CO2 Tüplü Sistem Kurulumu
Nispeten daha profesyonel high tech bitki akvaryumlarında, su değerlerine karşı biraz daha hassas balıkların olduğu akvaryumlarda mayalı karbondioksit sistemleri yetersiz kalabiliyor. Bu durumda tek ve en sağlam çare elbette ki tüplü sistemler. Profesyonel bir tüplü karbondioksit sistemi kurulurken kullanılan malzemeler, bunların maliyeti ve kurulum aşamaları hakkında kafanızdaki sorı işaretlerini gidermeye çalıştık.
CO2 Tüpü – Regülatör – Selenoid Valf – İnce Ayar Vanası – Damla Sayacı – Difüzör = Suda Çözülen Co2
1- CO2 Tüpü ( 10 kg)
2- Tüp Vanası : Bütün parcalar birleştirildikten sonra tüpün vanasını yarım tur açmak yeterli oluyor.
3- CO2 Regülatörü : Sağdaki gösterge iç basıncı, soldaki gösterge dış basıncı belirtir. altındaki vana tüpten gelen co2 nin açılması için ayarlanır.
4- Selenoid Valf : Bir Timer yardımıyla co2 yi akvaryumdaki ışığa göre ayarlamak için kullanılır. Sürekli co2 vermek istemeyenler için idealdir.
5- İnce Ayar Vanası : Regülatörden gelen co2 yi asıl ayarlayacagimiz vana
6- DIY Damla Sayacı : Akvaryuma vereceğimiz co2 yi kabarcık olarak görmemizi sağlayan düzenek
7- Cam Difüzör : Suda co2 yi çözmek için.
Regülatör, Selenoid Valf ve İnce Ayar Vanasi baglantilarini yaparken aşağıdaki somun bandını kullanmak zorunda kaldım çünkü bağlantılarımda sızdırma sorunu yaşadım. ama bantladığımda bant conta görevi gördü ve tam sızdırmazlık sağladı.
Sistemi saniyede 2 kabarcık olarak ayarladım. (co2 çıkış basıncı 7 bar) Selenoid valfi ısınma sorunu olmamasi için 3 farklı zaman dilimine ayarladim dun gece 3 saat calıştı ısındı fakat bu ısınma regülatöre etki etmedi, sistem normal ve sorunsuz bir sekilde calısıyor umarım böyle devam eder
Sistemin Maliyeti:
1- Co2 Tüpü 10 kg. (5kg tüpler 80-100 YTL civarı)
2- Gentec Marka Co2 regülatör = 75 ytl
3- Ceme Italyan Marka Selenoid Valf = 20 ytl
4- Paslanmaz Celik Ince Ayar Valfi = 20 ytl (Ne kadar kaliteli olursa o kadar sağlıklı, dikkatli seçilmeli !)
5- Ara bağlantılar için rekorların tanesi 1 ytl toplam= 4 ytl.
6- 1 adet çek valf ve eczanelerde satılan serum kitinden yaptığım damla sayacı = 1 ytl.
7- Basınca dayanıklı hortum 1 metre = 1 ytl.
8- Cam Difüzör = 15 ytl.
Ortalama Genel toplam = 200 ytl.
Regülatörden sonra yüksek basınç olmadığı için basınça dayanıklı hortuma ihtiyaç yoktur yani herhangi bir hortum kullanmakta sakınça yoktur. Tüp tarafındaki basınç tüpün içindeki basınçtır diğer taraftaki basın sizin akvaryuma kaç mlbarla co2 gönderdiğinizi gösterir. Tüpün vanasını tam yada yarım açmanın hiç bir önemi yoktur önemli olan regulatörün üzerimden yaptığınız ayardır.
Selonoid valfin ısınması regülatöre hiç bir zarar vermez selonoid valf orada bir türlü vana görevini üstlenir. selonoid valflerin çalışma prensibi elektrik geldiğinde vananın açılması kesildiğinde kapanmasıdır. Selonid valfin bozulması durumunda kaçak yoksa gaz akışı durur. Bu arada valfin ısınmasında herhangi bir sakınça yoktur.
Valften sonra kulladığınız vananın görevi emniyet için olmuş herhalde ama kısıkta tutsanız açıkta tutsanız regulatörde oluşacak bir bozulmada basınçın entisiyle işlem görmeyecektir çok hassas ayarlamadığınız takirde tabiki normal bir vanayla bunu yapmanı biraz uğraş ister.
Yangın söndürme tüplerinden de bu tip CO2 sistemlerinin kurulduğunu görüyoruz. Yangın söndürme tüpünüz çelik çekme dikişsiz borudan yapılan türden ise elbette kullanabilirsiniz. Ancak içinde kuru toz kullanılmış ise dolumdan önce mutlaka yıkattırılması gerekiyor. Ayrıca tarihi çok eski ise doldurmak istemeyebilirler.
Tüpünüzle birlikte kullanabileceğiniz regülatörler CO2/Karışım yada Argon gazları için kullanılan regülatörler olabilir. Üzerinde hassas ayar vanası olan türleri tercih etmeniz uygun olacaktır. Ayrıca Ista marka CO2 regülatörleri hem fiyat hem de kullanışlılık açısından gayet güzel ve sorunsuz iş görüyor.
Harun SÖYLEN Yıldırım ÖZDEMİR arda34
:razz:güzel olmuş lakin nekadar gidiyor tüpün dolusu
Şahsen hiç kullanmadım ama genelde 6 aydan uzun süre kullanılıyor sanırım.