Konu: Lütfen yardým  (Okunma says 6243 defa)

burakaksu

• Yeni üye
  • *
  • leti: 3
Lütfen yardým
« : ubat 01, 2009, 00:08:26 »
Arkadaþlar yeni 200 lt akvaryumumu cidden düþünerek ve bitkiler için en saðlýklý olacak þekilde düzenlemek istiyorum tabanda 1 cm e yakýn midye kýrýðý üstünde bitki torfu ve onun üstünde aquaclay var aydýnlatma 60 watt 2 tane gralüx var nasýl bitkiler kullanmalýyým  birde tabanda küba yosunum var.Lütfen yardým edin bitki alýmýný istanbulda nerelerden yapabilirim yardýmcý olun hangi bitkileri koyabilirim?

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 277
Ynt: Lütfen yardým
« Yantla #1 : ubat 01, 2009, 00:31:53 »
Önce buradaki diðer yazýlarý okumanýzý öneririm. Okuduðunuzda önce aydýnlatmanýzýn çok yetersiz olduðunu, flüoresanýn sadece kaç adet, kaç watt olmasýnýn yanýnda baþka özellikleri olmasý gerktiðini, zemin için farklý kum önerilerini, karbondioksit sisteminin önemini, bitkilerin farklý bileþiklere gereksinimi olduðunu vs göreceksiniz.   
Önce bunlarý elinizden geldiðince yerine getirip, saðlayabildiðiniz koþullara göre bitki seçimini yapmanýz daha doðru olacak.
Nasýl akvaryumculardan alýnan balýklarýn bir kýsmý ölüyorsa, bitkiler de en saðlýklýlarýný bulsanýz dahi sizin koþullarda yok olacaktýr.

burakaksu

• Yeni üye
  • *
« Yantla #2 : ubat 01, 2009, 00:35:10 »
Evet aydýnlatmamý 120 w a çýkardým bir kapak daha aldým ve co2 yi mayalý sistemle yapmayý düþünüyorum.

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #3 : ubat 01, 2009, 00:57:35 »
Ben yukarýdaki ukalalýðý yaptým ama, aydýnlatmaya para harcamadýysanýz 3-5 kök cryptochryn koyun, balýk ta bolsa 4-6 ayda bütün taban dolacak birkaç ay sonra da atmaya baþlarsýnýz.
Böyle cryptocorin ile zemini dolmuþ güzel bir mangrow kökü ile akvaryumun da çok güzel görünümü oluyor. Bir de orta suda yüzen örneðin saðlýklý kýpkýrmýzý burunlu sürekli ve hýzla yüzen b. tetrazona ile süper bir akvaryumunuz olur. Kriz döneminde en ucuz ve 2 grolux ile görüntüsü mükemmel bir tank iþte budur. Hatta bir de sarý ýþýk düþük sarfiyatlý ampül.

Birkan þaþacak benim sarý ýþýklý ampul önermeme.  ;D

burakaksu

• Yeni üye
  • *
« Yantla #4 : ubat 01, 2009, 11:36:42 »
Dediðim gibi aydýnlatma problemini hallettim 4 gralüx var þuan bu ýþýkda her bitki yetiþir mi?

Bvarisli

• Baðýmlý Üye
  • Süper Moderatör
  • leti: 671
  • Ad Soyad: Barýþ VARIÞLI
« Yantla #5 : ubat 01, 2009, 12:22:53 s »
200 litreye 120 watt litre baþýna 0,6 watt gibi bir oran ederki bu ýþýkta her bitki yetiþir demek pek mümkün deðil. Birde þöyle bir durum var bitki geliþimi için sadece ýþýkda yeterli deðildir. Aydýnlatmanýn yanýnda karbondioksit, makro ve mikro besinlerde önemli. Co2'yi mayalý sistemler vereceðinizi belirtmiþsiniz. Ýyi bir çözücüye ihtiyacýnýz olacaktýr ki size vortex tarzý bir çözücü tavsiye ederim. Makro ve mikro besin olayýnýda dengeli bir þekilde hallederseniz yetiþtirebileceðiniz bitki türü oldukça fazla olacaktýr.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #6 : ubat 01, 2009, 12:37:15 s »
0.6 watt oraný bir de 200lt akvaryumun yüksekliði hesaba katýlýrsa kurtarmaz gibi. Birkaç tane de tasarruf ampulü eklemeli :) sahi merak ettim Bülent Abi sarý ýþýk ne iþ yaa? Lümeni mi yüksekti sarý tasarruflarýn? 4000K falan deðil mi onlar. Çatlýycam yaa ;D

Joker

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
« Yantla #7 : ubat 01, 2009, 23:07:17 s »
0.6 watt oraný bir de 200lt akvaryumun yüksekliði hesaba katýlýrsa kurtarmaz gibi. Birkaç tane de tasarruf ampulü eklemeli :) sahi merak ettim Bülent Abi sarý ýþýk ne iþ yaa? Lümeni mi yüksekti sarý tasarruflarýn? 4000K falan deðil mi onlar. Çatlýycam yaa ;D

4000K olsa iyi, 2700K. Altlarý kýrmýzý, üstü koyu yeþil yapraklý cryptolar fazla ýþýk olmadan da önce yavaþ sonra her bir kök verdikleri 10-15 piçlerle öyle bir büyüyor ki yavrular bile altýna zor kaçýyor. Þimdilerde Malawi bolluðu nedeniyle pek gözde olmayan süper balýk türleri var. Örnek olarak ukarýda Barbus tetrazona yazmýþtým. Bunlar sarý ve erkelerinin burunlarý, yüzgeçleri kýpkýrmýzý. Bir grolux ve 2700K kompakt altýnda bu  balýklarýn renkleri muhteþem. Ve bu aydýnlatma ile de zemine midye kýrýðý dahi koysan CO2 mineral katkýsý vs olmadan tüm zemin mera gibi cryptocorin ile kaplanýyor. Yüksek bir kaya veya magrow eklemesi ile benzer balýk koyduðunda yarýþmalarda derece alanlarý kýskandýracak bitkili tankýnýz olur. Bunlar diskus, melek gibi uyuz uyuz yerinde sayan balýk olmadýðýndan ve bu ýþýk altýnda süper renkleri ile durmadan yüzen canlýlar. Alýn size en ucuz ve uðraþmasý nerdeyse olmayan bir tank.

0.6 watt/litre bence yeterli, hatta çok bile.  Bugünlerde fiyatý düþürülecek olan elektrik deðil doðalgaz.
Bende 0.45watt/litre ve yükseklik 60cm. Zemin çim saha futbolu oynayabileceðinden daha sýk subulata. Avuç avuç yoluyorum. Köþenin biri rotalalarla dolu pembe kýrmýzý, diðer köþe alternantera, ortada 4 adet echinodorus rubin, vs bir jungle var.

YILDIRIM ÖZDEMÝR

• Baðýmlý Üye
  • Özel Üye
  • leti: 387
« Yantla #8 : ubat 02, 2009, 10:07:28 »
Burak Bey, aslýnda soru sanki daha ilk baþta biraz hatalý yöneltilmiþ gibi geliyor bana. Forumlarda alacaðýnýz cevaplarýn biraz daha faydalý olmasýný saðlamak için daha hedefe yönelik bir soru ile baþlamanýz hem sizin hemde baþlattýðýnýz konuyu referans alacak diðer üyelerin yararýna olacaktýr. Hedefe yönelik derken neyi kastediyorum? "Elimde þöyle bir akvaryum var, ne yapabilirim?" diye sormak yerine þu, þu, þu þekilde bir akvaryum kurmak istiyorum, elimde þunlar var, baþka neler yapmalýyým gibi. Böyle bir durumda daha amacýnýza uygun yardýmlar alabilir pekçok farklý cevap arasýnda bir karmaþa yaþama derdinden de kurtulabilirsiniz. Nasýl birþey kurmak istediðinize ise karar vermek için hem burada yer alan baþka konulara hem de internette oldukça fazla sayýda bulabileceðiðniz örneklere bir göz atabilirsiniz, bu sayede bazý ön bilgileri de elde etmiþ olursunuz. Amacým elbette burada sizi zora sokmak yada eleþtirmek deðil, lütfen yanlýþ anlama olmasýn. Ýstediðim sadece forumlarýn daha verimli olmasý, pekçok forumda olduðu gibi daha önceden yazýlmýþ pekçok farklý konunun tekrarlanmasýnýn engellenmesi, daha araþtýrmacý ve okumayý seven bir üye topluluðunun oluþmasý, akabinde de forumlarýn daha saðlýklý çalýþmasý, adminlerin iþlerinin kolaylaþmasý ve maliyetlerinin hýzlý ve fazla yükselmesinin engellenmesidir.

admin

• Baðýmlý Üye
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
« Yantla #9 : ubat 02, 2009, 15:29:38 s »
Evet baþlýk açalýrken düþülen genel bir sorun bu. Maalesef sorular genelde hedefe yönelik gelmiyor. Sonraki cevaplarla þekillenmeye çalýþýyoruz. Sanýrým forumun kullanýmýna alýþtýkça bu sorunlar da aþýlacaktýr.

Bülent Abi ben senin akvaryumu çözemedim zaten. Muska mý vardýr nedir, varsa öyle bi formül bize de söyle yani ýþýkla gübreyle uðraþmayalým ;D