Konu: Bitkili Akvaryum Süslemesinin Temel Kurallarý  (Okunma says 26387 defa)

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Bitkili Akvaryum Süslemesinin Temel Kurallarý
« : Haziran 22, 2007, 14:58:36 s »
Bitkili Akvaryum Süslemesinin Temel Kurallarý

 


Bu akvaryum süslemesinin temellerinin ilk posta serisi. Bunlarý yolluyorum çünkü estetik olarak hoþ akvaryum süslemesi yaratmakta çok yararlý buldum. Bunlar tam anlamýyla altýn kurallar deðil. Sadece bir rehber.

Bir akvaryum süslemesi yaratmayý planladýðýnýzda, en önemli bakýþ açýsý, görenlerin dikkatini nerede çekeceðinizdir. Aslýnda görenin bakýsý akvaryum süslemesi neyse odur. Akvaryum süslemesinin öncelikli amacý, hoþ, rahatlatýcý ve bakana ilginç bir görüntü vermesidir. Bunu yapmak için, aklýnýzda önce bir fikir demirlemelisiniz. Buna odaksal nokta denir. Bu bakanýn dikkatini çeken ilk noktadýr ki böylece akvaryumun gerisini keþfedebilirler.  Odaksal nokta, kýrmýzý yapraklý bitkiden, kayaya yada sürüklenmiþ aðaca kadar her þeyi içerebilir. Tek þey, dikkat çekmesi gerektiðidir. Her bitkiyle odaksal noktayla karýþabilen bir bitki alamazsýnýz. Onu baksa bir yerde sabitleyebilirsiniz. Odaksal noktayla ilgili hatýrlayabileceðiniz bir kaç þey vardýr.

Öncelikle, sadece bir tane olmalýdýr. Birden fazla bitkinin olmasý, zihni rahatsýz eder, strese sokar ve bir odaksal noktadan diðerine býrakabilir. Sadece çok geniþ bir akvaryumda 2 rahat odaksal nokta yakalayabilirsiniz. Ýkincisi, her akvaryum süslemesinde bi çeþit odaksal noktanýz olmalý. Hiç olmamasý bir sürü odaksal nokta varken yaptýðý etkiyi yapar. Bakanýn gözleri ileriye geriye bakar durur, stresli ve rahatsýzca. Üçüncüsü, odaksal nokta çok belirli(ve özel) bir yere yerleþtirilmelidir. Bu yer akvaryum süslemesinin odak noktasýna geldiðimiz yerdir. Bu altýn kurallarýn tümü yunanlýlara dayanýr.

Ýnsan gözüne en hoþ gelen 1:1.618 oraný gibi bir teori bulmuþlar gibi görünüyor. Çoðu kiþi tam ortadaki odaksal noktaya dalmanýn en zevk verici olduðunu söylüyor ama bu genelde gözlerinizin saða ve sola kaymasýna yol açacak. Onu tam olarak kenar merkeze yerleþtirerek, etkilice izleyenin gözüne iyi þekilde rehberlik edeceksiniz. Altýn kurallarýn tüm sanat kurallarýnda kullanýldýðýný görebilirsiniz. , resimden mimariye. Ama altýn kurallarý nasýl akvaryum süslemede kullanacaksýnýz?

Bu aslýnda oldukça kolay. Tüm ihtiyacýnýz olan bir mezüre(yada bir cetvel) ve bir hesap makinesi. Önce akvaryumunuzun bir baþtan diðer basa enini ölçün. Sonra bu sayýyý 2.618 e bolun. 29 galonluk bir akvaryum mesela 30 inç geniþliðindedir. 2.618 e bölünen 30 11.45 inç tir. Þimdi mezürenizi alýn ve tekrar ölçün. Bir yandan baþlayarak tam 11.45 inç ölçün. (diðer taraftan da ölçebilirsiniz ama odaksal noktayý nereye koyacaðýnýz size baðlý) tam olarak 11.45 inçte hayali bir çizgi oluþturun. Bu yer odaksal noktayý nereye yerleþtireceðinizdir.



Yukarýdaki örnek Takashi Amano’nun akvaryumunu süsleme de altýn kurallarý nasýl kullandýðýný gösteriyor. Gördüðünüz gibi, altýn kurallarýn saðýna etkili ve hoþ bir odaksal nokta oluþturarak  kýrmýzý uzun bir bant yerleþtirmiþ. Amano’nun diðer akvaryumlarýna bakýnýz ve altýn kurallarýn odaksal noktasýný bulmaya çalýþýn.




 

NOTLAR:

1 galon = 3.78 lt
1 inç = 2.54 cm

YAZAN: www.aquatic-eden.com
ÇEVÝREN: Cansu ;D
DÜZENLEYEN: Birkan TATAR

beter800

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 19
Ynt: Bitkili Akvaryum Süslemesinin Temel Kurallarý
« Yantla #1 : Haziran 22, 2007, 17:16:22 s »
Teþekkür ederim çok önemli konularý derlemiþsiniz.
Düzenleme-dekorasyonun tamamen bir vücut oluþturmak gibi olduðunu düþünüyorum; kimisi 2-3 malzemeyle hiçbirþey yapýlmayacaðýný düþünür ve iticilik oluþturur, kimisi de o kadar estetiki o kadar zekice kullanýrki elindekileri sinema izlercesine baþýndan kalmayýz...:-)

vayhan

  • Üye
  • **
  • leti: 39
Ynt: Bitkili Akvaryum Süslemesinin Temel Kurallarý
« Yantla #2 : Eyll 04, 2007, 12:02:25 s »
Onca bitkili akvaryumlara baktým. Kendi kafamda bir istatistik oluþtu. Ferdi görüþlerim.
Kaya ve manko köü ayný akvaryum içinde birlikte çok nadir yer alýyor.
Kaya akvaryuma uzaklardan bakarmýþcasýna görünüm saðlýyor. Yani çok uzaklardan bir daða bakar gibi. Etrafýnda seçilen objlererde genelde kayanýn boyunu geçmiyor.
Mango kökü daha yakýn görüntü veriyor. Mango kökü kullanýlar akvaryumlarda da arka plandaki bitkilerin boyu daha uzun tutuluyor. Etraf daha bir kalabalýk ama renklerin güzelliði ile o kalabalýk dinlendiriyor.


cdemirci

  • Yeni üye
  • *
  • leti: 1
Ynt: Bitkili Akvaryum Süslemesinin Temel Kurallarý
« Yantla #3 : Ocak 30, 2008, 21:44:39 s »
slm. arkdaþlar ben sitenize yeni üye oldum. son bir haftadýr akvaryum konusunda gerek bitkilendirme olsun gerekse balýk tercihleri arasýnda bir hayli kararsýz kaldým sanýrým ilk akvaryum kurmamdan kaynaklanýyor. Bu konuda bana güzel fikirlerinizi  belirtirseniz çok sevinirim.
tþk.ler

admin

  • Baðýmlý Üye
  • *****
  • Kurucu Üye
  • leti: 1.624
  • Ad Soyad: Birkan Tatar
Ynt: Bitkili Akvaryum Süslemesinin Temel Kurallarý
« Yantla #4 : Ocak 31, 2008, 11:03:06 »
Yeni bir baþlýk açsanýz daha iyi olur.