Canlı Yemler

mikro kurt, gridinal kurt, canlı yem

Birçok kişinin ilgilendiği bir konu canlı yemlerin bakımı ve üretimi. Kuru yeme alışık olmayan balıklar, larvalar, minik yavrular, yüksek değerli besinler gerektiren özel durumlar ve verimli balık üretimi için canlı yem olmazsa olmazlardan. İşte mikro kurt, grindal kurt ve beyaz kurtların üretim teknikleri :

MİKRO KURT ÜRETİM TEKNİKLERİ (RESİMLİ)          Mikro kurt üretimi yapmak isteyen arkadaşlara yol göstermesi amacı ile Mikro Kurt Üretim Teknikleri ve Mikro Kurt İle İlgili Genel Bilgiler başlıkları altındaki makalemi sizlerle paylaşmaya karar verdim.
                       
Gerekli Malzem
1-Mikro Kurt Kültürü (Resim-1)
2-Mikro Kurt Üretim Kabı (15x20x5), ilk başlangıçta (10x10x5)’lik 2 adet kap işinizi görecektir.     
    (Resim-2)
3-Mikro Kurt Besi Yeri (Resim-3)
4-Mikro Kurt Toplama Fırçası (Resim-4)

          Bu malzemelerin tamamını forum’daki ilanlardan temin edebilirsiniz. Temin etmekte zorluk çektiğiniz malzemeler için öm veya msn’den iletişim kurduğunuz takdirde tarafınıza gönderilecektir.

RESİM-1

 
RESİM-2

 
RESİM-3

 
RESİM-4

          Mikro kurt üretimi yapabilmek için öncelikle resim-1’de görüldüğü gibi mikro kurt kültürüne, resim-2’de görülen 10x10x5 ebatında 2 adet ağzı kapaklı üretim kabına, resim-3’de görülen özel mikro kurt besi yerine ve resim-4’de görülen mikro kurt toplama fırçasına ihtiyacımız bulunmaktadır

          Üretime başlayabilmek için öncelikle ağzı kapaklı 2 adet başlangıç üretim kabına (10x10x5) ihtiyacımız var demiştik. (Resim-2)  İlerleyen zamanlarda mikro kurtlarınız çoğaldığında) Resim-5’da görülen üretim kaplarına (15x20x5) geçiş yapabilirsiniz. Üretim kaplarımız şeffaf olmalıdır.

RESİM-5

 
          Üretime başlayabilmek için, üretim kabı içerisinde yarım ekmek içi ve yarım bardak süt, muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Daha sonra Resim-1’de görülen mikro kurt kültürü bu karışımın üzerine dökülerek aşılama işlemi tamamlanır.   
          Üretimin daha hızlı olmasını istiyorsanız Resim-3’de belirtilen mikro kurt besi yerini de kullanabilirsiniz. Aşılama işlemi tamamen aynıdır. Ölçü olarak üretim kabı içerisine, yarım çay bardağı mikro kurt besi yeri ve yarım su bardağı süt konularak muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Resim-1’de görülen mikro kurt kültürü bu karışımın üzerine ilave edilerek aşılama işlemi tamamlanmış olur. Muhallebi kıvamını tam olarak tutturabilmek için, ilave olarak üretim kabınıza mikro kurt besi yeri / süt ilave edebilirsiniz.
Özel olarak hazırlanmış mikro kurt besi yeri kullanarak, mikro kurtlarınızın daha hızlı üremelerini sağlayabilirsiniz.

          Bu aşamadan sonra, mikro kurtların hava almasını sağlamak amacı ile şeffaf kaplarımızın kapağını günde 1 kez açıp tekrar kapatmamız gerekmektedir. Aşılama işlemi yapıldıktan yaklaşık 5 gün sonra Resim-6 ve Resim-7’de görüldüğü gibi mikro kurtlar kabın kenarına ve hatta kapağa tırmanmaya başlarlar.

RESİM-6

 
RESİM-7

 
          Kabın kenarındaki bu kurtları, Resim-4’de görülen mikro kurt toplama fırçası ile sıyırıp buradan direk akvaryumdaki balıklarımıza verebiliriz. Burada dikkat edeceğimiz en önemli husus; mikro kurt toplama fırçası ile kurtları sıyırırken, sütlü ekmek karışımının / mikro kurt besi yerinin fırçamıza gelmemesi. Balıklarımıza bir zararı olmaz fakat, dikkatli sıyırmazsak akvaryum suyumuz bir miktar bulanabilir.

          Yazımın başında en az 2 adet üretim kabına ihtiyacımız olduğunu belirtmiştim. İlk aşılamayı yaptıktan 5-7 gün sonra kabımız kokmaya başlar. Üretim kabımızı yenileme vaktimiz gelmiştir. Bu durumda 2.kabımıza yukarıda yazıldığı gibi aynı şekilde sütlü ekmek karışımı veya üretimin daha hızlı olmasını istiyorsak mikro kurt besi yeri ve süt karışımı hazırlamalıyız. 2.kabımız hazır ise 1.üretim kabımızın üst kısmından az miktarda (1 tatlı kaşığı) alarak 2.kabımıza aşılamamız gerekir. (Resim-8) Böylece kültürümüzü kaybetmeyerek mikro kurtlarımızı üretmeye devam etmiş oluruz.

RESİM-8

 
          Mikro kurtların en iyi üredikleri sıcaklık 20-28 derece arasında olup, bu değerler dışındaki ortamlarda da canlı kalabilmekte fakat verimli bir şekilde üreme gerçekleşmemektedir.

                         MİKRO KURT İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

1-Bir dişi mikro kurt  günde yaklaşık 40 kadar yavru meydana getirmektedir.

2-Mikro kurtların ömürleri birkaç hafta olup, doğduktan yaklaşık 3 gün sonra cinsel olgunluğa erişirler ve üremeye başlarlar. 6. günde ise gelişimleri tamamlanmış ve ergin boylarına (0.45-2 mm.) ulaşmışlardır.

3- Artemia’nın pahalılığı, üretimi gibi sebeplerle çoğu kişi tarafından artemiaya alternatif olarak kullanılmaktadırlar.

4-Akvaryuma atılan kurtlar 7-8 saat gibi uzun süre canlı kalabilirler. Bu nedenle fazla da atılsa balıklar bulunduklarında yiyebilirler.

5-Mikro kurda ihtiyacınız olmadığı zamanlarda kültürü serin bir yerde saklayabilirsiniz. Bu uygulama metabolizmalarını düşürecektir ve üremeleri hemen hemen duracaktır. Bu sayede hem kültürü kaybetmezsiniz hem de devamlı kültür yenileme zahmetinden kurtulursunuz. Yapmış olduğunuz besi yeri uzunca bir süre bozulmadan duracaktır. Daha sonra tekrar oda sıcaklığına getirdiğinizde kültür aktif olarak üremeye devam edecektir.

6-Mikro kurt besin değerleri şu şekildedir.
Besin Öğeleri   Mikroworm % değerleri
Protein   48
Yağ   21
Glikojen   7
Organik Asitler   1
Nükleik Asitler   1
% değerler besleme şekline göre değişebilir.
          Sonuç olarak mikro kurtlar pek çok balık yavrusu için ilk besin olarak kullanılabilecek en uygun yemlerden biridir. Son derece besleyicidir. Balıkların gelişimini olumlu yönde etkilemekte ve böylelikle balıklar yanık kalmamaktadırlar.
Mikro kurtlar yavru balıkların ilk birkaç haftayı atlatmaları için idealdirler. Özellikle Beta yavruları gibi artemia’yı dahi yutamayacak kadar küçük balıkların beslenmesinde idealdirler. Artemia gibi yüzme kabiliyetleri bulunmadığından yavru balıklar tarafından çok az bir eforla yakalanabilmeleri en büyük avantajlarından biridir. Üretimi basit olmakla beraber, toplayıp balıklara vermesi de çok kolaydır. Mikro kurtlar tubifex gibi parazit ve hastalık riski içermezler. Son derece sterildir. Ev ortamında kapalı kaplarda kolaylıkla yetiştirilebilir.

***

GRİNDAL KURT ÜRETİM TEKNİKLERİ (RESİMLİ)          Grindal kurt üretimi yapmak isteyen arkadaşlara yol göstermesi amacı ile Grindal Kurt Üretim Teknikleri ve Grindal Kurt İle İlgili Genel Bilgiler başlıkları altındaki makalemi sizlerle paylaşmaya karar verdim.

Gerekli Malzemeler;
1- Grindal Kurt Kültürü (Resim-1)
2- Grindal Kurt Üretim Kabı (15x20x10), ilk başlangıçta (12x12x6)’lık kapta işinizi görecektir. (Resim-2)
3- Grindal Kurt Yataklık Toprağı (Resim-3)
4- Grindal Kurt İçin Mama (Resim-4)
5- Grindal Kurt Toplama Pensi (Resim-5)

          Bu malzemelerin tamamını forum’daki ilanlardan temin edebilirsiniz. Temin etmekte zorluk çektiğiniz malzemeler için öm veya msn’den iletişim kurduğunuz takdirde tarafınıza gönderilecektir.

RESİM-1

 
RESİM-2

 
RESİM-3

 
RESİM-4

RESİM-5

         
          Grindal kurt üretimi yapabilmek için öncelikle resim-1’de görüldüğü gibi grindal kurt kültürüne, resim-2’de görülen 12x12x6 ebatında 1 adet ağzı kapaklı başlangıç üretim kabına, resim-3’de görülen özel grindal kurt yataklık toprağına,  resim-4’de görülen grindal kurtların temel besin kaynağı olan grindal kurt mamasına ve resim-5’de görülen grindal kurtları toplayabilmeniz için özel olarak imal edilmiş grindal kurt toplama pensine ihtiyacımız bulunmaktadır

          Üretime başlayabilmek için öncelikle ağzı kapaklı bir başlangıç üretim kabına (12x12x6) ihtiyacımız var demiştik. (Resim-2)  İlerleyen zamanlarda (grindal kurtlarınız çoğaldığında) Resim-6’da görülen üretim kaplarına (15x20x10) geçiş yapabilirsiniz.

RESİM-6

          Bu kabın içerisine resim-3’de görülen grindal kurt yataklık toprağı dökülür. Burada önemli olan; yataklık toprağı 4-5 cm’den fazla konulmamalıdır. Kaba aşırı miktarda yataklık toprağı konulması üretimi yavaşlatacaktır.
Bu aşamadan sonra toprağa su serpiştirilerek toprak nemlendirilir. Unutmayınız ki; grindal kurtlar yaşamlarını sürdürebilmeleri için nemli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle yataklık toprağı ne kuru, ne de çok ıslak olmalıdır.

          Daha sonra Resim-7’de görülen beyaz kurt kültürünü üretim kabımıza aşılamamız gerekir.

RESİM-7

          Resim-7’de görüldüğü gibi grindal kurt kültürümüzü dökerek aşılama işlemini gerçekleştirmiş oluruz.

          Şimdi sıra geldi yem konusuna. Grindal kurt üretimi için şimdiye kadar değişik yöntemler denedim. Genel olarak mısır unu ve bebekler için kullanılan bebelac mama beyaz kurtlar için faydalı bir besin kaynağıdır. Bunun yanı sıra özel olarak imal edilmiş ve vitamin ile desteklenmiş grindal kurt mamasının (Resim-4), grindal kurtların üremesini olumlu bir şekilde etkilediğini ve üremelerini hızlandırdığını gözlemledim. 

          Mısır unu / bebelac mama’dan veya üretimin daha hızlı olmasını istiyorsanız grindal kurt mamasından haftada 1 tatlı kaşığı kadar vermeniz yeterli olacaktır. Kabınızdaki kurtların yoğunluğuna göre bu oran arttırılabilir / azaltılabilir. Vermiş olduğunuz mama toprak altında ve de nemli olmalıdır. Yani mamayı toprak içerisine koyduktan sonra su ile ıslatmanız gerekmektedir. Kurtlar genelde bu yemin altına gelecek ve buradan besleneceklerdir. Mamayı ıslatma işlemini yapmazsanız yem kuru olacağından kurtlar bu yemi uzun süre yiyemeyeceklerdir.  Vermiş olduğunuz yem kurtlara normalde yaklaşık 1 hafta yetecektir. 1 hafta sonra aynı şekilde yem vermeniz gerekmektedir. Bazen vermiş olduğunuz yemlerde tüylenme,pamukçuk oluşabilir. Bu durumda kurtların daha iyi üremeleri açısından yemi yenilemeniz gerekmektedir.   

          Grindal kurtları aşılama yapıldıktan yaklaşık 10 gün sonra grindal kurt toplama pensi (Resim-5)  ile balıklarınıza vermeye başlayabilirsiniz. Resim-8’de grindal kurtların yakından çekilmiş görüntüsü bulunmaktadır.

RESİM-8

          Kurtlar hava almak için kapağa kadar tırmanırlar. Grindal kurtların oksijen almaları açısından kabın kapağını günde 1 kez açıp kapatmanız yeterli olacaktır.   

          Grindal kurtların en iyi üredikleri sıcaklık 19-24 derece arasındadır.
 
                         GRİNDAL KURT İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER

1- Grindal kurtlar 0,5 cm -1 cm arasındadırlar.

2- Grindal kurtlar 15 gün – 2 aylık arası balıklarımız için ideal bir canlı yemdir.

3- Yavrular 15 gün olduktan sonra artemia vermek zahmetli ve külfetli olacağından grindal kurt verilmesi daha yararlı olacaktır.

4- Grindal kurtlar tatlı su içerisinde birkaç gün, tuzlu suda ise birkaç saat kadar canlı kalabilmektedirler. Su içerisindeki hareketleri ve kendilerine has kokuları ile balıkları cezbetmekte ve en iştahsız balık bile grindal kurtlara hayır diyememektedir.

5- Grindal kurtlarda yaşamlarını sürdürebilmek için nemli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Toprak ne kuru ne de çok ıslak olmalıdır.

6- Grindal kurtlar ışıktan hoşlanmazlar ve karanlık yerleri tercih ederler.

7- Grindal kurtlar birçok besini iştahla tüketirler. Ezilmiş patates, süt ile ıslatılmış bir dilim ekmek, süt ile ıslatılmış kuru kedi-köpek mamaları, balık yemleri, sebze-meyve artıkları, tahıllar, çeşitli hububat unları kullanılabilecek besinler arasındadır. Süt toprak içerisinde zamanla koku yapacağı için tavsiye etmiyorum. Grindal kurt üretiminde genel olarak mısır unu / bebelac kullanılmaktadır. Daha hızlı üretim yapmak isteyenler için özel olarak imal edilmiş beyaz kurt maması (Resim-4) tavsiye edilir.

8- Grindal kurtlar sadece nemli besinleri tüketebilirler. Eğer besini kuru olarak verirseniz yem yumuşayana kadar bekleyeceklerdir. Besinleri yeteri kadar nemlendirip vermeniz bu durumun önüne geçecektir.

          Sonuç olarak grindal kurtlar 15 gün – 2 aylık balıklarımız için ideal bir yemdir. Son derece besleyicidir. Balıkların gelişimini olumlu yönde etkilemekte ve böylelikle balıklar yanık kalmamaktadırlar. Üretimi basit olmakla beraber, toplayıp balıklara vermesi de çok kolaydır. Grindal kurtlar tubifex gibi parazit ve hastalık riski içermezler. Son derece sterildir. Ev ortamında kapalı kaplarda kolaylıkla yetiştirilebilir.

***

BEYAZ KURT ÜRETİM TEKNİKLERİ (RESİMLİ)          Beyaz kurt üretimi yapmak isteyen arkadaşlara yol göstermesi amacı ile Beyaz Kurt Üretim Teknikleri ve Beyaz Kurt İle İlgili Genel Bilgiler başlıkları altındaki makalemi sizlerle paylaşmaya karar verdim.
                       
Gerekli Malzemeler;
1- Beyaz Kurt Kültürü (Resim-1)
2- Beyaz Kurt Üretim Kabı (15x20x10), ilk başlangıçta (12x12x6)’lık kapta işinizi görecektir. (Resim-2)
3- Beyaz Kurt Yataklık Toprağı (Resim-3)
4- Beyaz Kurt İçin Mama (Resim-4)
5- Beyaz Kurt Toplama Pensi (Resim-5)

          Bu malzemelerin tamamını forum’daki ilanlardan temin edebilirsiniz. Temin etmekte zorluk çektiğiniz malzemeler için öm veya msn’den iletişim kurduğunuz takdirde tarafınıza gönderilecektir.
 
RESİM-1

RESİM-2

RESİM-3

RESİM-4

RESİM-5

          Beyaz kurt üretimi yapabilmek için öncelikle resim-1’de görüldüğü gibi beyaz kurt kültürüne, resim-2’de görülen 12x12x6 ebatında 1 adet ağzı kapaklı başlangıç üretim kabına, resim-3’de görülen özel beyaz kurt yataklık toprağına,  resim-4’de görülen beyaz kurtların temel besin kaynağı olan beyaz kurt mamasına ve resim-5’de görülen beyaz kurtları toplayabilmeniz için özel olarak imal edilmiş beyaz kurt toplama pensine ihtiyacımız bulunmaktadır

          Üretime başlayabilmek için öncelikle ağzı kapaklı bir başlangıç üretim kabına (12x12x6) ihtiyacımız var demiştik. (Resim-2)  İlerleyen zamanlarda (beyaz kurtlarınız çoğaldığında)  Resim-6’da görülen üretim kaplarına (15x20x10) geçiş yapabilirsiniz.

RESİM-6

 
          Bu kabın içerisine resim-3’de görülen beyaz kurt yataklık toprağı dökülür. Burada önemli olan; yataklık toprağı 4-5 cm’den fazla konulmamalıdır. Kaba aşırı miktarda yataklık toprağı konulması üretimi yavaşlatacaktır.

          Bu aşamadan sonra toprağa su serpiştirilerek toprak nemlendirilir. Unutmayınız ki; beyaz kurtlar yaşamlarını sürdürebilmeleri için nemli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle yataklık toprağı ne kuru, ne de çok ıslak olmalıdır.

          Daha sonra Resim-7’de görülen beyaz kurt kültürünü üretim kabımıza aşılamamız gerekir.

RESİM-7

 
          Resim-7’de görüldüğü gibi beyaz kurt kültürümüzü dökerek aşılama işlemini gerçekleştirmiş oluruz.

          Şimdi sıra geldi yem konusuna. Beyaz kurt üretimi için şimdiye kadar değişik yöntemler denedim. Genel olarak mısır unu ve bebekler için kullanılan bebelac mama beyaz kurtlar için faydalı bir besin kaynağıdır. Bunun yanı sıra özel olarak imal edilmiş ve vitamin ile desteklenmiş beyaz kurt mamasının (Resim-4), beyaz kurtların üremesini olumlu bir şekilde etkilediğini ve üremelerini hızlandırdığını gözlemledim. 

          Mısır unu / bebelac mama’dan veya üretimin daha hızlı olmasını istiyorsanız beyaz kurt mamasından haftada 1 tatlı kaşığı kadar vermeniz yeterli olacaktır. Kabınızdaki kurtların yoğunluğuna göre bu oran arttırılabilir / azaltılabilir. Vermiş olduğunuz mama toprak altında ve de nemli olmalıdır. Yani mamayı toprak içerisine koyduktan sonra su ile ıslatmanız gerekmektedir. Kurtlar genelde bu yemin altına gelecek ve buradan besleneceklerdir. Mamayı ıslatma işlemini yapmazsanız yem kuru olacağından kurtlar bu yemi uzun süre yiyemeyeceklerdir.  Vermiş olduğunuz yem kurtlara normalde yaklaşık 1 hafta yetecektir. 1 hafta sonra aynı şekilde yem vermeniz gerekmektedir. Bazen vermiş olduğunuz yemlerde tüylenme,pamukçuk oluşabilir. Bu durumda kurtların daha iyi üremeleri açısından yemi yenilemeniz gerekmektedir.   

           Beyaz kurtların üremeleri yavaştır. Bu yüzden aşılamayı yaptıktan 20 gün sonra üremeye başlarlar. Bu 20 günlük süre zarfında kurtlarınızın bir an önce üremeleri açısından balıklarınıza vermenizi tavsiye etmiyorum. 20.günden itibaren beyaz kurt toplama pensi (Resim-5) ile kurtları topraktan alıp, düzenli olarak haftada 1 kez vermeye başlayabilirsiniz.  Resim-8’de beyaz kurtların yakından çekilmiş görüntüsü bulunmaktadır.

RESİM-8

          Beyaz kurtların oksijen almaları açısından kabın kapağını günde 1 kez açıp kapatmanız yeterli olacaktır.   

          Beyaz kurtların en iyi üredikleri sıcaklık 16-18 derece arasında olup, 2 derecenin altında üreme durur, 24 derece ve üzerindeki değerlerde ise kısa sürede ölürler.
                         
                                BEYAZ KURT İLE İLGİLİ GENEL BİLGİLER
 
1- Beyaz kurtlar başta balıklar olmak üzere pek çok amfibyum ( semenderler, kurbağalar) ve bazı kuş türleri ( bülbüller) için de kullanılabilecek ideal canlı yemlerdir.

2- Beyaz kurtlar tatlı su içerisinde birkaç gün, tuzlu suda ise birkaç saat kadar canlı kalabilmektedirler. Su içerisindeki hareketleri ve kendilerine has kokuları ile balıkları cezbetmekte ve en iştahsız balık bile beyaz kurtlara hayır diyememektedir.
 
3- Beyaz kurtların ömürleri ortalama olarak 2 ay kadardır. Bir beyaz kurt günde ortalama 20 yumurta, hayatı boyunca ise ortalama 750-1000 kadar yumurta bırakır.

 4- Beyaz kurtlarda yaşamlarını sürdürebilmek için nemli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Toprak ne kuru ne de çok ıslak olmalıdır.

5- Beyaz kurtlar ışıktan hoşlanmazlar ve karanlık yerleri tercih ederler.

6- Beyaz kurtlar birçok besini iştahla tüketirler. Ezilmiş patates, süt ile ıslatılmış bir dilim ekmek, süt ile ıslatılmış kuru kedi-köpek mamaları, balık yemleri, sebze-meyve artıkları, tahıllar, çeşitli hububat unları kullanılabilecek besinler arasındadır. Süt toprak içerisinde zamanla koku yapacağı için tavsiye etmiyorum. Beyaz kurt üretiminde genel olarak mısır unu / bebelac kullanılmaktadır. Daha hızlı üretim yapmak isteyenler için özel olarak imal edilmiş beyaz kurt maması (Resim-4) tavsiye edilir.

7- Beyaz kurtlar sadece nemli besinleri tüketebilirler. Eğer besini kuru olarak verirseniz yem  yumuşayana kadar bekleyeceklerdir. Besinleri yeteri kadar nemlendirip vermeniz bu durumun önüne geçecektir.

          Sonuç olarak beyaz kurtlar yetişkin ve damızlık balıklarımız için ideal bir canlı yemdir. Son derece besleyicidir. Beyaz kurtlar yıllardır balık üretiminde eşlerin kondisyon kazanması için kullanılır. Üremeye katkısı olduğu uzman akvaristler tarafından ispatlanmıştır. Üretimi basit olmakla beraber, toplayıp balıklara vermesi de çok kolaydır. Beyaz kurtlar tubifex gibi parazit ve hastalık riski içermezler. Son derece sterildir. Ev ortamında kapalı kaplarda kolaylıkla yetiştirilebilir. Balıklarınızı ve diğer canlıları sadece beyaz kurt ile beslemenizi tavsiye etmiyorum. Her gün beyaz kurt vermek obesite ve üreme gibi sorunlara yol açabilir.

          Haftada 1 kez veya İki haftada 1 kez vermeniz daha uygun olacaktır.

Saygılarımla….

Koray KARAGÖZ 

 

 (Bu makale ve fotoğrafların tamamı Koray KARAGÖZ’e ait olup, izin alınmaksızın başka sitelerde yayınlanması ve kullanılması yasaktır.)
Paylaş:
Share

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

5 Cevaplar

  1. harun dedi ki:

    bana bu konuda bi yardımcı olurmusunuz ehsarruan@mynet.com @ mail adresim ve sasunda oturuyorum

  2. koray karagöz dedi ki:

    Canlı yemler ile ilgili her türlü bilgi için bana akvaryumvakti@hotmail.com mail/msn ‘den ulaşabilirsiniz.
    cep: 0543 494 47 70
    saygılar.

  3. Sarayalti dedi ki:

    Bu canlı yem kültürlerinden hediye gönderebilecek var ise çok memnun olurum.

    fgorgulu@gmail.com fatihgorgulu@msn.com

  4. Remzi dedi ki:

    Çok güzel de bu kurtları nerden bulacağız yardımçı olursanız sevinim
    çok şey öğrenmek istişyorum msn adresinizi aldım yardımcıolursanız sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Share