Arkafon uygulaması (BF3)

akvaryum

Adım adım bitki akvaryumu kurulumu ve idamesi dizimizin bir önceki maddede mekân, fikir ve bütçemize uygun bir akvaryumu edinip nasıl bir peyzaja sahip olacağına karar vermeye çalıştık. Bu aşamada da bu akvaryumumuzun arka fonunun nasıl uygulanacağına karar vereceğiz. Bu adımın bu şekilde başlarda olmasının en büyük nedeni kurulu akvaryumlarda arka fon ile uğraşmanın boş akvaryuma göre daha zor olmasıdır. Dolayısıyla akvaryumu doldurmadan önce daha boş iken arka fonumuza karar verip yerleştirmemiz uygun olacaktır.


•   Öncelikle arka fonun görünürlüğü üzerinde durmak gerekir. 2. adımda belirlediğimiz peyzaj tarzına göre yapılmış bir akvaryumda arka fonun ne kadar bir kısmının görüneceği, burada nasıl bir fon kullanılırsak mevcut peyzaja bir tezat oluşturmadan, görüntüye bir bütünlük kazandırabileceğine karar vermeliyiz. Kuracağımız akvaryum çok yoğun bitkili olacaksa, arka duvarın görünmesini büyük ölçüde etkileyecekse, kompozisyona uygun renkte düz fonlar, üçgen, alçak, zen, iwagumi yada benzeri bir kompozisyonla arka duvarında büyük bir bölümü görünebilecek bir kompozisyonda ise üç boyutlu strafor, taş vb. malzemelerden yapılmış fonlar kullanabiliriz. Örneğin 3D fonlar kullanılması düşünüldüğünde yüksek maliyetleri nedeniyle büyük bir kısmı görünür kalacaksa tercih edilmelidir. Arka camı dışarıdan boyamak da bir çözüm ama uzun vadede aynı renk sıkıcı olabilir ve tekrar değiştirme şansınız da olmayabilir. Düz fon kullanımında ise pek çok fikir var. Ancak genel kanı sanırım küçük akvaryumlarda açık renk fonların, büyük akvaryumlarda ise siyah fonların tercih edilmesi şeklinde. Açık renk, özellikle de beyaz renk arka fonlar için sudaki serbest partikül ve tortularla, camlarda oluşabilecek alglerin çok daha belirgin olacağını hatırlatmak isterim. Burada kullanılacak fonlarda düz renk poster kullanıp yanlardan bantlarla tutturmak yada tabelacıların kullandığı ve daha dayanıklı olan tüm cama yapışan folyoların kullanılması düşünülebilir. Ancak folyo kullanımında yüzeye tam yapışmanın, hava boşluğu ve kat izlerinin olmaması gerektiğine dikkat etmek gerekir. Bunun için önceden yüzeyi köpükle/suyla iyice ıslatmak işi kolaylaştıracaktır. Bir başka alternatif olarak mukavva, hasır, farklı duvar kâğıtları (örneğin duvar, tuğla desenli) gibi malzemeler de kullanılabilir. Son zamanlarda kullanılan bir başka yöntem ise açık renk arka fonu camdan biraz açık tutarak alttan farklı renklerde verilebilecek ışıklarla değişik görünümler elde edilebilmesidir. Bu şekilde oldukça çarpıcı görünümlere sahip yarışma akvaryumları ortaya çıkarılabiliyor.
•  Yapabileceğiniz bir başka uygulama ise kendi çektiğiniz yada netten bulduğunuz bir resmi kullanmanızdır. Resim uygulamasında ise öncelikle kullanılacak resmin yüksek çözünürlüklü olması gerekir, böylece büyük kâğıda basıldığında resim bozulmayacaktır. İstenilen her resim (kaya, ağaç, bitki) tonlarıyla bir tezat oluşturmadığı yada ilgisiz bir obje içermediği sürece kullanılabilir. Burada baskıyı kendinizin yapması yerine herhangi bir baskı merkezinde dış cephe malzemelerine dijital baskı yaptırmanız daha uzun ömürlü ve net bir çözüm sağlayacaktır.
•   Kullanılacak bitki türleri tercihi: Koyu renk bitkilerden oluşan ve daha az ışıklandırmalı bir akvaryumda açık renk, yüksek ışıklandırmalı ve parlak yeşil, ince yapraklı yada kırmızı renklerde bitkilerin yoğun olduğu akvaryumlarda ise koyu renklerin kullanılması daha iyi kontrast elde etmenizi sağlayacaktır.
•   Balık tercihi: Bu konu çok önemli bir unsur olmasa da siyah zemin ve fona sahip bir akvaryumda black molly balığının pek te iyi bir görünüm vermeyeceğini de düşünmek gerekir.
•   Fotoğraflama: Fotoğraflamada sorun çıkarmaması açısından mümkün olduğunca parlak olmayan, mat/yarı mat arka fon kullanılması uygun olacaktır.

Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

1 Cevap

  1. Berkan dedi ki:

    Merhaba Arkadaşlar bu akvaryumdaki sağdaki bitkilerin adı ne acaba yardım edermisiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share