Düşük imkanlarla bitki üretimi
Elinizde bitki bakımına dair hiçbir ürün ve ekipman yoksa yapabileceğiniz bazı şeyleri aklıma geldiği kadarıyla sıraladım.
Bu maddelerde listelenen malzemeler muhtemeldir ki özel bitki bakım ürünlerinin, gübrelerin yerini tutamaz. Böyle bir yanılgıya kapılmamak gerekir. Sadece imkansızlıkların yaşandığı durumlarda bir nebze fayda sağlanması içindir ve hiç yoktan çok daha iyidir.
1-Yandan sürgün veren ve ihtiyaçlarının çoğunu kökleriyle sağlayan bitki türlerinin üretimini tetiklemek için bir kabın dibine saksı toprağı üstüne de akvaryum kumu koyup bitkiyi bunun içinde akvaryuma dikerseniz ne kadar hızlı üremeye başladığını göreceksiniz. Bu teknik özellikle saz türlerinin üremesini çok artırıyor.
2-Bitkilerin en önemli ihtiyaçlarından biri demirdir. Suda birçok ihtiyacını karşılarken demiri zor bulurlar. Bitkilerin ihtiyacı olan demiri sağlamanın en ucuz yolu piyasada sıvı olarak saksı bitkileri için satılan Çiçek Coşturan adlı gübre markasının demir içerikli ürününü almaktır. Bu ürün akvaryum için satılan demir katkılarının biraz daha yoğunudur denebilir.
3-Anubias gibi bazı bitkiler kuma gömülmekten hiç hoşlanmazlar çünkü köklerini kuma tutunduramazlar. Kuma gömülen anubiaslar asla istenilen hızda büyümezler. Bu tarz bitkilerin güzel gelişmesi için bir lastikle hindistan cevizi, kütük ve lavkayası gibi tırtıklı yüzeye sahip olan bir cisme bağlanması gerekir. Bitki yaklaşık 1 ay içinde köklerini üzerinde bulunduğu cisme iyice tutundurur. Daha sonra lastiği çıkarabilirsiniz.
4-Çoğu bitki besinlerini kökleriyle değil yapraklarıyla alırlar. Bu bitkiler için zeminden çok suyun besleyici olması önemlidir. Bu bitkiler için 2 haftada bir 50lt suya bir şişe maden suyu kullanmak yarar sağlar. olacaktır. Maden suyu suyun sertliğini artırdığı için bazı akvaryumlarda yarım doz uygulanmalıdır. Maden suyu karbon ihtiyacını da bir nebze karşılar. Bu nedenle karbondioksit kullanılmayın tanklar için ufak da olsa bir yarar sağlayabilir.
muhteşem bilgiler bunlar. çok çok teşekkürler.
ya maden suyu peki balıklara sıkıntı vermeyecej mi denenebilir mi
Balığına göre değişir. Bazik su seven balıklar için hiçbir yan etkisi yoktur ancak asidik su seven balıklar için az kullanılmalı.
Çok teşekkürler emeğinize sağlık ?