Uygun Akvaryum Ölçülerinin Belirlenmesi (BF1)
Akvaryum kurulumunda soru işaretlerini silmek amacıyla yeni bir uygulama başlattık. Belirlenen konu başlıkları forumda tartışılarak derleniyor ve bir yazı haline getiriliyor. Bu interaktif yazı dizimizin ilk konusu ise Uygun akvaryum ölçülerinin Belirlenmesi;
Aşağıda yer alan tüm maddelerin bir arada ele alınmasıyla herkes kendisine özel, istediği şartlara en uygun akvaryum ölçülerini ortaya çıkarabilecektir. Şimdi buraya kadar olan mesajları bir araya toplayacak olursak:
• Bazı mesajlarda örnek akvaryum boyutları verilmiş, ancak bu kişiye özel uygulamalarda tamamen göz ardı edilebilecek bir durum diye düşünüyorum. Neticede aşağıda yer alan tüm maddelerin bir arada ele alınmasıyla herkes kendisine özel, istediği şartlara en uygun akvaryum ölçülerini ortaya çıkarabilecektir. Belli bir akvaryumu alıp ben bunu nasıl aydınlatabilirim, bunu nereye sığdırabilirim/uydurabilirim diye düşünmek yerine önce uygun akvaryum ölçülerini çıkarıp buradan hareketle akvaryumu kurmaya başlamak en doğrusu olacaktır.
• Tankın kurulacağı yer: Harici ısı ve ışık kaynaklarından etkilenmeyecek bir yer olmasının akvaryumu sadece kendi belirleyeceğimiz şartlarla kontrol altında tutabilmemiz açısından faydası aşikârdır. Bu şekilde bitkilerin fotosentez faaliyetlerinin düzenli bir şekilde gerçekleşmesi, bitkilerde farklı ışık kaynaklarına doğru yönelmelerin neticesinde ortaya çıkabilecek duruş bozukluklarının önüne geçilmesi sağlanmış olacaktır. Yer seçimindeki diğer dikkate alınması gereken faktörler arasında akvaryumun konulacağı zeminin akvaryum ebadına uygun sağlamlıkta olması gerektiğini, altına konacak sehpa/dolabın akvaryum ekipmanlarının tamamını kullanıma uygun şekilde barındırabilmesini, bakım işlemleri sırasında gerektiğinde akvaryum ebadına bağlı olarak yanlardan müdahale edebilme imkânının da mevcut olmasını, su değişimleri sırasında mümkün olan en az karışıklığa neden olacak bir uzaklıkta ve konumda olmasını, görsellik açısından önünün başka bir takım eşyalarla bloke edilmemesini sayabiliriz. Elbette bir ev yada ofiste bu şartların tamamının sağlanması her zaman mümkün olmayabilir. Ancak bunlardan en fazlasına olanak verecek bir konum sağlandığında bu bölgeye bütçeniz ve kafanızdaki tasarıma en uygun düşecek büyüklükte akvaryuma karar verebilirsiniz.
• Kullanılacak aydınlatma ekipmanı tercihi: Akvaryumu koyacağımız yerle ilgili sorunu aştığımıza göre şimdi ilk aşamada vermiş olduğumuz kararı akvaryumun boyunda ince bir ayarla netleştirelim. Bitki akvaryumlarımızda en önemli unsurlardan biri olan aydınlatma http://www.bitkiliakvaryum.com/forum/index.php/topic,904.0.html konusunda zaten detaylı bir şekilde ele alınmıştı. Burada biraz daha farklı bir özelliğini ele alacağız. Lamba boylarını öyle seçmeliyiz ki akvaryumun tüm yüzeyi homojen bir şekilde aydınlansın ve kör noktalar kalmasın. Bu durumda lamba boylarını bilmemiz gerekiyor. Lamba boylarına her iki taraftan bağlantı için 5’er cm eklenmesi gerektiğini de unutmayalım. T5 lambalar 24W/55cm, 39W/85 cm yada 54W/115cm boylarında, T8 lambalar ise 15W/45cm, 18W/59cm, 25W/75cm, 36W/120cm yada 58W/150cm boylarında bulunmaktadır. Metal Halide lambalar kullanılacaksa 30cm yüksekliğe yerleştirildiğinde etkili aydınlatmayı 90cmlik bir yüzeye yayabildiği dikkate alınmalıdır. Ledle uygulanacak aydınlatma ise tamamen bölgesel olacağından burada sadece led sayıları artırılarak ayarlama yoluna gidilecektir.
• Ölçülerin seçilirken dekorasyon ve peyzaj olayının dikkate alınarak derinlik ve yüksekliğin belirlenmesi: Akvaryumların pek çoğunda görselliği öne çıkaran unsur kademelendirme, teraslama, kaya ve kütüklerin etkin kullanımı gibi yöntemlerle elde edilebiliyor. Çok özel peyzaj yetenekleriniz yoksa burada ne kadar genişlik (derinlik) fazla ise o kadar rahat ve yaratıcı olabilirsiniz. Genişliğin boş akvaryumda çok fazla görünmesi sizi yanıltmasın, neticede akvaryum dolduktan sonra gözün algıladığı derinlik gerçek derinliğin %60’ına düşecektir. Ancak derinlik 70cm ve yukarısına çıktığında suyun daha dar akvaryumlardaki kadar berrak görünmeyeceğini de ihmal etmeyiniz.
• Balık tercihi: Eğer akvaryumu nasıl kuracak olursanız olun kafanızda içinde besleyeceğiniz canlı türüyle ilgili bir ön fikriniz var ise buda ölçülerde belirleyici olacaktır. Neticede 60cm bir akvaryumda discus, melek beslemek ne kadar sorunlu ise 150cm bir akvaryumda sadece karides beslemek te o kadar sorunlu olacaktır.
• Akvaryuma ayrılacak vakit: İşte büyük akvaryumların tek dezavantajı. Bakım, su değişimleri, buda, vs… gibi konulara fazla ayıracak zamanınız yoksa yada biraz üşeniyorsanız bu durumda ölçüleri daha küçük tutmak daha uygun olacaktır.
• Maliyet faktörü: Ayağımızı yorganımıza göre uzatmak her konuda olduğu gibi hobilerimizde de geçerli. Ölçüleri büyüttüğümüz sürece kurulum ve idame maliyetlerimiz de aynı şekilde artış gösterecektir. Bu konuyla ilgili söylenecek fazla bir şey yok gibime geliyor. Herkes kendini bilir.
Kanımca yukarıdaki derlemenin ardından akvaryum boyut seçimi ile ilgili karar vermede göz önünde tutulması gereken unsurları ele aldık. Bunlara ilave edilmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyorsanız tartışma her zaman açık olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken sadece akvaryum ölçülerinin belirlenmesi üzerinde durduğumuzdur. Maliyet konusu dışında akvaryumun içiyle ilgili hiçbir konuyu bu başlık altında ele almıyoruz.
Derleme: Yıldırım Özdemir
oncelikle emekleriniz icin butun bitkili akvaryum severler adina ben tesekkur etmek isyiyorum cok iyi noktalara deyinmissiniz benim de bir bitkili akvaryumum var tabiki olculerini kurmak istediyim yere gore ayarlamak zorunda kaldim ama alimden geldiyince en iyi sartlari sunmaya calisiyorum ben yurt disinda arabistanda calisiyorum burada okadar cok cesit yok yani secme sansim hic yok buldugum butun bitkileri aliyorum akvaryuma koyuyorum gelisen olursa seviniyorum tabiki olenlerde cok oluyor ama simdi durum iyi tek sorunum kil yosunu bitkilere dadandi isigi azalttim biraz durdu sanirimakavryum olculerim 65*65*80 yuksek ama taban 13 santim en az isikta guclu 9 adet floresan arcadya ve silvanya var istediyim gibi azaltip artirabiliyorum neyse verdiyiniz bilgiler icin tesekkur ederim