Biyotop Akvaryumları Bölüm 2: Afrika Biyotopları

Kongo Nehri biyotop akvaryumu

Biyotop akvaryumlarının en bilinenlerini ele almaya başlıyoruz. Bu biyotoplar, akvaryumlarımızda sıkça beslediğimiz ve akvaryumcularda gördüğümüz balık türlerinin ait oldukları doğal ortamlar. Bu bölümde Afrika’nın cichlidleriyle meşhur, kayalık Malawi ve Tanganyika göllerini taklit eden biyotop akvaryumlarını ve aynı zamanda Orta ve Batı Afrika‘nın sucul bitkilerden zengin Kongo, Nijer, Gambia gibi akarsularını da inceliyoruz.

1.Tanganyika Biyotop Akvaryumları:

pH: 7.8-8.9, 12-20 dH, 24-28 °C

Tanganika Gölü, dünyanın hem derinlik hem de hacim yönünden ikinci en büyük gölüdür ve Orta Afrika’dadır. Bitki yönünden fakir sert suları vardır. Tanganika gölünün tabanı çoğunlukla kayalık alanlardan oluşur ancak geniş kumluk alanlar da vardır. Tanganyika biyotop akvaryumlarında dekorasyon buna uygun yapılır. Mağaralar ve kaya pervazları oluşturulur. İnce taneli kum ve salyangoz kabukları kullanılır. Göl balık türleri açısından çok zengindir. 250’yi aşkın cichlid türü ve 75 cichlid dışı tür bulunmaktadır. Tanganyika cichlidleri su kirliliğine karşı hassastır. Sık su değişimi yapılmalıdır.

Tanganyika Cichlidleri: Tropheus (Tropheus duboisi, Tropheus bemba), Frontosa (Cyphotilapia frontosa), Brikardi (Neolamprologus brichardi), Yılan Cichlid/Marlieri (Julidochromis marlieri), Lamprologus ocellatus, Lamprologus stappersi, Daffodil (Neolamprologus pulcher), Limon cichlid (Neolamprologus leleupi)…

Tanganyika Bitkileri: Göldeki bitki çeşitliliği oldukça sınırlıdır. Vallisneria türleri ve kayalar üzerinde bazı yosun türleri kullanılabilir.

2.Malawi Biyototop Akvaryumları:

pH 7.8-8.6, 6-10 dH, 23-28 °C

Malavi Gölü, büyüklük bakımından dünyanın dokuzuncu büyük gölüdür. 1500’den fazla balık türü barındırır. Suyu oldukça berraktır. Malawi Biyotop akvaryumları bir çok yönden Tanganyika biyotop akvaryumları gibidir. Su sertliği yüksektir. Gölün tabanında geniş kayalık alanlar vardır. Balıklar bu kayaların üzerindeki yosunlardan beslenir ve bu kayalık alanlarda ürerler.

Malawi Cichlidleri:

Mbuna cichlidleri: Sarı prenses (Labidochromis caeruleus), Auratus (Melanochromis auratus), Aurora (Pseudotropheus aurora), Johannii (Melanochromis johannii),  Kobalt mavisi cihlid (Maylandia callainos), Mavi prenses (Labidochromis freibergi), Pseudotropheus elongatus, Pseudotropheus estherae, Cheilochromis euchilus

Diğer cichlidler:Yunus (Cyrtocara moorii), Venüstüs (Nimbochromis venustus), Yaşayan kaya (Nimbochromis livingstonii), Aulonocara jacobfreibergi, Aulonocara hansbaenschi, Cheilochromis euchilus

Malawi Bitkileri: Göldeki bitki çeşitliliği Tanganyika gibi oldukça sınırlıdır. Vallisneria türleri kullanılabilir.

Malawi ve Tanganyika Gölleri bitkiden fakir olmasına rağmen, Afrika kıtasından akvaryumlarımıza girmiş çok sayıda bitki türü vardır.

3.Batı veya Orta Afrika Nehirleri

pH 6.8-7.2, 3-8 dH, 24-27°C

Orta ve Batı Afrika’da Kongo, Nijer, Gambia gibi iyi bilinenlerle birlikte çok sayıda nehir vardır. Kurulan biyotop akvaryumları genellikle bir kaç çok bilinen bölgeden köken alır. Su akıntısı düşük tutulur. İnce kum ve saklanma alanları oluşturacak kütüklerden faydalanılır.

Bölgede genel olarak Afrika tetraları, Afrika kelebeği (Anomalochromis thomasi), Gnathonemus petersii, Apteronotus albifrons, Pantodon buchholzi, Synodontis alberti gibi balık türleri vardır.

Bazı Orta ve Batı Afrika Bitkileri: 

Anubias barteri ”coffeefolia”
Anubias barteri var. angustifolia ”afzelii”
Anubias barteri var. nana
Bolbitis heudelotii
Eleocharis acicularis
Eleocharis parvula
Vallisneria gigantea
Vallisneria spiralis

Nijer Biyotop Akvaryumu

Birkan TATAR

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share