Bütçe dostu, tamamen evde bulunabilecek malzemelerle 100-150 lt’ye kadar akvaryumların karbondioksit CO2 ihtiyacını karşılayabileceğiniz fermante ya da mayalı sistem kurulumu. Sağlıklı akvaryum bitkileri için her bitkili akvaryumun en başta gelen üç unsurundan biri karbondioksittir. Profesyonel ve pahalı sistemler, ağır karbondioksit tüplerinin dolumu gibi zahmetlere hiç girmeden ekmek ve hamur yapımında kullanılan bira mayası bu işin altından kolaylıkla kalkabilir.
2.5 lt’lik kola şişesine (gazlı içecek şişeleri gaz kaçırmamaya yönelik şekillendirilmiştir.) tankınızdan alacağınız 2 lt suyu doldurun. Kesinlikle sıcak su koymayın. Mayadaki bakterileri öldürür. Oda sıcaklığı kafidir.
1.5 su bardağı şeker ilave edin. 3 çay kaşığı da maya ekleyin.(Pakmaya vb. bira mayası her yerde bulunur)
Elinizi şişenin ağzına dayayın ve çalkalayın.Maksimum 2-3 saat sonra gaz çıkışı başlayacak.
Sistemin ömrünü uzatmak için şekerle beraber birkaç çay kaşığı karbonat da ekleyebilirsiniz.
.Tanktan alınan su, içindeki çözünmüş maddeler açısından çeşme suyundan daha zengin ve klorsuz...Şişenizi bir kağıt yardımıyla kapatın ışık almasınlar. Bakteriler ışığa karşı hassastırlar.…Maya şişesi ısı kaynaklarından uzak olsun.….Şişenizin kapağına takacağınız aparatı kesinlikle japon vb. yapıstırıcı ile yapıştırın. Silikon bir süre sonra açılıyor.…..Hortuma vana kullanmayın kullnacaksanız da vidalı olanlardan kullanın zira en az gaz kaçıran vidalı olanlar.……Hortumunuza kesinlikle check valf takın. Su tanktan geri gelmesin.…….2.5 litre şişeyi tarifteki gibi 2 litre doldurun fazla yaparsanız köpüren madde hortumdan tanka çıkar ki bunu istemezsiniz sanırım. ……..Kola şişesinden çıkan kapakta alt yüzde bir plastik parça vardır onu çıkarmayın. Gaz kaçışını önlemek içindir zaten.………Gaz çıkısı azalınca sıvıya bitki gübrelerinden damlatın bu ömrünü uzatır.………..Kapağa aparatı illa silikonla tutturacaksanız üst kısmı biraz zımparalayın. Kapak üstündeki boyada silikonun tutuşunu engelliyor.
–>Ayrı bir konu da çalkalayıp erittiğiniz sıvıya daha sonradan az miktarda şeker ilave edin. Bu sayede daha sonra dibe çöken maya erimemiş şekerle etkileşime geçip bir miktar daha fermantasyon sağlıyor.Bu düzenek 2 hafta idare eder sizi daha sonra aynı şekilde yenileyin.
Barış ER
Kapağı direk delip hortuu geçirerek silikonlayabilirsiniz. Ya da daha iyisi ufacık bir aparat var. Hortumları birbirine bağlamak için eklenti parçası. Şişeyi delip onu yapıştırabilirsiniz. Sonra dışta kalan tarafına hortumu takarsınız. Bahsettiğim aparat 3-4 cm’lik pipet parçası gibi birşey.
Ben bu sistemi 5 lt.lik pet şişede denedim( tabii değerlerde ona göre).2hafta sonra bitkilerde canlılık ve renklenmeler görüldü.Co2 çıkışını dış motorun akvaryum içindeki borularından çıkış bölümünden içeri taktım ( hani şu sıra sıra deliklerden çıkışa en yakın yere.
Şişeye akvaryumdaki su nasıl gelebilir ki. Bunu pek anlamış değilim. Şişenin ağzı kapalı acaba boşalan gazın yerini mi dolduryuyor akvaryumdan gelen su.
Asıl sorum şişedeki karışım köpürüp akvaryuma taşar mı.
Genelde basınç dengesizlikleri yüzünden bu sıvı gelmesi ya da gitmesi yaşanabiliyor. Tanktan şişeye gelmeler ende de olsa yaşanabiliyor. Ayrıca köpürüp mayalı sıvının akvaryuma kaçması da yaygın. Her durumda güvenlik için check valve önemli.
peki bu şişeden gelen akvaryum kortumunu bir sistemlemi akvaryumun içinde tutmalıyım yoksa ucuna standart bir hava taşı takıp akvaryuma daldırsam olurmu?..yadım ederseniz sevinirim
Bende 2 litre gazoz şişesine yaptım, iç filtrenin hava girişinin hemen yanına check valf taktım. 1,5 litre suya 2 su bardağı şeker, 1 çay kaşığı maya ve 1 çay kaşığıda kabartma tozu attım. Lakin forumda da okuduğuma göre saniyede kabarcıklardan bahsediliyor. Bende ise saniyede kabarcık atmıyor. Ykalaşık 2 dk bir arayla 15-16 defa kabarcık püskürtmesi gözlemliyorum. Bu durum normalmidir, eksik yaptığım bir şeymi var acaba. Ne önerirsiniz?
İletim yolunda bir tıkanma olabilir. Zamanla iç filtrenin hava girişi tıkanıyor. Hortumu çıkarıp bir toplu iğne ile deliğin içindeki partiküllerin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
ya arkadaslar her seyı anladım su ana kadar ama bır sorum var.sıseyı ayarladım karısımı yaptım kapagı taktım horutumu hava almayacak sekılde taktım…pekı co2 fazla gelırse balıklar zarar goruu bunu nasıl engellerım…
yalnız şöyle bişi var. bilimsel bir gerçek. fermantasyondan asla co2 çıkışı olmaz. çıkan gaz şişedeki basınçla gaz haline dönmüş olan laktik asittir. laktik asit ise vücüda yorgunluk ve uyku hissi verir. bence sağlıklı olmayan bir düzenek.
Forumda o konuda başlıklar mevcut. Şu an kafadan tür ismi saymam pek mümkün değil ne yazık ki 🙂 Zararı olmaz ama balık yoğunluğunuz çok fazlaysa geceleri su yüzeyinde bir akıntı oluşturulması iyi olur filtre çıkışı veya havaa motoru ile.
kardes ben bu nu bu akşam denedim aynı tarifte uyguladım iç filtrenin hava hortumunu çıkarıp şişeden gelen hortumu takdım 30 dk oldu yaklasık 15-20 sn de bir 20 30 tane hava kabarcığğı çıkıyor acaba doğrumu yaptım veya nasıl olması gerekir 25 tane yavru frontozam var bir sıkıntı olmaz inşallah değil mi
arkadaşlar, bu sistemi (CO2-fermentasyon) ben de kurdum. iyi de CO2 üretiyorum. Ancak musluğa rağmen üretim 2 gün içinde duruyor. şişe ışık almıyor. Kapakta herhangi bir kaçak yok. Sadece musluktan kaçış olabileceğini düşünüyorum. şişeyi sallayınca gayet güzel gaz çıkışı da oluyor. sistemi süregen hale getiremedim. Öneriniz varsa lütfen bilgilendirir misiniz. Teşekkürler.
Slm Benim kafam karıştı ben Acemiyim de 2 sene oldu akveryum kullanıyorum . bitki yetiştirmek istiyorum bu bitki nasıl yetişiyor sabahtandır yazıları okuyorum tüp müp bana net anlatırsanız sevinirim lütfen yardımcı olun
akveryumda birki yetiştirmek için ne gerekiyor tohunlarını nerden bulurum…
Ben bu sistemi bu gün çok net öğrendim . Bu uygulama Ne işe yarayacak bu sistemi yaparsam akvaryumda bitkimi yetişecek Lütfen Sizden Yanıt Bekliyorum…:neutral:
Bitkiler yaşamlarını idame ettirebilmek için CO2, Su, ışık ve gübrelerin içerdiği besinlere ihtiyaç duyarlar. Balıkların ürettiği CO2 eğer çok çok az bitkiniz yoksa genel oalrak oldukça yetersiz kalır. Bu nedenle CO2 sistemleri kullanıyoruz, bol ve sağlıklı bitkili bir akvaryum için
Tank için co2 hariç herşeyi hazırladım birtek bu kaldı şimdi merak ettiğim elimde seramik tablalı boyu difüzör var bunu mayalı sisteme bağlayıp tanka yerleştirsem bir sıkıntı olur mu acaba?
Her sey harikada bi konuya takildim. Ben simdi 2lt lik sisenin icine gerekli miktarda seker maya ve su koydum. sisenin kapagindan bi hortum takip, hortumun diger ucunuda akvaryuma saldim. siseden cikan gaz akvuryuma gececek zannediyorum.
Anlamadigim sey ic motor dis motor olayi. Bu duzenege hava motoruda mi baglicaz…………
Hortumu hava sızdırmayacak şekilde kapağa sabitleyip diğer ucunu da iç motora mı bağlıyoruz yani? o zaman motorumuz oksijen püskürtemeyecek doğal olarak. sadece sirkülasyon mu sağlamış olacak? sanırım bitkili akvaryumlarda da hava püskürtmesi tavsiye edilmiyor zaten?
Daha önce bitkili akvaryum kurmadığım için acemiyim bu konularda… Bu durumda balıklar oksijensiz kalmıyorlar mı? 60 ltlik tankta neon beslemeyi düşünüyorum… Ne gibi sıkıntılar yaşabilirim acaba?
mayalı sistemle karbondioksit üretiminin en verimli yolu, içfiltrenin su-hava çıkış ucunun altından bir delik açarak şişeden gelen hortumu buraya monte etmektir. Güçlü bir içfiltre daha iyi verim almanızı sağlar. İçfiltrenin hortum ucuna karbondioksit gelen hortumu bağlamayın. Zira o uçta çekim gücü olduğu için şişenizi bir süre sonra büzüştürecektir. Söylediğim sistemle içfiltrenin hava-su çıkış ucunun hemen altından boruyu koyun. Veya dış motorun temiz su çıkış ucunu delikli ve uzun boru ile akvaryuma diklemesine koyarak, bu borunun alt kısmına hortumu entegre edin. Bu iki sistem en mantıklısı. Ancak şunu da söylemeliyim; yüzde yüz bir verim beklemeyin. Özellikle bol bitkili akvaryumlarda saniyede birkaç damla karbondioksit yeterli olmayacaktır. Çok bitkiniz varsa önermiyorum. Paraya kıyıp doğru düzgün bir sistem hem daha zahmetsiz hem daha verimli olacaktır.
Yukarıda ki yazıyı difüzörle uğraşmak istemeyenler için yazdım. Çok fazla bitkiniz yoksa bahsettiğim sistem en uygunu. Silikonlar, kaplar falan uzun iş anlayacağınız.
Arkadaşlar bir öneride de ben bulunayım eğer akvaryumunuzda fazla bitki yoksa haftada bir-iki şişe maden suyu dökün yeterli.Maden suyunun içerisinde bol miktarda co2 mevcut.:grin:
Ne kadar küçük ve çok sayıda kabarcık olursa o kadar verimli bir çözünme olur. Difüzörler hava taşlarından daha verimlidir genelde ama çoğu durumda küçük tanklarda o da iş görür. Kuma gömmek çözünmeyi azaltabilir ama kabarcıkların birleşmesine sebep olduğu için.
difizörle uğraşmayın akvaryuma giren hava hortumunun ucuna sigara izmaritinin pamuğunu sokun (ince sigaraların filitresi tam uygun) sıkı girmesi gerekiyor işte size mükemmel difizör tek çıkış yetmiyor iki tane çıkış verin
Arkadaşlar…
Ben bu sistemi harfiyen denedim… 200 lt lik akvaryumum var ve lepistes besliyorum..
Bitkiler resmen çıldırdı…Renkleri,boyları,yaprak et kalınlıklarında dehşet verici şekilde büyüme sağladı…Çok memnunum.
FAKAT:
Nedendir bilmiyorum akvaryum suyu anormal bir şekilde bulandı…Hergün % 10 su değiştirmeme ve kaliteli su düzenliyicileri kullanmama rağmen normal su berraklığı mümkün olmadı….
Ben nerede hata yaptım ve bu problemi nasıl aşarım? Bilgisi olan varsa rica ediyorum yol göstersin…
Maya hortumdan akvaryuma gitmiş bi şekilde ve akvaryum mayalanmaya başlamış. Bu bitkilerinizi de eritebilir. Şişeden gazı doğruca akvaryuma vermek yerine araya bir kabarcık sayacı ya da hortumun girip çıktığı ikinci bir boş şişe koyarak sıvının akvaryuma gitmesini önleyebilirsiniz.
arkadaşlar tamam karışımı hallettik kutu hortum tamam hadi cekvalfi vidalı musluguda koyduk anlamadığım iç motorun hava ve su çıkısına alttan ek yapıp kurduğumuz düzenegin hortumunu ekliyoruz diyelim bu motoroun hava girişi hala dışardamı dışardaysa baya hava üfleyecek kabarcığı nası gözlemleyeceğim hayırsever bir arkadaş whatsaptan resim atsın lütfen 05322403286 rica ediyorm yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Öncelikle emeğinize saygılar. Çok anlaşılır ve detaylı anlatımınız için teşekkür ederim. Siteniz bir harika. 😉
Aklıma takılan birkaç soru var. Cevaplarsanız çok mutlu olurum.
120 lt akvaryumumda Parvula beslemek istiyorum. Tabi bunun dışında da hatrı sayılır görsel açıdan güzel bir bitki karışımıda hazırlamaya çalışıyorum. CO2 ve gübre olmazsa olmaz bunu öğrendim.
1.)Ben 2.5 lt kola şişesi yerine 5lt su şişelerinde co2 üretmek istiyorum.dolayısı ile oranları 2 katına çıkarıcam. Umarım bunda bi sıkıntı yoktur?
2.)Su şişesinden çıkan hortumu(yani içinden CO2 geçen hortumu) iç filtrenin hava alan hortumu yerine takarsam tankım içinde oksijen miktarım düşecek.Ne sıklıkla bu işlemi yapmam gerekir? Sürekli takılı mı kalması gerekir?
3. Co2 hortumunun ucuna hava taşı bağlayıp dibe monte etsem daha faydalı olmaz mı? Sonuçta parvulalar dipte ve co2 yukarı çıkana kadar uzun süre geçecek ?
ışığın açık olmadığı zamanlarda tanka co2 vermek pek mantıklı olmadığını düşünüyorum. hem balıklar hemde bitkiler için O2 kons. yüksek olması gerekiyor. ışığın kapalı olduğu durumlarda Co2 hortumunu tanktan çıkarsam havaya versem sıkıntı olur mu
Övgüleriniz için teşekkürler. Yardımcı olabiliyorsak ne mutlu 🙂
1.) 5lt’lik şişe kullanabilirsiniz ancak su şişeleri basınca dayanıklı üretilmiyor ve kapağının sızıntı yapma ihtimali de var. 2 tane 2,5lt’lik cola şişesini paralel bağlamayı da düşünebilirsiniz, ben olsam böyle yapardım. Oranlar oldukça esnektir, bir kaç denemeyle kendiniz için en iyi olanı keşfedersiniz, 2ye katlamanız da sıkıntı yaratmaz.
2.)Suyun oksijenlenmesini esas olarak yüzey akıntısı sağlar. İç filtrenin hava hortumunu CO2 için kullanmak pek bir kayba sebep olmayacaktır. Endişeleriniz varsa CO2 hortumunu gece filtreden çıkarıp akvaryumun içinde bırakarak yerine hava vermesi için standart ucu açık bir hortum kullanılabilir. Yeterli CO2 yoğunluğunu sağlamak, O2’yi sağlamaktan daha zor oluyor.
3.)Gazın çözünmesi için mümkün olduğunca uzun süre suda kalmalı ve yüzey alanını artırmak için mümkün olan en küçük kabarcıklara dönüştürülmüş olmalıdır. Böylece çözünme artar. Hava taşını gömerseniz daha büyük kabarcıklar çıkar, bunu istemiyoruz. İç filtreye bağlamanız kalitesiz bir hava taşından daha verimli olacaktır. CO2 çözünüm verimini artırmak için bir difizör satın alabilir ya da kendiniz evde yapabilirsiniz. Kendin Yap: CO2 difüzörü
Merhaba,
90 lt akvaryumda 6 kök bitkim var. 3 kök anubias ve 3 kökte echinodorus. Balıklar 12-18 adet sürü balığı olacak neon gibi. co2 sistemi kurulmalımı sizce
Teşekkürler
Yavaş büyüyen türler için, akvayrumda bitki yoğunluğu da azsa CO2 sistemi çok kritik değildir. Yine de basit bir mayalı CO2 sisteminin gözle görülür bir fark yaratacağına inanıyorum.
Suda birikmiş olan alkol mayaların yaşamasını ve üremesini önleyeceği için gerek vardır. Ben mevcut mayaların tekrar üremesini ve hızlıca yüksek verime ulaşmasını sağlamak için o sıvının tamamını dökmeyerek dibindeki tortulu 1-2 parmaklık kısmı bırakarak üzerine yeni su ve şeker ilavesi yapıyorum.
ANLATIM SÜPER OLMUŞ Benimgibi acemiler için çizi veya resim de olsaydı iyi olurdu kapağa ne gibi aparat takılıyor akvaryuma nasıl uygulanıyor???
Kapağı direk delip hortuu geçirerek silikonlayabilirsiniz. Ya da daha iyisi ufacık bir aparat var. Hortumları birbirine bağlamak için eklenti parçası. Şişeyi delip onu yapıştırabilirsiniz. Sonra dışta kalan tarafına hortumu takarsınız. Bahsettiğim aparat 3-4 cm’lik pipet parçası gibi birşey.
Ben bu sistemi 5 lt.lik pet şişede denedim( tabii değerlerde ona göre).2hafta sonra bitkilerde canlılık ve renklenmeler görüldü.Co2 çıkışını dış motorun akvaryum içindeki borularından çıkış bölümünden içeri taktım ( hani şu sıra sıra deliklerden çıkışa en yakın yere.
Farklı difüzör yapan arkadaşlar olduğunu okumuştum bunların resimlerini burada da görürsek bizim için faydalı olacaktır diye düşünüyorum.
Şişeye akvaryumdaki su nasıl gelebilir ki. Bunu pek anlamış değilim. Şişenin ağzı kapalı acaba boşalan gazın yerini mi dolduryuyor akvaryumdan gelen su.
Asıl sorum şişedeki karışım köpürüp akvaryuma taşar mı.
Genelde basınç dengesizlikleri yüzünden bu sıvı gelmesi ya da gitmesi yaşanabiliyor. Tanktan şişeye gelmeler ende de olsa yaşanabiliyor. Ayrıca köpürüp mayalı sıvının akvaryuma kaçması da yaygın. Her durumda güvenlik için check valve önemli.
peki bu şişeden gelen akvaryum kortumunu bir sistemlemi akvaryumun içinde tutmalıyım yoksa ucuna standart bir hava taşı takıp akvaryuma daldırsam olurmu?..yadım ederseniz sevinirim
Standart havataşı da pek tabii olabilir ancak çok verim alamazsınız. Evde yapabileceğiniz reaktörlerle birlikte kullanmanız daha yararlı olur.
iç motor şartmı yani dış motorla yapan arkadaşlar nasıl yapmışlar detaylı anlatırsa sevinirim.
Dış filtre çıkışına da difizör bağlayarak CO2 sistemi kurabilirsiniz.
Bende 2 litre gazoz şişesine yaptım, iç filtrenin hava girişinin hemen yanına check valf taktım. 1,5 litre suya 2 su bardağı şeker, 1 çay kaşığı maya ve 1 çay kaşığıda kabartma tozu attım. Lakin forumda da okuduğuma göre saniyede kabarcıklardan bahsediliyor. Bende ise saniyede kabarcık atmıyor. Ykalaşık 2 dk bir arayla 15-16 defa kabarcık püskürtmesi gözlemliyorum. Bu durum normalmidir, eksik yaptığım bir şeymi var acaba. Ne önerirsiniz?
İletim yolunda bir tıkanma olabilir. Zamanla iç filtrenin hava girişi tıkanıyor. Hortumu çıkarıp bir toplu iğne ile deliğin içindeki partiküllerin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
ya arkadaslar her seyı anladım su ana kadar ama bır sorum var.sıseyı ayarladım karısımı yaptım kapagı taktım horutumu hava almayacak sekılde taktım…pekı co2 fazla gelırse balıklar zarar goruu bunu nasıl engellerım…
yalnız şöyle bişi var. bilimsel bir gerçek. fermantasyondan asla co2 çıkışı olmaz. çıkan gaz şişedeki basınçla gaz haline dönmüş olan laktik asittir. laktik asit ise vücüda yorgunluk ve uyku hissi verir. bence sağlıklı olmayan bir düzenek.
Alakası bile yok 😀 Laktik asit fermantasyonu ile etil alkol fermantasyonu bambaşka şeyler. Fermantasyonun birden fazla çeşidi vardır.
abi ben bu iç motor dış motoru anlamadım ya onlara mı bağlayacağız bide çok olursa zararı olurmu frontoza var ?
Evet filrelere çıkılarına entegre edebilirsiniz. Usulüyle kullanıldığında bir zararı yoktur.
abi usulü dediğin nedir 2.5 litre yi yapıp 2 hafta orada takılı bırakırım bi zararı olmaz değil mi balıklara ayrıca çok güzel bir tasarım tesekkürler
bide bilgin var mı bilmiyorum ama frontozalara hangi bitklileri önerirsin
Forumda o konuda başlıklar mevcut. Şu an kafadan tür ismi saymam pek mümkün değil ne yazık ki 🙂 Zararı olmaz ama balık yoğunluğunuz çok fazlaysa geceleri su yüzeyinde bir akıntı oluşturulması iyi olur filtre çıkışı veya havaa motoru ile.
tamam çok teşekkürler
abi ahmet arkadaşımız laktik maktik asit felan diyor yorgunluk diyor denenmiş ve herhangibi bir zararı yok değil mi ?
Dediğim gibi alakası bile yok. Lise düzeyinde biyoloji bilgisi olan herkes bunun bilimsel açıklamasını yapabilir.
kardes ben bu nu bu akşam denedim aynı tarifte uyguladım iç filtrenin hava hortumunu çıkarıp şişeden gelen hortumu takdım 30 dk oldu yaklasık 15-20 sn de bir 20 30 tane hava kabarcığğı çıkıyor acaba doğrumu yaptım veya nasıl olması gerekir 25 tane yavru frontozam var bir sıkıntı olmaz inşallah değil mi
Olmaz olmaz akışına bırak 🙂
tamam çok sağolasın kardeşim
arkadaşlar, bu sistemi (CO2-fermentasyon) ben de kurdum. iyi de CO2 üretiyorum. Ancak musluğa rağmen üretim 2 gün içinde duruyor. şişe ışık almıyor. Kapakta herhangi bir kaçak yok. Sadece musluktan kaçış olabileceğini düşünüyorum. şişeyi sallayınca gayet güzel gaz çıkışı da oluyor. sistemi süregen hale getiremedim. Öneriniz varsa lütfen bilgilendirir misiniz. Teşekkürler.
Musluk niye koydunuz ki ? Musluk kullanmamanız gerekiyor.
Slm Benim kafam karıştı ben Acemiyim de 2 sene oldu akveryum kullanıyorum . bitki yetiştirmek istiyorum bu bitki nasıl yetişiyor sabahtandır yazıları okuyorum tüp müp bana net anlatırsanız sevinirim lütfen yardımcı olun
akveryumda birki yetiştirmek için ne gerekiyor tohunlarını nerden bulurum…
Ayrıca Anladığım kadarıyla hortumda gerek serom hortumu olurmu seti
Tabii ki. Tüp kullanımı daha profesyonel sistemlerde tercih ediliyor, çoğu akvaryum bu tip bir mayalı CO2 sistemiyle idame ettirilebilir.
Ben bu sistemi bu gün çok net öğrendim . Bu uygulama Ne işe yarayacak bu sistemi yaparsam akvaryumda bitkimi yetişecek Lütfen Sizden Yanıt Bekliyorum…:neutral:
Bitkiler yaşamlarını idame ettirebilmek için CO2, Su, ışık ve gübrelerin içerdiği besinlere ihtiyaç duyarlar. Balıkların ürettiği CO2 eğer çok çok az bitkiniz yoksa genel oalrak oldukça yetersiz kalır. Bu nedenle CO2 sistemleri kullanıyoruz, bol ve sağlıklı bitkili bir akvaryum için
Tank için co2 hariç herşeyi hazırladım birtek bu kaldı şimdi merak ettiğim elimde seramik tablalı boyu difüzör var bunu mayalı sisteme bağlayıp tanka yerleştirsem bir sıkıntı olur mu acaba?
Her sey harikada bi konuya takildim. Ben simdi 2lt lik sisenin icine gerekli miktarda seker maya ve su koydum. sisenin kapagindan bi hortum takip, hortumun diger ucunuda akvaryuma saldim. siseden cikan gaz akvuryuma gececek zannediyorum.
Anlamadigim sey ic motor dis motor olayi. Bu duzenege hava motoruda mi baglicaz…………
Karbondioksit zor çözünen bir gaz olduğu için çeşitli yöntemlerle çözmeye çalışıyoruz, iç filtre hava emişine bağlamak da bunlardan biri
Hortumu hava sızdırmayacak şekilde kapağa sabitleyip diğer ucunu da iç motora mı bağlıyoruz yani? o zaman motorumuz oksijen püskürtemeyecek doğal olarak. sadece sirkülasyon mu sağlamış olacak? sanırım bitkili akvaryumlarda da hava püskürtmesi tavsiye edilmiyor zaten?
Daha önce bitkili akvaryum kurmadığım için acemiyim bu konularda… Bu durumda balıklar oksijensiz kalmıyorlar mı? 60 ltlik tankta neon beslemeyi düşünüyorum… Ne gibi sıkıntılar yaşabilirim acaba?
Filtrenizin ucundan püskürttüğünüz havanın oksijen çözmeye etkisi yok sayılabailir zaten, oksijen için asıl etken su sirkülasyonudur
benim kafam karıştı yahu. benim mailime bu sistemi resimli atabilecek biri varmı lütfen.
mehmetalt@cmcturley.com
mayalı sistemle karbondioksit üretiminin en verimli yolu, içfiltrenin su-hava çıkış ucunun altından bir delik açarak şişeden gelen hortumu buraya monte etmektir. Güçlü bir içfiltre daha iyi verim almanızı sağlar. İçfiltrenin hortum ucuna karbondioksit gelen hortumu bağlamayın. Zira o uçta çekim gücü olduğu için şişenizi bir süre sonra büzüştürecektir. Söylediğim sistemle içfiltrenin hava-su çıkış ucunun hemen altından boruyu koyun. Veya dış motorun temiz su çıkış ucunu delikli ve uzun boru ile akvaryuma diklemesine koyarak, bu borunun alt kısmına hortumu entegre edin. Bu iki sistem en mantıklısı. Ancak şunu da söylemeliyim; yüzde yüz bir verim beklemeyin. Özellikle bol bitkili akvaryumlarda saniyede birkaç damla karbondioksit yeterli olmayacaktır. Çok bitkiniz varsa önermiyorum. Paraya kıyıp doğru düzgün bir sistem hem daha zahmetsiz hem daha verimli olacaktır.
Yukarıda ki yazıyı difüzörle uğraşmak istemeyenler için yazdım. Çok fazla bitkiniz yoksa bahsettiğim sistem en uygunu. Silikonlar, kaplar falan uzun iş anlayacağınız.
Arkadaşlar bir öneride de ben bulunayım eğer akvaryumunuzda fazla bitki yoksa haftada bir-iki şişe maden suyu dökün yeterli.Maden suyunun içerisinde bol miktarda co2 mevcut.:grin:
merhaba arkadaslar sabahtan beri okuyorum fakat difizör yerine küçük hava tasını kuma gömsek daha mantıklı olmazmı acaba sadece meragımdan soruyorum ?
Ne kadar küçük ve çok sayıda kabarcık olursa o kadar verimli bir çözünme olur. Difüzörler hava taşlarından daha verimlidir genelde ama çoğu durumda küçük tanklarda o da iş görür. Kuma gömmek çözünmeyi azaltabilir ama kabarcıkların birleşmesine sebep olduğu için.
difizörle uğraşmayın akvaryuma giren hava hortumunun ucuna sigara izmaritinin pamuğunu sokun (ince sigaraların filitresi tam uygun) sıkı girmesi gerekiyor işte size mükemmel difizör tek çıkış yetmiyor iki tane çıkış verin
Gerçekten denedim ve harika oldu. Akvaryum hakkında son beş yıldır öğrendiğim en iyi şey galiba 😀
2 lt lik şişeye 5 su bardağı şeker 2 çay kaşığı maya 3/5 damla limon :)) 1 ayı geçti hala co2 çıkıyor :))
Arkadaşlar…
Ben bu sistemi harfiyen denedim… 200 lt lik akvaryumum var ve lepistes besliyorum..
Bitkiler resmen çıldırdı…Renkleri,boyları,yaprak et kalınlıklarında dehşet verici şekilde büyüme sağladı…Çok memnunum.
FAKAT:
Nedendir bilmiyorum akvaryum suyu anormal bir şekilde bulandı…Hergün % 10 su değiştirmeme ve kaliteli su düzenliyicileri kullanmama rağmen normal su berraklığı mümkün olmadı….
Ben nerede hata yaptım ve bu problemi nasıl aşarım? Bilgisi olan varsa rica ediyorum yol göstersin…
Maya hortumdan akvaryuma gitmiş bi şekilde ve akvaryum mayalanmaya başlamış. Bu bitkilerinizi de eritebilir. Şişeden gazı doğruca akvaryuma vermek yerine araya bir kabarcık sayacı ya da hortumun girip çıktığı ikinci bir boş şişe koyarak sıvının akvaryuma gitmesini önleyebilirsiniz.
arkadaşlar tamam karışımı hallettik kutu hortum tamam hadi cekvalfi vidalı musluguda koyduk anlamadığım iç motorun hava ve su çıkısına alttan ek yapıp kurduğumuz düzenegin hortumunu ekliyoruz diyelim bu motoroun hava girişi hala dışardamı dışardaysa baya hava üfleyecek kabarcığı nası gözlemleyeceğim hayırsever bir arkadaş whatsaptan resim atsın lütfen 05322403286 rica ediyorm yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
ben sistemi kurdum ama hala CO2 çıkışı başlamadı çalkaladığım da bi süre çıkıyo sonra yine duruyor ne yapmalıyım arkadaşlar.
Bir kaç saat gaz çıkmaması normaldir. Tam verime ulaşması günler alacaktır.
Öncelikle emeğinize saygılar. Çok anlaşılır ve detaylı anlatımınız için teşekkür ederim. Siteniz bir harika. 😉
Aklıma takılan birkaç soru var. Cevaplarsanız çok mutlu olurum.
120 lt akvaryumumda Parvula beslemek istiyorum. Tabi bunun dışında da hatrı sayılır görsel açıdan güzel bir bitki karışımıda hazırlamaya çalışıyorum. CO2 ve gübre olmazsa olmaz bunu öğrendim.
1.)Ben 2.5 lt kola şişesi yerine 5lt su şişelerinde co2 üretmek istiyorum.dolayısı ile oranları 2 katına çıkarıcam. Umarım bunda bi sıkıntı yoktur?
2.)Su şişesinden çıkan hortumu(yani içinden CO2 geçen hortumu) iç filtrenin hava alan hortumu yerine takarsam tankım içinde oksijen miktarım düşecek.Ne sıklıkla bu işlemi yapmam gerekir? Sürekli takılı mı kalması gerekir?
3. Co2 hortumunun ucuna hava taşı bağlayıp dibe monte etsem daha faydalı olmaz mı? Sonuçta parvulalar dipte ve co2 yukarı çıkana kadar uzun süre geçecek ?
ışığın açık olmadığı zamanlarda tanka co2 vermek pek mantıklı olmadığını düşünüyorum. hem balıklar hemde bitkiler için O2 kons. yüksek olması gerekiyor. ışığın kapalı olduğu durumlarda Co2 hortumunu tanktan çıkarsam havaya versem sıkıntı olur mu
Kurulumunuzun şekline bağlı ancak muhtemelen bir sıkıntı yaşamazsınız. Belki şişedeki basınç kaybına bağlı olarak veriminiz düşebilir.
Övgüleriniz için teşekkürler. Yardımcı olabiliyorsak ne mutlu 🙂
1.) 5lt’lik şişe kullanabilirsiniz ancak su şişeleri basınca dayanıklı üretilmiyor ve kapağının sızıntı yapma ihtimali de var. 2 tane 2,5lt’lik cola şişesini paralel bağlamayı da düşünebilirsiniz, ben olsam böyle yapardım. Oranlar oldukça esnektir, bir kaç denemeyle kendiniz için en iyi olanı keşfedersiniz, 2ye katlamanız da sıkıntı yaratmaz.
2.)Suyun oksijenlenmesini esas olarak yüzey akıntısı sağlar. İç filtrenin hava hortumunu CO2 için kullanmak pek bir kayba sebep olmayacaktır. Endişeleriniz varsa CO2 hortumunu gece filtreden çıkarıp akvaryumun içinde bırakarak yerine hava vermesi için standart ucu açık bir hortum kullanılabilir. Yeterli CO2 yoğunluğunu sağlamak, O2’yi sağlamaktan daha zor oluyor.
3.)Gazın çözünmesi için mümkün olduğunca uzun süre suda kalmalı ve yüzey alanını artırmak için mümkün olan en küçük kabarcıklara dönüştürülmüş olmalıdır. Böylece çözünme artar. Hava taşını gömerseniz daha büyük kabarcıklar çıkar, bunu istemiyoruz. İç filtreye bağlamanız kalitesiz bir hava taşından daha verimli olacaktır. CO2 çözünüm verimini artırmak için bir difizör satın alabilir ya da kendiniz evde yapabilirsiniz. Kendin Yap: CO2 difüzörü
Merhaba,
90 lt akvaryumda 6 kök bitkim var. 3 kök anubias ve 3 kökte echinodorus. Balıklar 12-18 adet sürü balığı olacak neon gibi. co2 sistemi kurulmalımı sizce
Teşekkürler
Yavaş büyüyen türler için, akvayrumda bitki yoğunluğu da azsa CO2 sistemi çok kritik değildir. Yine de basit bir mayalı CO2 sisteminin gözle görülür bir fark yaratacağına inanıyorum.
Resimde koyun lütfen)
Mayalı co2 sistemde şeker ve maya ilave edildiğinde şişedeki suyun değiştirilmesine gerek varmı dır.
Suda birikmiş olan alkol mayaların yaşamasını ve üremesini önleyeceği için gerek vardır. Ben mevcut mayaların tekrar üremesini ve hızlıca yüksek verime ulaşmasını sağlamak için o sıvının tamamını dökmeyerek dibindeki tortulu 1-2 parmaklık kısmı bırakarak üzerine yeni su ve şeker ilavesi yapıyorum.