenizi ve lamba seçerken neleri dikkate almanýz gerektiðini dikkate almanýzý tavsiye ederim.

cihanevitan

• Üye
  • **
  • leti: 114
« Yantla #3 : Ocak 31, 2009, 19:51:18 s »
T5 uzun vadeli t8 göre ve daha az yer kaplýyor.T8 ise fiyat bakýmýndan daha ucuz  ve Yýldýrým abini dediði gibi daha fazla çeþit vardýr.Ben kendim t8 kullanmaktayým ,aquastar ve grolux.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #4 : ubat 01, 2009, 00:22:39 »
T5 ler herksin sandýðý gibi daha yüksek güçlü ve daha pahalý deðil. Daha doðrusu farklý güçte ve fiyatý olanlarý var.
FHO; 56cm 24 watt, 86cm 39watt olan modeller de var, yine 56cm 14 watt 86cm 21watt olan FHE modelleri de var.
FHE ler T8 lere göre daha düþük güçlü.
Ben yüksek güçlü FHO bulamayýp bankalar caddesinden 21wattlýk 86cm olan sylvania markayý galiba 4 liradan 146cm 36 watt
olanlarý da 6-7 lira dolaylarýnda almýþtým. Buraya aldýðým yerin adresini ve tam fiyatlarýný bir konuya yazdýðýmý sanýyorum.
Ayrýca piyasada Osaka marka flüoresanlar var bunlarýn da fiyatlarý boylarýna göre 7 ay önce 1-2 lira arasýnda deðiþiyordu.
Bu marka da kullanýlabilir fakat B sýnýfý yani daha verimsiz ayný güçte biraz daha düþük lümenliydi  sanýyorum.
Bu ampüllerden her iki markanýn yanýnda Philips'in de bitki için kullanabileceðiniz, 865 ve 840 renk kodlu olanlarý var.
840 tayfýnda mavi 865 e göre daha düþük daha doðrusu 400nm dalga boyu peak deðeri az. Yeþile daha yakýn mavi olan
440 nm ise 865 ile ayný oranda.
Kur farký nedeniyle yukarýda yazdýðým fiyatlar þimdi biraz daha artmýþtýr. Ancak yine de Sera vs ambalajýna girmiþ,
akvaryumculardaki ampüllere göre sylvania fiyatlarý 6 da biri kadar. Yem vs üretn bu firmalar zaten flüoresan üreticisi olmayýp
Osra/Sylvania dan alýp kendi ambalajlarýna soktuklarýndan ve bizim akvaryumcularda satýlýnca fiyatlar artýyor.

Bu nedenle mutlaka elektrik malzemesi satanlardan ve aydýnlatma tesisatý kuranlardan almanýz ellerinde yoksa,
sipariþ verip getirtmeniz daha ucuza mal olur. Ben bankalar caddesine girince saðdaki ilk dükkandan almýþtým.
O an almak zorunda olmasaydým, yüksek güçlüleri de arayýp bulabilir veya sipariþ edebilirdim.
Baþka bir konuda adresi olacak. Osram 24 watt 865 twistleri de 4 liradan verdiler. Bunlar da 1700 lümenden fazla
ýþýk üreten A sýnýfý mükemmel kompaktlar. Nanolar için flüoresan alýp balastla uðraþmaya deðmez. Hatta büyük tanklarda
dahi, tesisatla uðraþmadan aydýnlatmaya destek olarak birkaç kompakt flüoresan eklemenizi her zaman öneririm.   

Bulabilirseniz T5 ler kapakta yer sorununuz varsa 16 mm lik çaplarý nedeniyle daha uygun

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #5 : ubat 01, 2009, 13:44:06 s »
su kapak olayý gercekten buyuk sorun. ben t8 florasan icin ayak bile bulamamýstým.

hakanturken108

• Yeni üye
  • *
« Yantla #6 : ubat 01, 2009, 16:37:22 s »
Max 60 cm uzunluðunda bir florasan kullanacaðým. Þu anda kompakt ampül var ve sazlarda ýþýk altýna gelen bölümlerde aþýrý Fýrça yosunu var. Ben Bafra'dayým Eðer Ýmkaným olursa getirtirim.
 Ama burda bulduðum florasan   Osram 18w Daylight 1050 Lümendi. Akvaryumuma bunlardan 2 adet koysam Olur mu acaba? Aksi halde akvaryum için yok burda Florasan!

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #7 : ubat 02, 2009, 16:01:21 s »
Daylight da uygundur kullanabilirsiniz tabii ki. Ben 2 adet 39w T5 uaktým plastik kapaðýma ama büyük risk gerçekten. Ýçini tamamen alüminyumla kapladým. Bu þekilde bir kaplama yapmadan ya da beyaza boymadan kullanýrsanýz kapaðýn erimesi gerçekten kaçýnýlmaz. Sanýrým lambalar 90 dereceyi rahat buluyor.

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #8 : ubat 02, 2009, 16:29:30 s »
90 derecemi  ??? Yazlarý baya sýcak oluyor o zaman. Maþallah metal halide gibi ýsýtýyorlar.

Harun Söylen

• Baðýmlý Üye
  • Ýçerik Geliþtirici
« Yantla #9 : ubat 02, 2009, 16:31:20 s »
t8 kullanýyorum ben 6 tane oda yetmiyo 8 e cýkarýcam. bide bunlarý degýstýrýcem 8 ayda bir. off. bu ýþýk iþine kökten çözüm lazým :S

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #10 : ubat 02, 2009, 17:02:46 s »
90 derecemi  ??? Yazlarý baya sýcak oluyor o zaman. Maþallah metal halide gibi ýsýtýyorlar.

Abi yazýn kapaklarý kaldýrýp faný son güç çalýþtýrmayýnca 34 derece oluyor benim tank. Þu an da T5 floresanlar ve cama deðecek þekilde koyduðum balast sayesinde akvaryumu 20 derecelik ortamda 30 dereceye 100 wattlýk çin malý ýsýtýcýmla çýkarabiliyorum.

hakanturken108

• Yeni üye
  • *
« Yantla #11 : ubat 02, 2009, 19:23:22 s »
T5'ler Benim gibi bir tankta yosun yapar deniyor. Yükseklik 39 cm bunun 6 cm'sini kum taban desen. 32-33 cm Tank 70 Lt. Ne dersiniz?
 Bir de Aquarelle de fazla gelir diyenler de var. Co2 mayalý sistem vereceðim akvaryuma, bir tane Grolux ve Daylight mý olsun Yoksa Samsun'a Gittiðimde Bulursam; Grolux ve aquarelle mi yoksa aquarelle ve daylight mý olsun? Nasýl bir Kombinasyon????
 Ayrýca Bulamazsam iki adet Daylight Osram 18 watt 1050 Lümen Olur mu? yeterli kalýr mý.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #12 : ubat 03, 2009, 13:31:48 s »
Fikrimce 3 adet grolüx yada 2 grolüx ve bir daylýght (yada aquastar) daha iyi sonuç verir.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
« Yantla #13 : ubat 03, 2009, 19:29:20 s »
Birkan sen hazirana doðru Malatya'dan Karadeniz'e taþýn.  :D
Bu yaz korkunç sýcaklar olacak.